Linn tar sikte mot ungdoms-OS

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Att Linn Slottgård är en lovande hockeyspelare vet de som sett henne på isen.

Nu uppmärksammas hon även av ishockeyförbundet.

Som en av 30 spelare är 15-åringen från Orsa uttagen i stortruppen inför ungdoms-OS.

– Visst hade jag hoppas på att få det där brevet från förbundet, men det var inget jag trodde på. Men då brevet kom i tisdags, så blev jag jätteglad, berättar en överlycklig Linn.

När vi pratar med den 15-åriga hockeytalangen från Orsa är hon på väg till Leksand.

– Jag har börjat träna med deras juniorlag. Jag hoppas jag får så kallad dubbellicens, så att jag får spela både med Leksands damjuniorer och även att jag kan fortsätta i Mora IK:s U16-lag.

Det är Mora IK som är hennes lag till vardags, där hon tar en plats bland de 16-åriga killarna.

– Men det är bra att jag får träna med tjejer i Leksand också och jag hoppas som sagt få dubbellicens. Den frågan behandlas av förbundet nu, men enligt tränaren i Leksand, Lars Stenmark, så tror inte han att det är några problem att få det.

Att Linn tränar med Leksand, ger väl också en liten indikation på var hon kommer att studera nästa år, då hon ska söka in på hockeygymnasiet.

– Jag kommer att söka till Leksand, men troligen också till Örnsköldsvik, sedan får vi se. Men visst är det bra att få komma till Leksand och träna, som jag gör nu, och lära känna laget och föreningen.

Så inom kort, kan det bli så att Linn faktiskt representerar både Mora IK och Leksands IF. En något smått unik situation för en hockeyspelare.

Linn Slottgård (blå) från förra helgens R18-camp i Hallsberg. Foto. PATRIC GILL

Som om inte det här vore nog, håller Linn även på med innebandy och hon siktar på att spela med nystartade Digers BK i division 2.

– Hockeyn går först, det vet Digers om. Men det ska bli jättekul att spela innebandy igen, jag har inte gjort det sedan jag la av när jag var 11-12 år.

Det är träning i stort sett varje kväll för 15-åringen, så några sysselsättningsproblem har hon inte. Inte heller att somna om kvällarna.

– Jag somnar på typ fem sekunder, säger Linn med ett skratt.

Och extra glad är hon efter att ha fått det trevliga beskedet i tisdags att hon är uttagen i den så kallade stortruppen till ungdoms-OS i Schweiz, turneringen som avgörs i Lausanne 10-19 januari.

– Det är runt 30 spelare som är uttagna i den här första vändan, men sedan ska den bantas ner till 15 utespelare.

– 2004-kullen har många duktiga spelare. De har inte gått ut officiellt än vilka som är med i truppen, men jag vet i alla fall tre kompisar från dalalaget som också är uttagna, berättade Linn när Orsasajten pratade med henne under torsdagen.

Hon vågade inte riktigt tro på att hon skulle komma med i stortruppen, men det gjorde Linn. Hon är lika försiktig när det gäller hennes chanser att komma med i truppen som får åka till ungdoms-OS.

– Jag har ju inte spelat hockey så länge, jag är bara inne på min fjärde säsong. Jag blev väldigt glad att få komma med i stortruppen och tror väl inte chansen är så stor att jag kommer till OS, men självklart siktar jag på att få åka med.

Nästa helg spelas kvalet till TV-pucken, den första någonsin för tjejer, turneringen som tidigare gått under namnet; Stålbucklan.

– TV-pucken blir väldigt viktig, där gäller det att visa framfötterna om man ska ha chans att komma med i truppen till ungdoms-OS.

I Dalarnas lag får Linn sällskap av en annan Orsatjej, Caroline Maklin Svensson. I helgen spelar Dalarna två träningsmatcher, mot Gästrikland/Hälsingland samt mot Västmanland.

Till veckan har dalalaget träning i Avesta på tisdag och nästa fredag (20/9) bär det av till Mariestad, där kvalspelet avgörs. Lagen spelar i tre grupper och där de två främsta lagen, plus de två bästa treorna går till slutspel.

Dock kan Dalarna spela avslappnat, oavsett hur det går så får laget vara med slutspelet i Leksand.

– Det blir så, då vi är arrangörslän. Men nog är det en konstig regel och skulle jag spela i ett lag som kommer före ett annat lag, men de går vidare i stället för vårt lag just för att de är arrangör, då skulle då jag bli sur. Ingen bra regel, men så är det i alla fall, konstaterar Linn.

– Sedan är målet att ta sig förbi kvartsfinal. De två år jag spelat i Stålbucklan har vi åkt ur just i kvartsfinal, men nu vill vi gå längre.

Och gör Dalarna och Linn en riktigt bra turnering, så kanske det blir framträdande i landslagströjan i januari.

– OS-truppen spikas i december. Sverige vann senaste OS-turneringen, för fyra år sedan, och om jag skulle komma med så har vi ett OS-guld att försvara, det vore riktigt häftigt att få vara med om det, säger Linn om sitt drömscenario.

Bilden längst upp. Här ser vi Linn Slottgård (röd hjälm) prata med Mimmi Gill från R18-campen som genomfördes förra helgen. Lagkompisen Mimmi, i lag Väst, som vann en och förlorade två mot lag Syd, kommer från Västerås, men representerar Färjestads BK från den här säsongen. Foto. PATRIC GILL

Förra helgen var Linn för första gången uttagen i en R18-camp, ett läger för lovande spelare upp till 18 år. Foto. PATRIC GILL

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360