Många derbyn för Orsa IK i Hockeytvåan

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

I Dalatrean var det derby för jämnan för ett mestadels överlägset Orsa IK.

För division 2-nykomlingen blir det inte fullt lika många daladerbyn kommande säsong.

Men med fem dalalag av totalt tolv lag i Hockeytvåan kommer det ändå att bjudas på en hel del heta derbyn.

Förutom OIK, kommer även Falu IF, Hedemora SK, Skedvi/Säter IF och Smedjebacken HC att ingå i Hockeytvåan A.

Nya dalalag i A-serien är nykomlingen Orsa IK samt Smedjebacken HC, som i fjol spelade i vad vi kan kalla Värmlandstvåan, eller Hockeytvåan B, som serien heter. Kommande säsongen kan SHC se fram emot flera daladerbyn, varav tre mot OIK, vilket laget saknade i fjol.

Det tredje nya laget i det vi kan kalla Dalatvåan är Hofors HC. Nämn Hofors för OIK-tränaren Linkan Lindkvist och han blir säkert alldeles svart i ögonen. Efter tre raka sudden/straffsegrar mot Hofors, förlorade Orsa den helt avgörande drabbningen i den absolut sista kvalseriematchen med 4-5.

Det innebar att Hoforsspelarna med tillresta fans fick fira avancemanget i Orsa ishall den 13 mars medan hemmaspelarna deppade.

Direkt efter matchen ska Hofors ledare ändå gratulerat OIK till en plats i tvåan. Något som spelare och ledare hade svårt att riktigt tro på då när förbundet redan från början sagt att de bara kunde garantera kvalsegraren till ett avancemang.

I drygt en månads tid fick spelare och ledare i OIK vänta på besked, för chansen fanns som sagt att även det andraplacerade laget i kvalserien skulle beredas plats i division 2.

– Vi har hela tiden jobbat mot att vi ska ha ett lag i tvåan, poängterade Lindkvist tillsammans med klubbens ordförande, Dennis Färnström, innan påsk.

Och under själva påskhelgen kom så det glädjande beskedet; Orsa IK får en plats i Hockeytvåan.

Sandviken och Avesta, som spelade i OIK:s kvalserie, åkte ur tvåan, vilka ersattes av Hofors HC och Smedjebackens HC.

Att även Orsa IK fick plats, får man nog tacka Strömsbro för, som tog klivet upp i division 1.

Totalt kommer dalalagen i tvåan att få spela tolv derbymatcher av totalt 33 som spelas innan serien summeras.

De tolv lagen i Hockeytvåan möter varandra totalt tre gånger, varav man får möta en del lag två gånger hemma och en borta och mot en del andra lag får man bara en hemmamatch.

Bilden. Så här såg det ut en hel del gånger i kvalspelet i våras, med OIK-jubel. Men det sista förlösande jublet fick vänta ända till påsk, då Orsa IK fick ett definitivt besked att man bereds en plats i Hockeytvåan kommande säsong. Erik Gezelius, här till vänster, som jublar över ett av sina mål i OIK-tröjan, var inlånad till kvalet från Falu IF, men blir kvar i Orsa IK. De övriga två på bilden är Mattias Mårten (kramgo) och Anton Melin. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Hockeytvåan A

Alfta GIF

Fagersta AIK

Falu IF

Hallstahammar HK

Hedemora SK

Hofors HC

Lindefallets SK

Orsa IK

Skedvi/Säter IF

Smedjebacken HC

Söderhamn/Ljusne HC

Valbo HC

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin