Strulet i Sundborn utreds av högre instans

Jörgen Wåger Sport

Digers BK besegrade Sundborn på bortaplan med 8-4 den 16 februari.

Men det tog över en månad innan resultatet kom in och rätt tabell visades.

Dock är inte matchen helt utagerad. Svenska Innebandyförbundet har fått i uppdrag att utreda strulet kring matchen.

Det var rejält rörigt med många utvisningar i Digers bortamatch mot Sundborn i mitten av februari. Orsalaget vände 2-4 efter två perioder, vann sista 20 med 6-0 och matchen med 8-4.

Vid Digers mål fram till 6-4, hävdar Sundborn att fel Digersspelare klev in från utvisningsbåset strax innan målet. Alexander Johansson hade suttit utvisad, klev in på planen och serverade Erik Strandberg en passning fram till 6-4. Då stod uret på 13.51.

Johansson tillsammans med Hampus Herrdin åkte ut samtidigt efter 10.57, så utvisningstiden på Johansson hade gått ut, vilket även en av domarna från matchen påpekade när Orsasajten försökte reda ut vad som var orsaken till att Sundborn ville lämna in en protest.

Enligt domaren, och ett par spelare från Digers som Orsasajten pratat med, så klev Herrdin ut på planen först, Sundbornspelaren som hade blivit utvisad samtidigt (10.57) som Johansson. När undertecknad pratade med domaren, så fanns inget officiellt protokoll som han kunde hänvisa till, då Sundborn helt enkelt vägrade att registrera resultatet på förbundets tävlingssida.

Nu finns all matchfakta publicerad och då ser man att Herrdin och Johansson åkte ut samtidigt. Sedan ska, enligt Digers två spelare samt ena domaren, Herrdin ha klivit in först och halvsekunden senare Johansson.

– Båda två gjorde fel, men det var Sundbornspelaren som klev in först, förklarade domaren.

Samma version hade de två Digersspelarna som Orsasajten pratade med.

Egentligen skulle Mattias Magnusson ha kommit in före klubbkompisen Alexander Johansson. Likaså gäller det Sundborns Filip Eggeblad, som åkte ut tillsammans med Magnusson då klockan stod på 10.38 i tredje perioden. Det skiljer alltså inte mer än 19 sekunder mellan de båda dubbelutvisningarna.

Digers Johansson och hemmaspelaren Herrdin skulle förstås ha avvaktat och låtit till Digers Magnusson och Sundborns Eggeblad beträda planen först.

Men då Herrdin gick ut först på planen, så sa Magnusson åt lagkamraten Johansson att kliva ut också med motiveringen: ”Ni åkte ju ut samtidigt, så då måste du in på planen samtidigt som den du åkte ut med.”

Varpå Johansson några sekunder senare fick bollen, passade till Erik Strandberg som gjorde 6-4.

Och nu kommer man till det som upprört Sundborn. Domarna godkände målet till 6-4 efter 13.51 samtidigt som man dömde utvisningar på passningsläggaren Johansson och Sundborns Herrdin, då båda hade gjort fel när de gick in före duon Magnusson/Eggeblad.

Låter det snurrigt? Det är det också.

– Det här är riktigt rörigt, konstaterar även Per Nordström på Dalarnas Innebandyförbund.

Bara det här att det tog så lång tid för Sundborn att komma in med en protest är en historia för sig själv.

– De hade mailat protesten till en e-postadress som förbundet inte använt på tre år, vilket bara det gjorde att det hela drog ut på tiden, förklarar Nordström.

När protesten väl kom in ansåg Dalarnas förbund att det var ett för komplicerat fall och skickade det vidare till det Svenska Innebandyförbundet.

– Både domarna och Digers kommer att få ta del av skrivelsen och i sin tur få komma in med sina redogörelser.

Hur det än är så kommer resultatet 8-4 till Digers att stå fast.

Digers kommer att stå kvar på sina 49 poäng mot Våmhus 48 inför lagens helt avgörande match om seriesegern torsdag kväll.

– Det här är mer en inofficiell protest från Sundborn. De är inte ute efter omspel, utan vill bara få saken prövad om allt har gått rätt till.

– Det här är en situation som aldrig någonsin inträffat, menar rutinerade Per Nordström som har varit med sedan i stort sett innebandyn grundades i Dalarna.

Han har spelat och dömt otaliga matcher på alla nivåer, men har aldrig upplevt det som inträffade i Haraldsbo sporthall den 16 februari.

– Det här är inget som kommer att förändra resultatet, men vi har i alla fall bett Svenska Innebandyförbundet att kika på de oklarheter som rådde i den här matchen, poängterar Nordström.

Bilderna. Det är två domare som inte har något med den omnämnda matchen att göra utan det är två genrebilder på två domare som dömt Digers BK under den gångna säsongen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Att vara domare är tufft, oavsett nivå. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360