Nionde raka för Orsa IK

Jörgen Wåger Sport

Efter två tuffa matcher mot Ludvika var Orsa IK åter tillbaka i ”vardagen” i Dalatrean.

Den suveräna tabellettan tog på hemmais under fredagskvällen emot Kvarnsveden.

Det resulterade i nionde raka vinsten. Segersiffrorna skrevs till 7-2.

Det här var andra gången i höst som Kvarnsveden gästade Orsa ishall. I det första mötet skrevs hemmasegern till 9-1. Det efter att Kvarnsveden stretat emot bra i åtminstone en period. OIK ledde matchen den 26 oktober med 2-1 efter första 20.

Samma siffror var det efter första perioden även denna gång. Det tog nästan tolv minuter innan Orsa fick hål på gästernas Pontus Holmström, då måltjuven Mattias Mårten satte ettan.

Några minuter senare kom 2-0 genom Henrik Hedlund Björk, som gjorde sin första match för säsongen.

Men Kvarnsveden gav sig inte och en reducering kom med knappt två minuter till paus.

– Som vanligt började vi trevande, men i andra perioden kom vi igång, sa OIK-tränaren Linkan Lindkvist.

I mittperioden gick hemmalaget fram till 5-2 och i tredje spikades 7-2.

– Det var som så många gånger i höst, vi var överlägsna och borde vunnit med större siffror.

Rutinerade Jonas Lund svarade för två mål mot Kvarnsveden. Foto: JÖRGEN WÅGER

Anmärkningsvärt att Orsa för första gången i höst sköt under 30 skott i en match. Sista 20 var allt annat än vilda western. Enligt statistiken sköts det bara elva skott totalt (6-5 till Orsa) och totalt blev det 29-24.

– Lite märkligt att det inte blev fler skott, tyckte Linkan, men kom sedan på varför:

– Det ska ju vara ”ryssmål” hela tiden och vi hade hur många skott som helst som gick över och utanför.

Orsa IK har skämt bort de som följer laget med att ösa in mål. Så att ”bara” vinna med 7-2, vittnar om en mindre bra insats, eller?

– Det här var faktiskt en av våra bättre matcher, menade Linkan.

Men sedan var det ju det här med effektiviteten. Jonas Lund höll med om att det kanske blev en och annan passning för mycket.

– Ja, vi passar väl hellre än vi skjuter. Det ska vara fina mål, inte fula, men det är klart, alla mål räknas ju, konstaterade Lund med ett skratt.

Henrik Björk Jublar efter sitt 2-0-mål. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här jublas det i båset efter Henrik Björks (nr 10) 2-0 i första perioden. Foto: JÖRGEN WÅGER

Den rutinerade forwarden har gjort comeback efter ett par års uppehåll. Han har bott i Karlstad, men har nu lämnat Värmland och flyttat hem till Mora igen.

– Jag har suttit på läktaren och följt laget och sedan tjatade de att jag skulle börja träna.

Det gjorde 33-åringen och den 18 oktober, borta mot Häradsbygden, gjorde han sin första match i OIK-tröjan sedan säsongen 2012/13. Däremellan har Lund representerat Älvdalens HK under några år.

Det tog bara sju minuter, så hade han gjort sitt första mål för OIK på över fem år när Orsa vann i Leksand med samma siffror som Kvarnsveden besegrades med.

– Jag fick väl nån felträff som rullade in, haha.

Emil Laggar, som tar sig fram genom Kvarnsvedens försvar, gjorde sin bästa insats i OIK-tröjan och noterade dessutom ett mål och en assist. Foto: JÖRGEN WÅGER

Efter matchen mot Häradsbygden, dröjde det till 2 november innan Lund drog på sig OIK-tröjan nästa gång. Det var i seriefinalen borta mot Ludvika. Orsa vann med 3-2 och Jonas noterades för två mål och en assist.

Mot Kvarnsveden var Lund med för tredje matchen i rad, noterades för två mål och han har på sina fyra matcher svarat för fem mål och två assist. Han poängterar att det inte är en tillfällig comeback.

– Nej, nu blir jag med hela tiden. Vi spelade väl stabilt i dag, men det blir ett kval längre fram och då ska vi steppa upp, det är ju då som det gäller.

Och Orsa IK fortsätter att förstärka. Nu är det klart att OIK får en fin förstärkning i backen Robin Gren. 20-åringen gick tidigare på hockeygymnasiet i Gävle och har spelat för Brynäs J18. De två senaste säsongerna har han representerat Mora IK:s J20-lag och står även noterad för fem A-lagsmatcher säsongen 2016/17, då MIK tog steget upp i SHL.

Den här säsongen började Gren i Surahammar, där han står noterad för 13 matcher med division 1-laget.

– Robin har flyttat hem. Det här är ett jättebra nyförvärv för oss och det är jättepositivt att spelare vill komma till oss, sa nöjde OIK-coachen.

Nöjd var Lindkvist också med lagets insats mot Kvarnsveden, trots att han gärna hade sett fler avslut på mål – och förstås – i mål.

– Jag vill plussa extra för Viktor Gummås (back) och Emil Laggar (forward), båda gjorde sina bästa matcher för säsongen, berömde Linkan.

Timmy Hammargård blev för en gångs skull mållös. Foto: JÖRGEN WÅGER

Laggar kan vi nämna lämnade IFK Ore mitt under säsongen. Han mötte Orsa i en match med Ore, i nästa så spelade han i OIK-tröjan. Efter de fem första matcherna stod Laggar på en assist, men mot Kvarnsveden fördubblade han poängskörden via ett mål och en assist.

Vi kan också nämna att Anton Melin, Orsas främste målskytt, åter var tillbaka i laget. Melin missade de båda seriefinalerna mot Ludvika och då passade Mattias Mårten på att gå förbi sin lagkamrat i målligan. Under fredagsmatchen noterade båda för varsin fullträff, vilket innebär att Mårten är målgladast i trean med sin 14 mål. Melin är dela tvåa med Ludvikas Victor Enmalm med 13 fullträffar.

Vi kan ju också berätta varför Anton Melin missade två matcher. Det berodde på att han var över till USA för att kika på bäste kompisen Christian Djoos i Washington, som spelar i en ”något” högre liga jämfört med Orsa IK.

Jonas Lund, tvåmålsskytt mot Kvarnsveden. Foto: JÖRGEN WÅGER

Det ska tilläggas att i hemmalaget fanns det två spelare som gjorda sin första match för säsongen. Det var inte bara Henrik Hedlund Björk, som vi nämnde som målskytt här ovan, utan även Mattias Holmin gjorde säsongsdebut. Senast den 29-årige backen spelade en säsong med fler än tio matcher var för just OIK. 2012/13 spelade han 14 matcher i Orsatröjan.

Sedan måste vi även nämna Markus Tomt, Dalatreans suveräna poängledare. OIK:s rutinerade lagkapten fortsätter snitta fyra poäng mer match. Mot Kvarnsveden blev facit ett mål och tre assist. På nio matcher har Tomt 36 poäng (8+28), vilket är exakt fyra poäng per match. OIK-kaptenen leder poängligan med 13 poäng före lagkamraten Timmy Hammargård (10+13).

Mattias Holmin gjorde sin första match för säsongen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Nästa match för Orsa är redan på tisdag, borta mot Älvdalen.

– Sedan har vi Häradsbygden hemma på fredag. Ett nytt toppmöte och jag hoppas det kommer mycket folk och tittar, avslutade coach Lindkvist.

Häradsbygden besegrade Vansbro i fredagskvällens omgång med 10-3 och övertog andraplatsen från Ludvika, vars match mot Älvdalen sköts upp av okänd anledning. Orsa har full pott (27) på sina nio matcher, Häradsbygden har 18 poäng på åtta matcher.

Bilden längst upp. Henrik Björk bryter sig här fram och sekunden senare satte han 2-0 i sin första match efter 14.37 i första perioden.

Dalatrean

Orsa IK-Kvarnsvedens GoIF IK

7-2 (2-1, 3-1, 2-0)

Orsas mål: 1-0 Mattias Mårten, 2-0 Henrik Hedlund Björk, 3-1 Emil Laggar, 4-1 Markus Tomt, 5-1 Jonas Lund, 6-2 Jonas Lund, 7-2 Anton Melin.

Skott: 29-24 (11-10, 12-9, 6-5)

Utvisningar, OIK: 2×2. KIK: 2×2.

Domare: Per Kansell.

Publik: 99.

Måns Hedberg. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Holmin med pucken. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Mårten med pucken i egen zon. Foto: JÖRGEN WÅGER

Kvarnsveden i ett anfall, men Tim Nilsson höll tätt den gången. Nilsson svarade för 22 räddningar. Foto: JÖRGEN WÅGER

Lite stökigt framför Kvarnsvedens mål. Foto: JÖRGEN WÅGER

Duktige Tim Nilsson fick släppa två puckar bakom sig, men räddade 22 skott. Foto: JÖRGEN WÅGER

Måns Hedberg. Foto: JÖRGEN WÅGER

Han leder poängligan överlägset och gjorde fyra (1+3) poäng mot Kvarnsveden, men det här friläget missade Markus Tomt. Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin