Klart för spel i fyran för Digers BK

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Digers BK vann division 5 och säkrade ett avancemang uppåt i seriesystemet.

Men med en blandning av äldre och yngre fanns det ändå frågetecken om föreningen var moget att ta steget upp i fyran.

– Men efter möten med spelarna har vi beslutat att tacka ja, berättar Digerscoachen Mattias Holmström.

I en dramatisk och helt avgörande seriefinal mot IFK Våmhus i torsdags blev Digers klara seriesegrare.

Förutsättningarna var att för Digers räckte det med oavgjort, medan Våmhus var piskat att vinna för att ta hem seriesegern. I en rysare, där ledningen växlade mellan lagen, och där både Digers och Våmhus gjorde mål i säsongens sista spelminut, blev resultatet 7-7 i en kokande Orsa sporthall.

Precis vad som behövdes för att Digers skulle vinna serien. Orsalaget kom upp i 50 poäng på 20 matcher, medan Våmhus slutade på 49. Våmhus hade en klart bättre målskillnad än Digers så en enda poäng till för laget från ”korgbyn” hade räckt för att vinna serien.

Vi kan också nämna att Digers och Våmhus stod i en klass för sig. Tätduon hade över tio poäng till godo på trion Gagnef, trea på 38 poäng, Borlänge (37) och Nås (36).

Kais Mora har lag i flera olika divisioner och laget i femman har haft Orsakillar med under ett antal matcher. Mora slutade på åttonde plats (24p) i Dalafemman som innehöll elva lag.

Men trots att Digers vann serien och var berättigad en plats i division 4, var det ändå inte helt hundra att klubben skulle tacka ja till platsen.

Det beroende på att laget innehöll en blandning av unga och gamla spelare. De yngre går i skolan och kanske söker till innebandygymnasiet i Mora eller kanske redan går där, medan de äldre kanske haft funderingar på att lägga av.

Under tisdagskvällen hölls ett möte med hela laget och där beslutades att Digers BK kommer att spela i fyran till hösten.

– Jag hade ett möte med de äldre redan i söndags. Ingen sa att de skulle sluta, så redan där bestämdes att vi skulle tacka ja, säger Holmström.

Och det spikades än mer efter gårdagens möte när även de yngre var på plats.

– Det var ingen som sa att de skulle sluta eller flytta, poängterar Digerscoachen.

En som det är frågetecken kring är Micke Jonsson, som dras med ett krånglande knä. Som Orsasajten berättat tidigare har den otursförföljde Digersspelaren trampat ner i ett hål som finns i sporthallens golv. Det är ett lock till badmintonstolpar som kan ge vika om man trampar på det. Och det har Jonsson lyckats göra två gånger inom loppet av ett år, med knäskada som följd.

Men han har fått lugnande besked av läkare att han slipper operation och Jonsson spelade även klart säsongen, men då med ett hårt lindat knä.

– Jag får se hur de går med träning och hur benet känns efter sommaren, blev Jonssons svar angående framtiden i Digers.

En annan som tillhör den äldre stommen är Sebastian Thorslund. Under många år var  han målvakt, men där skador tvingade honom att sadla om för att i stället bli back.

Thorslund spelade 15 seriematcher i år och noterades för lika många (8+7) poäng.

– Nu är det bara ta ledigt från träning en vecka. Sedan fokusera på att bygga upp benen så knäna orkar en säsong till, men så länge dom gör det så är jag med på samma sätt som den här säsongen, är 29-åringens målsättning kommande säsong.

Orsaklubben hoppas få till ett samarbete med Kais Mora för att kunna behålla sina ungdomar.

– Vi hoppas få till ett avtal med Mora, att de yngre spelarna har dubbellicens. Det innebär att de kan spela juniorallsvenskan (JAS) med Mora och alternera med spel i fyran med oss. Det vore det optimala för Digers.

Men Kais Mora har ännu inte kunnat svara på det.

Förutom att Mora har ett lag i femman, har föreningen den här säsongen haft ett i division 3 samt A-laget, som åkte ur allsvenskan. I division 3 kom det Moralaget på tredje plats, men chansen finns att de får möjlighet att flytta upp i tvåan.

– Men det är mest spekulationer, så egentligen kan jag inte säga något om det. Fast skulle Mora få en plats i division 2, så är det nog ett allt för tufft steg för de yngre att spela där. Då hade det varit bättre med spel i fyran och JAS med Mora, både för de yngre killarna och för oss, menar Holmström.

Funderingar fanns ett tag på att inleda ett samarbete med toppkonkurrenten i femman; IFK Våmhus.

– Ja, det var lite på tal om det, men det blir inget med Våmhus. Det jag hoppas på är att det går att få till ett avtal mellan oss Mora, säger Digers starke man.

Digers har redan nu klart med en återvändare. Det är målvakten Hannes Matz som lämnade Digers BK för spel med IBF Borlänge mitt under säsongen, men i samband med seriefinalen mot Våmhus berättade den 18-årige målvakten för Orsasajten att han återvänder till moderklubben.

Bilden längst upp. Alvin Karlgren ska studera på innebandygymnasiet i Mora till hösten och spelar då för Kais Mora. Men Digers vill få till ett avtal med Mora så att de Orsaungdomar som spelar för Kais Mora, även ska kunna spela för Digers i fyran. Återstår att se om det går i lås. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Hannes Matz blickar uppåt i seriesystemet och målvakten återvänder till Digers BK efter en kortare sejour i Borlänge. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Ett av Digers backpar; Sebastian Thorslund och Leo Olsen, representerar det äldre och det yngre Digers. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Emil Larsson hjälper Micke Jonsson av planen efter att Jonsson trampat ner i det farliga hålet i sporthallsgolvet för andra gången inom loppet av ett år. Återstår att se om Jonsson återvänder till innebandyplanen med tanke hans knäproblemen. Han tar beslut efter sommaren, berättade han för Orsasajten under onsdagen. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin