Ny seger för formstarka Digersdamer

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Det går uppåt för Digers nystartade damlag.

Söndag kväll kom lagets fjärde seger på de fem senaste matcherna.

– Vi var påkopplade direkt, sa Micke Jonsson efter 7-3 borta mot Valbo.

Digerstränaren har verkligen fått fart på sina tjejer och det nystartade damlaget har nu alltså fyra segrar på de fem senaste, vilket gör att man är ett av de formstarkaste lagen i tvåan.

– Det börjar stämma allt bättre, kunde en nöjd Jonsson konstatera.

Digerscoachen har också närmare 30 tjejer i sin trupp och det är inte så känsligt om en eller flera spelare inte kan vara med av någon anledning.

– I dag var inte Stickopers (Johanna) med, hon är viktig för oss, men då kliver andra fram.

Sedan har det allt eftersom dykt upp nya spelare som vill ansluta sig till det populära damlaget från Orsa.

Som vi nämnt tidigare har målvakten och Orsatjejen Emma Strandberg lämnat Kais Mora för spel i Digers. 16-åringen gjorde debut mot Valbo och gjorde det bra. Hon stoppade 23 av hemmalagets 26 skott, vilket ger fina räddningsprocenten 86,7.

Emma var inte ensam om att debutera mot Valbo. Det gjorde även Emma Ållas, center, och Ellen Hagborg Olsson, forward, som båda är nytillskott i Orsalaget.

– De fick bilda kedja med Moa Slottgård, så där hade vi en riktigt ungdomssprudlande kedja.

– Ellen sträckte sig dock, men då stoppade vi in ytterligare en debutant i den kedjan. Evelina Jensen har tränat med oss ett tag, men nu fick 16-åringen göra sin första match.

Den 6 oktober gjorde Digers damlag sin första match på ett antal år. Det var hemma mot Valbo och det var inte långt ifrån seger i premiären. Hemmalaget hade ledning 4-3 med sex minuter kvar, men Valbo lyckades vända och satte avgörande 4-5 med bara 1,5 minut kvar av matchen.

Emma Strandberg stod mot Valbo sin första match för Digers efter att den 16-åriga Orsatjejen lämnat Kais Mora för moderklubben. Foto. JÖRGEN WÅGER

Men lite drygt tre månader senare fick Digers en skön revansch med 7-3.

Fast det var Valbo som gjorde första målet och som ledde med 1-0 i den första pausen.

– Men vi vann skotten med 12-5 och 3-1 eller nåt sånt till oss hade varit mer rättvisande siffror. De hade en jätteduktig målvakt, var Jonssons förklaring till att hans lag var mållöst efter första 20.

I andra kunde Frida Holmberg och Malin Gunnars vända på steken. Valbo kvitterade sedan till 2-2, men Emma Magnusson såg till att Digers hade en uddamålsledning inför tredje.

– Våra andra period var nog den bästa vi gjort på hela säsongen. Vi var först in i närkamperna och först på bollen, ja allt klaffade.

– Vi åt upp Valbo i den perioden, vi hade även två stolpskott och kunde lika gärna ha lett större.

Digers hade ytterligare en ramträff i tredje, men började också hitta nätet oftare.

Redan efter 18 sekunder såg Emma Magnusson, med sitt andra mål, till att ge sitt Digers ledningen med 4-2.

Lite drygt en minut senare reducerade dock hemmalaget.

– Men jag var aldrig orolig, poängterade Digerscoachen.

På cirka tre minuter i mitten av tredje, ordnade Emelie Hallvars-Persson (2 mål) och Caroline Siivikko så att gästerna kunde gå fram till betryggande 7-3.

Det blev också slutresultat, då sista lite drygt åtta minuterna av matchen blev mållös.

– I tredje fick vi utdelning och det såg jättebra ut. Liksom i matchen mot Borlänge, så var tjejerna påkopplade direkt och är det så att nån tappar fokus, så har vi de mer rutinerade som HP (Emelie Hallvars-Persson), Emma (Magnusson) och Natalie (Jonsson) som säger till och det var den här trion som visade vägen, berömde Micke Jonsson.

– Men hela laget gjorde det bra, poängterade coachen.

Digers har nu 13 poäng på tio spelade matcher. Segern förde upp Orsalaget upp till sjätte plats, då man tog sig förbi just Valbo. Digers har samma poäng som tabellfemman Insjön/Leksand och vill fortsätta klättra.

Dock är det en bit upp till fjärdeplacerade Sundborn, som har 21 poäng. Sundborn är för övrigt nästa motståndare, hemma i Orsa sporthall kommande söndag (19/1).

I lagens första möte blev det hela 15-0 till Sundborn, nykomlingens största förlust i serien.

– Men det ska de få igen för, sa en optimistisk och rejält revanschsugen coach för Orsalaget.

Bilden. Emelie Hallvars Persson (här med bollen) svarade för två mål och två assist mot Valbo. Tillsammans med Emma Magnusson, till höger, och Frida Holmberg (nr 9 i bakgrunden) tillhör trion de mer rutinerade i Digers. Frida svarade för ett mål och Emma två, så på bilden (som är från en annan match) har vi tre spelare som gjorde fem av de sju målen mot Valbo. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Division 2 damer, Dalarna/Gästrikland

Valbo IBF-Digers BK

3-7 (1-0, 1-3, 1-4)

Digers mål: 1-1 Frida Holmberg (Lovisa Ersson), 1-2 Malin Gunnars (Linn Slottgård), 2-3 Emma Magnusson (Emelie Hallvars-Persson), 2-4 Emma Magnusson (Emelie Hallvars-Persson) 3-5 Emelie Hallvars-Persson (Frida Holmberg), 3-6 Caroline Siivikko (Malin Gunnars), 3-7 Emelie Hallvars-Persson (Lovisa Ersson).

Utvisningar, VIBF: 2×2. DBK: 2×2.

Domare: Anders Löfgren och Thomas Sterner.

Publik: 57.

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360