Lusth missade titeln – Tar över Karlskrona

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Från dragracingförare till att bli allsvensk hockeytränare.

Det inom bara något dygn.

Den resan gör Mats Lusth. Allt enligt initierade källor.

Enligt vad Orsasajten erfar ska den forne Moratränaren ta över Karlskrona HK.

Karlskrona kvalade samtidigt som Mora IK förra våren och medan MIK höll sig kvar efter mötena mot ärkerivalen Leksand, där Lusth kom in precis då kvalspelet skulle ta sin början, så åkte Karlskrona ur efter ett sju matcher långt drama mot Timrå.

Karlskrona hade 3-1 i matcher mot Medelpadslaget, men på något konstigt vis (det är ju hockey, så allt är möjligt och lite till) lyckades Karlskrona krångla sig tillbaka och få till en sjunde och avgörande match.

KHK hade denna sjunde och avgörande match på hemmaplan (en klar fördel), som det är för ett SHL-lag, men det hjälpte inte. Timrå vann matchen med 2-0 och i klubbens tredje säsong i högsta serien, åkte Karlskrona ur.

I våras slutade Karlskrona på sjunde plats i Hockeyallsvenskan och tog sig till play off. Där blev det dock fiasko och KHK blev sist i sexlagsserien med blott tre poäng.

Inför den här säsongen tog KHK in Phil Horsky som ny tränare från division 1-laget Vimmerby. Horsky som i fjol var tränare åt  bland annat Pontus Näsén, Orsagrabben som helt plötsligt blev en SHL-back i Oskarshamn.

Allt är möjligt i hockey, det vet vi sedan tidigare. Horsky, den österrikiske tränaren, skrev på för allsvenska KHK, men klev självmant av lite drygt en vecka innan den allsvenska premiären.

– I dag meddelade Phil Horsky att han på egen begäran lämnar Karlskrona Hockey på grund av familjeskäl, skrev klubben på sin hemsida måndagen den 9 september.

En vecka senare kan Orsasajten avslöja att Mats Lusth blir ny tränare i Blekingelaget.

I alla fall menar initierade källor det.

– Han (Mats) kommer att åka ner till Karlskrona under natten mot måndag (16/9), Lusth är ny tränare för Karlskrona, berättade en källa för Orsasajten sent söndag kväll.

Orsasajten hade kontakt med Mats Lusth just under söndag kväll, men då angående hans dragracingsäsong. En säsong som började bra, där Lusth, som för första gången skulle köra en hel säsong, hade chans på Europacuptiteln i klassen Pro Street.

Den absolut sista tävlingen var på Gardermoen, utanför Oslo, men det slutade inte bra.

Mats Lusth med frun Eva – I Lusth och fägring stor. Hur det än är, har Mats Lusth hjärtat i hockeyn och dyker ett sådant uppdrag upp, så har han svårt att tacka nej. Enligt källor till Orsasajten, så är den 57-årige Orsasonen ny tränare i Hockeyallsvenska Karlskrona HK, konkurrent till Mora IK. Arkivfoto. LUSTH RACING

– Vi har ju en ny motor och i den första vändan körde vi utan gas. I den andra, med gas, så var vi nära att fronta med muren, berättade Mats under söndagskvällen.

– Det hade kunnat sluta riktigt illa och jag får vara glad att jag inte hamnade i muren, konstaterade Lusth.

Mats har vunnit Europacupen i hockey med Malmö. Det var 1992.

27 år senare hade han förhoppningar att vinna Europacupen i dragracing, i Pro Street-klassen.

Och han var på god väg. Tills motorn rasade under en tävling i Gardermoen för ungefär en månad sedan.

– De tre sista tävlingarna har varit tuffa, konstaterar han.

Det blev ingen finalkörning i Oslo för en månad sedan och värste konkurrenten, Michael Maderer, vann hela tävlingen – det på bensin som han fått ta över efter Mats Lusth, som gav värste konkurrenten sitt bränsle när han själv inte kunde fortsätta tävlingen.

Mats lyckades sedan, med mycket hjälp, få ihop en trasig motor till att starta i Tierp några veckor senare. Men även där drabbades Team Lusth av motorkrångel. En snäll sponsor fixade dock en ny motor, men det resulterade i att Mats breakade ut sig.

Det vill säga; han körde för fort. I Pro Street får man, av säkerhets skäl, inte köra fortare än 7,60 sekunder på 400 meter och det underskred Lusths Pontiac med råge och så var det färdigkört i den tävlingen.

Det här försvårade Lusths chanser rejält när det gällde att vinna Europacupen i Pro Street, men han ville ge det hela en chans i den absolut sista tävlingen för säsongen, på Gardermoen Raceway.

Men i det första racet, det var då som Orsaföraren var ytterst nära att braka in i en skyddsmur.

Två med Orsaanknytning spelade i välgörenhetsmatchen för Tobias Forsberg för några veckor sedan. Den forne backjätten Mats Lusth, till höger, och den något mindre kände Jonas Lööv. Foto. PER HEDENMARK

– Tur att man inte hamnade i muren, det hade inte varit roligt, konstaterade den 57-årige dragracingföraren.

När det väl var dags för riktigt race race, och körning om en bra kvaltid, blev det inte bättre än tionde tid. Det räckte tyvärr inte för att kvalificera sig för de åtta som fick köra kvartsfinal.

Lusth hade häng på förstaplatsen, men låg på en total tredje plats inför sista tävlingen utanför Oslo.

Troligen behöll tyske Michael Maderer sin ledning och tog hem titeln. Mats halkade till och med ner från pallen, som det ser ut.

– Den som vann (Lars Berglund) låg fyra och jag tror han gick om både mig och Anna.

Anna är den unga tjejen med efternamnet Knutes. Den 20-åriga tjejen från Insjön som utmanat de äldre grabbarna om titeln i Pro Street.

Lusths klubbkompis i Nightcruisers Färnäs kom till semifinal. Segraren i Pro Street-klassen på Gardermoen (Berglund) tog sig förbi Lusth och kanske till och med Anna Knutes, men den totala ställningen redovisas troligen tisdag eller onsdag.

Michael Maderer verkar dock hålla undan i toppen. Den tyske föraren är den som plockat flest poäng i Pro Street och Anna Knutes kommer på pallen, det kan vi slå fast i alla fall.

Så det blev ingen ny Europacuptitel, för Mats Lusth, kan vi konstatera. Men det blir i alla fall ett nytt hockeyjobb.

När Orsasajten frågade om det var något nytt tränarjobb på gång och om han väntade på att någon tränare i ett annat lag skulle få ett ”rött kort”, så blev svaret.

– Vi får väl se…

Och det dröjde inte lång stund, så kom uppgifterna att Mats Lusth tar över huvudansvaret i Karlskrona HK.

– Han (Mats) åker till Karlskrona någon gång under måndagsdygnet, sa en initierad källa till Orsasajten.

Den 20 september har Karlskrona seriepremiär hemma mot Björklöven.

Två dagar senare, söndagen den 22 september, möter Mora IK Karlskrona i omgång nummer två. Man kan ju ana en viss revanschlusta i den tidigare Moratränaren, som inte fick nytt förtroende efter att MIK i våras åkte ur SHL.

Orsasajten har måndag förmiddag sökt Lusth för en kommentar.

Måndag eftermiddag bekräftade Karlskrona HK det Orsasajten skrev sent söndag kväll, att Mats Lusth är klar som ny huvudtränare. Kontraktet som skrevs är på två år och under måndagen tog Lusth sitt flyttlass och rullade ner mot Blekinge.

Bilden. Mats Lusth har fått hockeytränarkarriären på sned, vilket bilden på bilen symboliskt visar, men dragracingsäsongen hann knappt avslutas innan Lusth ordnat med nytt jobb inom topphockeyn. Foto. LENA PERÉS

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin