Ny meriterad spelare klar för OIK

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK har inte tänkt bli något stryklag i tvåan och fortsätter värva starkt.

Under torsdagen presenterades Jonas Westman med bland annat sex säsonger i Norge på meritlistan.

– Det ser ut att bli ett spännande lag, motiverar den 27-årige backen valet av klubb.

Jonas är i grunden Morakille och gick hockeygymnasiet på hemorten. Sista säsongen i moderklubben, 2011/12, står han noterad för tre matcher i Hockeyallsvenskan med MIK.

– Men jag fick aldrig spela utan satt längst ut på avbytarbänken, säger han med ett skratt om sin korta sejour i A-laget.

Direkt efter avslutad skola, drog Jonas och kompisen Kristoffer Melin till vårt västra grannland för att spela i den norska andraligan med Ringerike Panthers, ett lag från Hönefoss

– Orten är ungefär i Moras storlek och ligger mellan Oslo och Gardemoen, berättar Jonas.

I sammanhanget kan vi nämna att Westman byter Kristoffer som lagkamrat till att bli lagkamrat med en annan Melin, Kristoffers två år yngre bror Anton (f-94), som den gångna säsongen var OIK:s målfarligaste spelare.

Just det faktum att Jonas, trots att han även pratat med några division 1-klubbar, känner många av spelarna i Orsa IK, bidrog starkt till att han väljer spel i division 2 i stället för en högre serie.

– Ja, så är det. När jag spelade i U16, hade vi ett samarbete mellan Mora och Orsa för oss som var födda 91/92, så jag har spelat med flera av killarna. Det känns som en reunion att komma till Orsa, det lockade ganska mycket så det ska bli kul.

– Sedan kände jag att jag ville landa hemma efter sex år i Norge, jag vill komma alla där hemma lite närmare, plus att jag planerar att börja plugga.

20 år unga drog alltså både Jonas Westman och Kristoffer Melin iväg på ett hockeyäventyr till Norge.

Kristoffer har stadgat sig i vårt västra grannland, medan Jonas känner sig färdig efter sex säsonger i Ringerike. Fast han nöjde sig egentligen redan efter fem år i den norska klubben, som då spelade i andradivisionen.

– Jag var lite trött på hockey och flyttade 2017 till Borlänge för att plugga, så den säsongen (17/18) spelade jag inget.

Men suget efter sin kära sport återkom efter efter ett sabbatsår. Han återvände till samma klubb, som under säsongen han inte var där lyckades ta steget upp i den norska högstaligan.

– Eftersom de tog tillbaka mig, så hade man väl gjort nåt bra där.

Trots degraderingen var det ett roligt år i Norges högsta liga, menar Westman.

– Personligen gick det bra för mig. Det var en kul säsong, även fast vi åkte ur.

I de norska lagen spelar många svenskar och Ringerike är inget undantag. Tränare var Martin Boork, son till sin mer kände far; Leif Boork, som bland annat tränade Mora IK i slutet av 1980-talet och i början av 90-talet, totalt fyra säsonger.

– Vi hade väl åtta, nio svenskar i laget varje säsong. Regeln har nu ändrats från att få ha sju till sex utländska spelare, men en del spelare har dubbla medborgarskap, därför kunde vi ha så många, halva laget bestod av svenskar.

Ytterligare en Morakille som spelade i Ringerike den gångna säsong var Mikael Hansson. Han lämnar också den norska klubben efter degraderingen, något som OIK-tränaren Linkan Lindkvist förstås hade koll på.

– Vi försökte få hit honom också, men han valde Borlänge (division 1), säger OIK-coachen.

Men desto mer glädjande att Jonas Westman tackade ja när OIK ville ha hans underskrift.

– Jag är kanonnöjd. En duktig och väldigt ödmjuk kille. Inte minst det sista är viktigt då man bygger ett lag. Vi ska bli som en familj, killarna ska trivas ihop, poängterar Lindkvist.

Vad får då OIK för spelare i Jonas Westman? Kollar man på hans statistik, så är det en poängstark och offensiv back. Under sina fem säsonger i andraligan för Ringerike snittade han ungefär en poäng per match.

Två gånger har han noterat 47 poäng, varav bästa snittet var 2015/16, då Westman svarade för 16 mål och 31 assist på 34 matcher.

– Visst har det blivit en del poäng, men jag var mer offensiv när jag var yngre. Nu är jag allround, men fortfarande ganska offensiv och en lagspelare, beskriver han sig själv.

Under hans sista år i Norge, då i den högsta ligan, blev poängutdelningen av förståeliga skäl inte fullt så god som tidigare. På 40 matcher svarade Jonas för elva (2+9) poäng.

– Personligen är jag nöjd med min säsong, det gick bra. Jag har skaffat en del rutin under mina år i Norge och ska väl försöka lära ut lite till de yngre i Orsa. Sedan hoppas jag förstås att det ska trilla in någon poäng då och då.

Och OIK:s lag beskriver han som ”spännande”. Inte minst med tanke på värvningen av MIK-ikonen Jonas Westerling.

– Det är en kille som kan locka till sig fler duktiga spelare till Orsa, säger Westman.

Vilket förstås tränare Lindkvist också hoppas på.

– Truppen börjar se ganska bra ut, men vi jobbar på ytterligare några spelare. Vi ska ha in tre, fyra forwards till samt en eller två backar.

Innan Jonas Westman ska spela i OIK-tröjan, står han redan i helgen inför en stor utmaning. Då ska han nämligen cykla motionsloppet Siljan runt tillsammans med kompisen Lars Bysell.

– I fjol var det kanonväder, men det är väl ingen risk att det blir det i år, menar Jonas och syftar på väderprognosen som utlovar regn på lördag.

– Det är värst de första fem milen (av totalt 16), sedan domnar man väl bort av all smärta, haha.

– I fjol hängde jag av Lars vid Tällbergsbackarna, vi får väl se hur det går den här gången, säger OIK:s cyklande nyförvärv.

Bilden. Linkan Lindkvist, till vänster, en nöjd Orsatränare, här tillsammans med det senaste nyförvärvet; Jonas Westman, som blev klar för division 2-nykomlingen under torsdagen. Foto. ORSA IK

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
LG Köpman vent
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360