MIK-ikon sensationell värvning av Orsa IK

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Vårens kanske häftigaste hockeyvärvning kring Ovansiljan.

Står Orsa IK för den?

Första nyförvärvet är ingen mindre än Jonas Westerling.

– Jag har starka band till Orsa IK, förklarar Mora IK-ikonen.

I samband med sin 37:e födelsedag den 10 april deklarerade pucktrollaren följande på sin Facebooksida:

”Trodde aldrig dagen skulle komma!
Har spelat min sista match som professionell hockeyspelare!
Det började som en dröm att få livnära mig på det jag älskar mest! 15 år blev det.”

Men det tog inte många dagar, så presenterades han som förknippas så mycket med Mora IK som nyförvärv till Orsa IK, klubben som kommande säsong med största sannolikhet spelar i division 2.

– Jag skrev aldrig att jag skulle sluta spela hockey. Det är lite annorlunda krav av spela professionellt, konstaterar Westerling.

Han har en fantastisk karriär bakom sig. Jonas har hjälpt såväl moderklubben Mora IK som AIK upp i landets högsta serie samt att han varit med och spelat upp Södertälje SK i Hockeyallsvenskan.

– Mitt absolut finaste minne under karriären är då Mora 2004 blev klart för elitserien.

Undertecknad fick den stora äran att vara med den där magiska påskaftonen för 15 år sedan. Då jobbade jag för Dalarnas Tidningar och i ett ödsligt Globen, tillsammans med något hundratals MIK-fans på läktaren, lyssnade spelare och ledare på Sportradions direktsändning från Leksand som ekade ut i Globens högtalare.

På isen och i båset fanns nervösa ledare med Janne Simons och Harald Lückner i spetsen och när det stod klart att Leksand besegrat Skellefteå och hjälpt värsta rivalen Mora IK till elitserien, ja då var lyckan i MIK-lägret obeskrivlig.

Den dåvarande DT-reportern höll på att bli överkörd av glädjerusiga Moraspelare som stormade ut på isen där undertecknad stod redo med kameran.

Ett oförglömligt minne även för en reporter och man kan knappast föreställa sig känslorna bland spelare och ledare inom Mora IK som jobbat för det här i så många år.

Och mitt i det här fanns Jonas Westerling, som dagen till ära fyllde 22 år samma dag som den historiska händelsen.

– Ja, det var helt sjukt och inget i karriären kommer i närheten av det, konstaterar han.

– Det gänget är som en enda stor familj än i dag och vi träffas ibland. Då är det samma tugg som för 15 år sedan, berättar Jonas om karriärens lyckligaste minne.

Det var i samband med Mora IK:s avancemang till elitserien 2004 som Jonas Westerling började sin professionella bana som hockeyspelare.

Efter ett antal svenska klubbar, avslutade den spelskicklige pucktrollaren med två år med Sheffield Steelers i England.

Han hade två roliga år, men efter den här säsongen fick det vara nog. 15 år som professionell hockeyspelare får räcka.

Men Westerling är ännu inte redo att lägga klubban på hyllan.

– Jag ville spela i en klubb i närheten av Mora och närmast är Orsa, berättar Jonas om varför han väljer att ta några snäpp neråt i karriären för att hjälpa OIK.

Men det är inte bara närheten mellan Mora och Orsa som bidragit till att Westerling väljer OIK.

– Farsan (legendariske MIK-spelaren Mikael Westerling) har spelat i Orsa. Jag har nog sett fler matcher med pappa i Orsatröjan än då han spelade med Mora.

– Man kan säga att jag är uppväxt i Orsa ishall och jag har fina minnen därifrån, så visst blir det lite speciellt att få spela för Orsa, förklarar Westerling den yngre klubbvalet.

Till saken hör också att Jonas ska kombinera sitt eget spelande i division 2 med att gå tränarutbildning.

– Att bli tränare efter min aktiva karriär har alltid varit ett mål för mig.

Och han är inte främmande från att dela med sig av sina erfarenheter från alla tränare han haft under karriären till Orsacoachen Lars-Göran ”Linkan” Lindkvist.

– Jag hjälper gärna Linkan om han vill, men jag kommer också att ge 100 procent som spelare, poängterar nyförvärvet.

Dock finns det ett litet frågetecken.

Under måndagen gjorde Dalarnas Tidningar en lång intervju med Westerling. Jonas sa att han i en framtid väldigt gärna vill träna sin moderklubb. Då kom frågan upp om han redan nästa säsong var redo att bli tränare i Mora IK och han svarade så här:

– Jag står här redo till deras förfogande, det är bara att ringa! Vi får se vad som händer.

Men i dagsläget är Jonas Westerling en hockeyspelare som i höst ska hjälpa Orsa IK i division 2 samtidigt som han går en tränarutbildning.

Det här är förstås en drömvärvning och som även kan ge ringar på vattnet. Att en så här pass rutinerad spelare väljer att spela i OIK, bör betyda att fler duktiga hockeyspelare vill spela för ”den röda segermaskinen”.

Och Westerling vill dra sitt strå till stacken.

– Jag ska se om jag lura med mig några fler. ”Hempa” och Cedergren ska jag höra med, lovar han.

”Hempa”, det är Daniel Hermansson. 37-åringen var tidigare spelare i Mora IK, men har de två senaste åren varit assisterande tränare i MIK medan 31-årige backen Patrick Cedergren har många allsvenska säsonger med Mora IK, senast 2013/14.

– Jag tror nog att ”Hempa” vill göra lite mål på mina passningar, säger OIK-förvärvet med ett skratt.

Bilden. Jonas Westerling har slutat som professionell hockeyspelare och framöver är tanken att han ska förstärka ett hårdsatsande Orsa IK i division 2. Foto. PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360