Ny förlust för redan kvalklart OIK

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK förlorade även den sista matchen i förkvalet.

Ockelbo vann den målrika tillställningen med 8-7 efter förlängning.

Nu gjorde det inget, då OIK redan var klart för kvalserien där man ställs mot division 2-lagen

Den sista omgången av kvalserien var helt betydelselös när det gällde vilka två lag som får möta Avesta och Sandviken, som tvingas till negativt kval för att försöka behålla sin division 2-status.

Förutom Orsa IK är det Hofors HC som vill åt dessa två åtråvärda platser. Den kvalserien startar på fredag och som vi nämnt tidigare börjar troligen Orsa med en bortamatch, endera mot Sandviken, ”jättejumbo” i tvåan, eller Avesta.

– Jag skulle tippa att vi möter Avesta, då vi kom tvåa i serien och Avesta näst sist i tvåan, men jag vet faktiskt inte hur förbundet tänker där, sa OIK-tränaren Hasse Andersson.

Att få möta Sandviken, som inte imponerat utan bara har en seger på 33 matcher i Hockeytvåan A, hade väl varit lite av en drömlottning.

– Ja, det kanske det hade varit, men vi måste ju möta och slå alla. Det är bara att gilla läget och ta det lag vi får.

Att det blev förlust i den betydelselösa matchen, grämer Andersson något.

– Synd att vi inte kunde ta två ”pinnar” och fått bli seriesegrare här också. Det är alltid kul att vinna en serie.

Nu blev det en poäng i en svängig match, där Anton Melin i numerärt överläge kvitterade till 7-7 med en minut kvar av ordinarie tid, men där Ockelbo knep bonuspoängen genom sitt avgörande mål drygt tre minuter in i sudden.

Orsa saknade flera spelare i fredagens bortamöte mot Häradsbygden och många var borta även den här matchen; Lagkaptenen Markus Tomt, förkvalets bäste målskytt Joakim Jackson, som gjorde mål i samtliga fem matcher, sju totalt, Oskar Smids, Mattias Holmin, Martin Hellgren, Alexander Nissas, Robin Gren…

– Det är ju förkylningstider och småskavanker som gör att vi har många borta. Det tar också hårt att spela så många matcher på kort tid, men hade det väl gällt, så hade vi fått med fler, men nu har vi tagit det säkra före det osäkra. Vi får väl se till morgondagens (måndag) träning hur många som är tillbaka, sa Andersson.

En som vilade i fredags, men som nu var tillbaka i kassen var Tim Nilsson. Han fick en svettig afton i Ugglebo Arena. Det var för övrigt rena vilda western, om man ska tro statistiken så blev det 68-42 i hemmafavör.

– Ja, det var mycket skott åt båda håll men 68 kan nog ha varit lite i överkant fast jag vet inte, det låter ju bra i alla fall, konstaterade Nilsson med ett leende.

– Det var en rejält svängig match, rena ping pong-matchen, sa Andersson med ett skratt.

– Men jag tycker det också låter väldigt mycket med så många skott, det kändes inte riktigt som det, fortsatte OIK-coachen.

Men om vi litar på statistiken, Tim, har du fått så många skott som 68 mot dig i en match tidigare?

– Det har inträffat förut någon gång när jag spelade i U16, då kunde de hända att de blev 60-70 skott.

– Matchen i sig tycker jag vi kämpade på bra, men inget av lagen hade något att spela för så det var nog en faktor också att de blev lite svängig hockey, menade Orsamålvakten.

Med så många mål, var det också många som hamnade i poängprotokollet. Anton Melin, som vann Dalatreans skytteliga med 27 fullträffar, har haft det lite småtrögt i början av förkvalet, men de sista matcherna har det lossnat.

Mot Ockelbo svarade han för fyra poäng och kom upp i sju totalt på sex matcher.

Tim Nilsson var tillbaka mot Ockelbo efter att ha stått över fredagens match. Nu ser han och övriga i OIK fram emot det sista kvalet. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Melin svarade för två av målen, vilket kan vara nog så viktigt inför nästa kval. Alltid viktigt för en skyttekung att få leverera.

– Ja, vi hoppas det släpper rejält nu för Melin. Men det är fler som måste sätta sina chanser bättre, vi har missat alldeles för mycket, tyckte Andersson.

Melin var poängbäst mot Ockelbo tillsammans med Mattias Mårten, som också noterade fyra poäng, via ett mål och tre assist.

De poängen gjorde att Mårten precis tog sig förbi lagkompisarna som inte var med under söndagen; Markus Tomt (1+9) och Joakim Jackson (7+3) som båda stod på tio poäng, men där nu Mårten tog sig förbi och kom upp i elva poäng (2+9), vilket är bäst av alla i förkvalet.

Vi kan tillägga att Tomt kom upp i sina tio poäng på fyra matcher och Jackson på fem.

Det var alltså Orsa IK i poängligans topp tre och även Timmy Hammargård tog sig in bland topp fem med sina tre (1+2) poäng mot Ockelbo. Totalt kom Hammargård upp i nio (3+6) poäng.

Det är nu historia och en ny kvalserie tar vid, men det är alltid bra att gå in i en serie med gott självförtroende, så att göra en hel del poäng är förstås aldrig fel.

När det gäller spelarna som är borta, så är inte minst lagkapten Tomt är oerhört viktig att få tillbaka om Orsa IK ska nå målsättningen att vara ett division 2-lag nästa säsong.

– När väl första matchen är, hoppas jag att alla är tillbaka och kan spela. Om vi fortsätter som vi gjorde i början på detta kval, kommer vi ha en god chans att fajtas om platserna i div 2, tippade Tim Nilsson den spännande fortsättningen.

– Det finns nog även en växel till, så jag hoppas vi kan hitta den och då kan det gå riktigt bra. Matcherna kommer bli mycket jämna och tuffa i minst 60 minuter, trodde OIK-målvakten som får räkna med fler svettiga tillställningar.

Till sist kan vi nämna att Häradsbygden vann över Hofors med 7-5 i söndagens match. Det innebär att Hofors vann förkvalet med elva inspelade poäng, samma som Orsa IK, men med bättre målskillnad, åtta plusmål mot OIK:s fyra.

Häradsbygden placerade sig som trea med nio poäng medan Ockelbo slutade på fjärde plats med fem inspelade poäng.

Man kan inte annat än tycka lite synd om Häradsbygden, som inledde förkvalet med tre bortamatcher och förlorade samtliga. Sedan avslutade Leksandslaget med tre raka hemmasegrar, men det hjälpte inte för att nå det sista kvalsteget.

Dit tog sig Orsa IK och Hofors HC, som nu bara är sex matcher från att nå en högre division.

Bilden längst upp. Mattias Mårten, med ansiktet mot kameran, vann förkvalets poängliga med sina elva poäng. Ett mål och tre assist mot Ockelbo bidrog till att Mårten kunde ta sig förbi lagkamraterna Joakim Jackson och Markus Tomt. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Förkval till division 2

Ockelbo HC-Orsa IK

8-7 (1-1, 4-4, 2-2, 1-0)

Orsas mål: 0-1 Alexander Dellsand, 1-2 Mattias Mårten, 4-3 Emil Arvidsson, 4-4 Jakob Näsén, 5-5 Anton Melin, 5-6 Timmy Hammargård, 7-7 Anton Melin.

Skott: 68-42 (16-7, 22-20, 28-14, 2-1).

Utvisningar, OHC: 4×2. OIK: 5×2.

Publik: 75.

Domare: Erik Mäki.

Timmy Hammargård noterade ett mål och två assist mot Ockelbo. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Anton Melin, Dalatreans vassaste målskytt, har fått igång målskyttet igen och svarade för två mål mot Ockelbo plus att han noterades för två assist. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin