Målkalas när Orsa förlorade mot topplaget

Jörgen Wåger Sport

Det bjöds på målfest på Hedvallen när Orsa IF FK gästade Åsens SK.

Topplaget Åsen har fortfarande inte tappat någon poäng.

Orsa fick vända hemåt med 3-5-förlust i bagaget.

OIF-gänget hade inför söndagens match åkt på en riktig jobspost då duktige målvakten Cornelis Gerdemark tvingades avstå på grund av skada. Han lirade halvskadad redan mot Nornan i måndags, men kunde inte vara med mot Åsen.

– Vi hade lite otur att få vår målvakt skadad och det är alltid svårt med en ny spelare i laget, menade Orsas lagkapten Bruno Dettmann.

En fotbollsmatch varar som bekant i 90 (minst) minuter och tränaren Torbjörn Gerdemark skojade lite efter förra matchen när motståndarna ”fick” göra mål redan i den första minuten

– En typisk Orsastart. Vi brukar vara sega i början, sa han efter att hans manskap vänt ett tidigt 0-1 underläge mot Nornan, för att till slut besegra tidigare tabelltvåan med 2-1.

Ser man bara till de sista 65 minuterna från söndagens match, så ”vann” Orsa med 3-1.

En mardrömsstart, eller för att att använda OIF-tränarens ord: ”En typisk Orsastart”, blev det sannerligen borta mot Åsen. Mot ett lag som hade radat upp segrar (5) inför söndagens match mot tabelltrean, är det inte så bra att ge handikapp.

I den tredje spelminuten kom serieettans första mål. Fem minuter senare stod det 2-0 och efter lite drygt halva första halvleken så hade Åsen gått fram till hela 4-0.

– Vi var inte extremt vakna i början, som man vet att vi oftast är, konstaterade Bruno.

– Emellanåt hade vi dock riktigt bra spel med mycket rulla boll och det var bara vid mål det inte riktigt blev något för oss.

Först vid 0-4-underläge började gästerna vakna till på allvar. Bara två minuter efter hemmalagets fjärde mål, kom första reduceringen. Det genom Ali Nur, han som gjorde båda målen i 2-1-segern i måndags mot Nornan.

– Han fick på ett fint skott från vänster in i vänstra nedre hörnet som gick in. Det gjorde så att vi kom till liv, skulle jag vilja säga.

– Vi spelade mer motiverat och tydligare framåt vilket gav oss många chanser. Vi dominerade mer och mer av spelet, analyserade gästernas lagkapten.

4-1 var resultatet i halvtid. Ett tufft utgångsläge, förstås, inför sista 45 för jagande Orsa.

– Egentligen var tre mål i denna match inte så mycket. Det låter mycket, men Åsens målvakt var inte den bästa som vi redan hade sett på uppvärmningen.

Men det var Åsen som tog tag i taktpinnen direkt efter paus och lågt på hårt i början av andra halvlek.

Gästerna klarade anstormningen från hemmalaget och med lite drygt en halvtimme kvar kunde Ali Nur för andra matchen i rad bli tvåmålsskytt när han reducerade till 2-4 i den 58:e minuten.

Hoppet om poäng tändes, men släcktes sex minuter senare.

– Det blev kommunikationsfel mellan vår back och målvakten och jag vet inte riktigt om det var självmål eller inte.

Men Bruno själv såg till att ett nytt hopp tändes med 20 minuter kvar.

– Jag hade många inlägg, men eftersom deras ”målis” inte var den bästa tänkte jag: Varför inte prova att skjuta. Så nästa gång jag fick bollen sköt jag från höger in i högra nedre hörnan. Fast målvakten stod exakt där så gick den på något sätt in.

Det var en fysisk match och hemmalaget drog på sig tre gula kort mot gästernas enda.

– Åsen spelade väldigt brutalt och gick extremt mycket på kropp. Vi fick därför många frisparkar och Ali Nur fick ett fint läge.

Orsa tryckte på för ytterligare en reducering i slutet medan Åsen mest skickade ”lycka till”-bollar.

– Vi ägde vi spelet helt och hållet och vi fick chans efter chans.

Men några fler mål blev det inte och Åsen kunde vinna denna målrika tillställning med 5-3.

– Tråkigt att vi förlorade, men jag tror att vi kommer ta Åsen när vi får möta dem hemma i höst, siade Orsas lagkapten.

Det här var Orsas sista match under vårsäsongen och nu väntar drygt 1,5 månads långt speluppehåll. Nästa match för Orsas division 7-lag är inte förrän den 5 augusti då jumbon Färnäs gästar Lillåvallen.

Matchen i Åsen var den enda i norrsjuan under söndagen. Orsa är fortsatt kvar på tredje plats i tabellen på tio inspelade poäng efter sju matcher, men vill det sig illa kan både Nornan och Siljansnäs ta sig förbi om de vinner sina respektive matcher under måndagen (17/6).

Åsen toppar fortsatt tabellen med full pott (18p) efter sex matcher, sex poäng före Älvdalen (12), som måndag kväll möter Nornan (9) på bortaplan.

Bilden. Ali Nur gjorde två mål mot Nornan i måndags, matchen där bilden är från. Ali Nur blev på nytt tvåmålsskytt borta mot Åsen, men tyvärr förlorade Orsa söndagens match med 3-5. Foto. JÖRGEN WÅGER

Division 7 norra

Åsens SK-Orsa IF FK

5-3 (4-1)

Orsas mål: 4-1 (27)  Ali Nur Mahamud Ismail, 4-2 (58)  Ali Nur Mahamud Ismail, 5-3 (70) Bruno Dettmann.

Domare: Stefan Ljudén, Mora.

Publik: 59.

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin