Lagkapten Tomt fortsätter i Orsa IK

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Han var Orsa IK:s klart viktigaste spelare den gångna säsongen.

Dock var det inte självklart att Markus Tomt skulle fortsätta i den röda dressen.

Men häromdagen gav OIK:s lagkapten klartecken till att följa med upp i tvåan.

– Jag trivdes så bra den gångna säsongen. Sedan ser det väldigt intressant ut med Jonas Westerling i laget och att Orsa IK verkligen visar att man vill satsa, motiverar den rutinerade 29-åringen.

När undertecknad träffade Tomt på mässan i ishallen för knappt två veckor sedan var det en lite tveksam Markus som svarade på frågan om det blir spel i OIK-tröjan kommande vinter.

– Vi har två barn och sambon jobbar till klockan 18 om kvällarna, så det är ett pusslande med barnvakter, var det som gjorde att Tomt tvekade.

Tillsammans med sambon Jeanette har Markus två flickor på 5 och 8 år. Med en hockeyspelande pappa och en mamma som jobbar till klockan 18 om dagarna, är det inte helt lätt att få ihop livspusslet.

Men det fungerade i trean och Tomt räknar med att det ska göra så även i division 2, trots att matcherna ökar från tidigare en, till två i veckan, där varannan match innebär en bortaresa.

– Jeanette drar ett tungt lass och vi har fått mycket hjälp av mor- och farföräldrarna till barnen, säger Markus tacksamt.

Inte nog med det, så har paret snälla kompisar som ställer upp när det behövs. Eller rättare sagt, här hjälper man varandra.

– Min bror ställer också upp och hjälper till när det behövs. Sedan har vi bekanta som hjälper oss med barnen, men vi hjälper även dem, när de behöver någon som ser efter deras barn.

Så löstes det alltså den gångna säsongen och familjen Tomt fortsätter den inslagna linjen, för än är inte den älvdalsbördige 29-åringen klar med hockeyn.

Och beskedet om en fortsättning i Orsa IK mottogs förstås med glädje av tränaren Linkan Lindkvist.

– Vår viktigaste spelare den gångna säsongen, så skönt att han fortsätter, konstaterar nöjde OIK-coachen.

Tomt har rutin från division 1 med IFK Ore och han står till och med noterad för sex allsvenska matcher med Mora IK. Men då får vi gå tillbaka tio år i tiden, till säsongen 2008/09.

– Min första allsvenska match kunde ha blivit mot Leksand. Jag var ombytt, men det blev inte ett enda byte, har han tidigare berättat för Orsasajten.

IFK Ore representerade han 2010/11 och 2011/12. Andra året noterade Tomt fina 39 (8+31) poäng på 40 division 1-matcher med Furudalslaget.

Från 2012 har han inte spelat högre än division 2, det med moderklubben Älvdalen där han snittade nästan två poäng på sina 23 matcher i tvåan.

Men poängmässigt är det inget som slår den senaste säsongen i trean med OIK. På 20 matcher noterade passningsgeniet 81 poäng via 24 mål och otroliga 57 assist. Ett snitt på fyra poäng per match, alltså.

– Tomt hade kunnat ha mycket fler assist bara lagkompisarna tagit vara bättre hans fina passningar, sa tränare Lindkvist under säsongen.

Men när förkvalet drog igång, var det inte samma dominanta Markus Tomt som man kunde se på isen.

– De två första matcherna var riktigt dålig från min sida. Jag hade ingen ork, berättar han.

I yngre år tog Markus medicin mot astma, men det växte bort och han har inte använt astmamedicin på många år.

– När vi spelade första bortamatchen mot Hofors fick jag rethosta och då kändes det som när man var mindre och var iväg på cup och kände av astmabesvären.

En läkarundersökning gjordes då Tomt kände att allt inte stod rätt till. Men inget direkt fel kunde konstateras.

– Inte mer än att jag var täppt i näsan och det fick jag cortison mot.

En halvsjuk Tomt avstod de två sista matcherna i förkvalet och spelade alla sex matcherna i slutkvalet.

– Det kändes bättre i de sista kvalmatcherna, även fast det inte blev så mycket poäng från min sida.

Nu blev det ändå närmare två poäng i snitt (1+15) i de tio matcherna som han spelade i de två kvalserierna.

– Huvudsaken vi vann matcherna, poängterar han.

Men i säsongens sista, och viktigaste, match blev det förlust mot Hofors. Segraren i den matchen säkrade en plats i tvåan, men som vi berättat om tidigare var OIK tvunget att ta en trepoängare. Orsa plockade ut målvakten Tim Nilsson och hämtade upp 2-4 till 4-4, men Hofors säkrade förstaplatsen i kvalserien genom att sätta 5-4 med bara sekunden kvar i den tomma kassen.

– Ja, det var ett tråkigt avslut. Vi blev snuvade på en segerfest där.

Men efter en oviss tid i väntan på svar om Orsa IK ändå fick en plats i division 2, kom så äntligen det positiva beskedet i måndags.

Och dagen efter gav Tomt beskedet till Orsa IK att han fortsätter.

Men först ska han göra en grundligare undersökning med tanke på den orkeslöshet han drabbades av i förkvalet.

– Det känns bra när jag tränar nu, men den 7 maj ska jag träffa en astmaläkare och göra en riktig koll, om det verkligen kan vara så att jag kanske fått tillbaka den ansträngningastma som jag fick lov att medicineras mot när jag var yngre.

– Jag tycker det verkar konstigt om det skulle visa sig det, men det är bra att få det kontrollerat, konstaterar han.

Förhoppningsvis grönt ljus från läkare och sedan full satsning med nya division 2-laget Orsa IK.

– Det ser jätteintressant ut med Westerling i laget och förhoppningsvis lockar det hit fler duktiga spelare.

– Jag hoppas vi får en bred trupp, att det blir konkurrens om platserna, och att spelarna kommer från närområdet. Det är ju det publiken vill se, killar härifrån som man känner igen, avrundar Markus Tomt.

När det gäller nyförvärv, kan vi nämna att under tisdagen blev ytterligare en spelare från Mora IK:s J20-lag klar för spel i Orsa; Emil Mattsson, en 19-åring (fyller 20 i nov) som kan användas både som center och ytterfowards.

Och tidigare blev det klart att målvakten August Eriksson och backen Viktor Grannas hämtas från MIK:s J20-lag.

Bilden längst upp. Markus Tomt som var så dominant i trean, följer Orsa IK upp i division 2. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Lagkaptenen Markus Tomt här från den sista och helt avgörande matchen mot Hofors, som förlorades (4-5). Men efter drygt en månads väntan fick Orsa beskedet att man ges en plats i tvåan. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsa pingis 2
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin