Malte Steen: ”Han pratar mycket om Orsa”

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

För ett antal år sedan var han en trogen deltagare i Steens Hockeyskola som hade sitt säte i Orsa.

Natten mot torsdagen fick Alexander Steen för första gången lyfta Stanley Cup-bucklan.

– Alexander pratar mycket om Orsa när han är i Sverige, berättar farbror Malte Steen.

Farbror Malte, som är en ikon i Mora IK, gläds förstås att brorsonen efter många år i världens bästa liga nu fick lyfta bucklan.

– Ja, det är riktigt kul. konstaterar han glatt.

I sin elfte säsong i Blueströjan så fick 35-årige Alexander äntligen vinna det alla NHL-spelare drömmer om.

Det var för övrigt första gången någonsin som St Louis Blues blev mästare. Klubben som bildades 1967.

Den senaste tiden har farbror Malte följt sin brorsons resa mot Stanley Cup-bucklan, så det har blivit många sena nätter hemma i Mora för värmlänningen.

– Ja, under 1,5 månad har jag sett mer NHL-hockey (på tv) och varit mer intresserad än någonsin tidigare, säger han med ett skratt.

Malte ansvarar för det lokala hockeygymnasiet i Orsa och han har den senaste månaden haft en något annorlunda uppmaning till sina elever; Att vara uppe om natten.

– Jag har sagt åt mina elever att kika på matcherna, så att de förstår vilket hårt jobb som ligger bakom att komma dit och att de får se matcher där det hela tiden händer något.

När St Louis blev klart för final, började Malte fundera på om han skulle försöka få en biljett till någon eller ett par av matcherna.

– Det var svårt att veta hur många matcher det skulle bli, men när St Louis vann match två på bortaplan så började jag verkligen fundera på om man skulle försöka få tag i en biljett.

Men den drömmen slogs snabbt i spillror. Spelarna har ett visst antal biljetter för anhöriga, men det var inget att hoppas på.

– Där kommer jag långt ner på listan, haha.

När brorsan Thomas (Alexanders pappa) började kolla biljettpriser, så försvann det sista lilla strimma hopp om att se någon match.

– Det var totalt kaos i St Louis. Den sämsta biljetten kostade 20 000 kronor och utanför arenan så skulle man tvingas betala 100 000 kronor för att se finalmatchen på plats.

– Visst hade det varit en dröm att sett det hela på plats, den här chansen lär nog aldrig komma tillbaka, tippar han.

Fast så särskilt ledsen var inte hemkära Malte ändå att han inte kom iväg.

– Jag fick i alla fall vara med på uppvärmningen i den avgörande matchen när brorsan filmade och jag har nog bättre bild från tvn jämfört med de som var på plats på läktaren där, säger Malte med ett nytt skratt.

Trots att Alexander Steen har elva säsonger i St Louis Blues samt lite drygt två säsonger i Toronto Maple Leafs bakom sig, så har Malte ännu inte varit över på andra sidan Atlanten för att se brorsans barn lira världens bästa hockeyliga.

– Nej, jag har faktiskt inte det. Men jag var knappt över när brorsan spelade där borta. Det hände bara en gång att jag for över och såg Thomas spela i NHL.

Än är det dock inte för sent att se Alexander live, han har kontrakt även nästa år med St Louis. Och trots att brorsonen hunnit fylla 35 år, gör han fortfarande ett stort jobb i Blueströjan.

– I fjol spelade han back i numerära överlägen, men i år har han fått en helt annan roll i fjärdekedjan. Jag är riktigt imponerad att Alexander har accepterat den rollen, han är assisterande lagkapten och har mycket istid.

Hela St Louis har gjort en otrolig resa.

I december var Blues sämsta laget i ligan, men ett halvår senare fick laget lyfta Stanley Cup-bucklan.

Hur är en sådan förvandling möjlig?

– De har bytt två tränare sedan i julas. Egentligen var laget inte så dåligt, tyckte de själva, fastän man låg sist. Den största skillnaden är målvakten som de fick in, Binnington.

25-årige Jordan Binnington plockades upp från farmarlaget och har spelat fantastiskt sedan han fick chansen, är Malte Steens förklaring till att St Louis lyckades gå hela vägen.

– Det är förstås svårt att säga, men visst har målvakten betytt väldigt mycket.

– Lasse Johansson (tidigare målvakt i Mora IK) och jag är grannar. Han har mött den här Binnington när de båda vaktade varsitt lag i farmarligan (AHL) och Lasse har svårt att förstå den ruggiga utveckling som Binnington haft den här säsongen.

Malte menar att Boston egentligen är bättre än St Louis.

– Boston har många bättre spelare, men St Louis har ett jäkla driv, extremt bra. Det var ruggigt bra gjort av hela laget, berömmer Malte de färska Stanley Cup-mästarna.

Vän av ordning kanske undrar varför superlokala Orsasajten skriver om en kille som vunnit Stanley Cup. Jo, dels så har, som vi nämnt, farbror Malte hand om det lokala hockeygymnasiet som finns i Orsa.

– I 17-18 år var jag ansvarig för hockeygymnasiet i Mora, men de tre senaste åren har jag varit här i Orsa. Här sköter jag mig själv och det är så jag vill att det ska vara, säger han.

Och Alexander Steen, vad har den färske Stanley Cup-mästaren med Orsa att göra?

– När han är hemma i Sverige bor han i Sundsvall, men han pratar han ofta om Orsa.

– Under de år Thomas spelade i Winnipeg, så for de direkt till Orsa och var här på hockeyskolan. Alexander började på hockeyskolan när han var 6-7 år och de var här under de 5-6 veckorna varje år som hockeyskolan höll på.

Som ni förstår kom namnet på Steens Hockeyskola av bröderna Thomas och Malte.

Alexander var elev på hockeyskolan upp till cirka 15 års ålder och senare återkom han som gästtränare, bland de stjärnspelare som hockeyskolan bjöd in.

– I 16-17 år hade vi hockeyskolan i Orsa och under cirka 15 av dessa år var Alexander med, så Orsa ishall var nästan som hemmaplan för honom, påpekar Malte.

Efter allt slit i hockeyrinken fick så Alexander Steen till slut lyfta den finaste pokal man kan vinna inom klubblagshockeyn.

– En avgörande match sju är det man drömmer om som barn, att få chansen att spela en är superkul, sa Alexander i en tv-intervju innan avgörande ”game seven” i Boston.

Och efter 4-1 i den sjunde matchen lät det så här:

– Det har varit en fantastisk säsong, det här är helt sjukt, sa Alexander till Expressen efter segern i den avgörande matchen mot Boston Bruins – i Boston.

Och hemma i Mora jublade den Grumsbördige farbrorn.

– Det är riktigt kul, konstaterar Malte som kanske ångrar en smula att han inte jobbade lite hårdare för att få vara med på plats.

– Men jag såg nog bättre hemma på tvn än de på läktaren, säger han med ett skratt.

Till sist kan vi nämna att Stanley Cup-mästaren St Louis Blues har ytterligare två svenskar i laget; Carl Gunnarsson, från Örebro, samt Oskar Sundqvist, från Boden

Noterbart att Sundqvist vann så sent som 2016 Stanley Cup med Pittsburgh Penguins, men då spelade den pratglade norrlänningen sparsamt med matcher

I Boston Bruins lag hittar vi Joakim Nordström, från Stockholm, samt Marcus Johansson, Landskrona. Den sistnämnde har en bror som heter Martin Johansson, med ett förflutet i Mora IK.

Den i dag 31-årige Martin utmärkte sig i Mora, och även senare, med sin snabba skridskoåkning, men har inte nått riktigt samma klass som den tre år yngre brodern Marcus. Martin har de två senaste säsongerna spelat för Färjestad och har kontrakt med Karlstadlaget även kommande säsong.

Bilden. Alexander Steen, här på bilden runt 18-19 år gammal, under ett av sina många besök på hockeyskolan i Orsa som bar hans efternamn. Arkivfoto. STEENS HOCKEYSKOLA

Här ser vi alltid lika glade Malte Steen, tidigare spelare och tränare i Mora IK, efter tennismatch (som slutade i förlust) på Orsa TK:s centercourt för några år sedan. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360