Ny smäll mot Smedjebacken

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

I de två tidigare försöken hade Orsa IK förlorat mot Smedjebacken.

Frågan var om det skulle bli tredje gången gillt i säsongens sista möte.

Svaret blev nej, det blev i stället tredje raka förlusten.

OIK tog i alla fall poäng, hemmalaget satte 3-2 med 52 sekunder kvar av sudden.

– Vi gör en jättebra match och det var längesen man varit med om att vara så överlägsen och ändå inte vinna, sa besvikne OIK-tränaren Linkan Lindkvist efter ännu en förlust mot Smedjebacken

Besviken över förlusten, men inte med spelet.

– När det gäller spelet, finns det inget att klaga på. Normalt skulle vi ha vunnit en sån här match med 6-2 eller 7-2, men vi gör inte mål trots många chanser, det grinar emot.

Just mot Smedjebacken har Orsa verkligen haft svårt att omsätta chanser i mål. Tittar man på skottstatistiken har OIK 120-79 över de tre mötena och på det har man bara lyckats åstadkomma fyra mål.

Orsa behöver alltså skjuta 30 skott innan man gör ett mål mot Smedjebacken…

Förra gången OIK besökte Ovakohallen åkte man på dubbla smällar. Dels tvingades Jonas Westerling bryta matchen efter bara ett par byten efter en mycket ful tackling med hjärnskakning som följd.

Erik Lundgård svarade för ett mål och en assist mot Smedjebacken. Arkivbild. JÖRGEN WÅGER

”Wesslan” lämnade blödande isen och Orsa åkte på en svidande förlust; 1-5. Det hände i omgång 7, den 25 oktober, och var faktiskt första förlusten för Hockeytvåans succénykomling, som på de sex första matcherna tog full pott.

När OIK på hemmaplan den 6 december skulle ta revansch, så vann man skotten klart med 38-21, men fick bara in en puck och förlorade med 1-2.

Under fredagskvällen hade Orsa alltså dubbel revansch att utkräva mot ett lag som utan de sex poängen under deras interna möten tidigare under säsongen, varit indragen i kampen om att undvika negativt kval.

Nu tog man ytterligare två poäng mot OIK och med bara fyra omgångar kvar av division 2 västra A, tog Smedjebacken sig upp på sjunde plats med behörigt avstånd ner till kvalstrecket.

Orsa hämtade upp ett tvåmålsunderläge i andra perioden efter mål av Erik Lundgård och Markus Tomt. Tredje slutade mållös, men OIK var ytterst nära att knipa en trepoängare i slutet av ordinarie tid.

– Sonny (Karlsson) sköt och Kevin (Jågas Hansson) var på väg att styra in pucken, då får målvakten upp handsken i en reflexräddning. Det var som Benke (materialaren Strömlid) sa: ”Målvakten kan köpa en trisslott efter en sån där räddning”, suckade Lindkvist.

Lagkaptenen Markus Tomt kvitterade till 2-2 mot Smedjebacken, fler mål gjorde inte OIK. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Orsa fick ett numerärt överläge i slutet av ordinarie tid och chansen att avgöra och även i början av sudden fick gästerna spela med en man mer.

Men det ville sig inte och i stället kunde hemmalaget avgöra med mindre än minuten kvar av förlängningen.

– Vi var överlägset spelmässigt och det är otroligt att vi inte kan vinna, menade OIK-coachen.

– Men hockey går ut på att göra mål och det är resultatet man kommer ihåg.

Om Orsa tagit tre poäng och Fagersta besegrat Skedvi/Säter, skulle OIK haft ett försprång på tio poäng ner till närmast jagande lag under kvalstrecket.

Men nu när OIK bara fick en poäng med sig och Säter vände underläge två gånger mot Fagersta och tog en trepoängare, så skiljer det helt plötsligt bara fem poäng till Orsas fördel till fyran Säter.

Säter har kommit smygande underifrån och övertog fjärdeplatsen från Fagersta i förra omgången.

Det blir en enormt spännande avslutning med fyra omgångar kvar och på tisdag möts just OIK och Skedvi/Säter i Orsa ishall.

Nya tvåan Valbo besegrade Falu IF (3-1) och tog sig förbi Orsa, men bara på bättre målskillnad.

Hallstahammar är sedan en tid ohotad seriesegrare och Valbo och Orsa har haft ett betryggande avstånd ner till lagen under strecket som innebär kval till division 1.

Kevin Jågas Hansson var ytterst nära att avgöra i slutet av ordinarie tid, men Smedjebackens målvakt svarade för en otrolig reflexräddning. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Men nu ligger som sagt både Valbo och Orsa i farozonen för Skedvi/Säter som gått starkt den senaste tiden medan de två förstnämnda lagen sviktat något.

– Men vi har svarat en fantastisk säsong. Man måste komma ihåg att vi är nykomling och är man det, så brukar man vara nöjd med att hålla sig kvar, men vi har legat på kvalplats under hela säsongen.

Väldigt överraskande inte minst med tanke på all frånvaro man haft på spelarfronten under hela säsongen.

– Jag har aldrig varit med om att ha ett lag med så mycket skador och sjukdomar som vi haft, med tanke på det så är det helt otroligt att vi ligger på kvalplats, vill Lindkvist ha sagt.

Fem, sex spelare saknades även denna gång, bland annat Jonas Westerling och Oskar Smids.

– Så har det ju varit under hela säsongen, men ändå ligger vi nu delad två. Vi har sån moral i det här laget och vi från klubben är fruktansvärt stolt över vår säsong och vi har spelare i laget som utvecklats helt otroligt.

Och trots att segrarna inte kommit i samma mängd som under den första halvan under säsongen, så har Orsa ett guldläge att ta en av kvalplatserna mot division 1 med fem poängs försprång till Säter och fyra matcher kvar.

Nyckelmatchen blir på tisdag, där kan OIK, vid seger under ordinarie tid dra ifrån till åtta poängs försprång, men tar Säter en trea, så skiljer det helt plötsligt bara två poäng.

Stor dramatik lär säkert utspelas i Orsa ishall i jakten på topp tre.

– Vi får väl se vad vi får ihop för lag till på tisdag, jag hoppas få med någon av de som är borta i alla fall. Men oavsett, så länge vi har chansen på en kvalplats ska vi köra ända in i kaklet, vi kör med de spelare vi har.

Till sist måste vi bara nämna från matchen mot Smedjebacken att OIK inte drog på sig en enda utvisning under ordinarie tid, vilket är mycket anmärkningsvärt.

Bilden längst upp. Sonny Karlsson grinar illa efter en smäll han fick mot Fagersta för en vecka sedan (31/1), vilket är en talande bild efter säsongens tredje förlust mot Smedjebacken. Enda laget som Orsa IK inte besegrat under sin comebacksäsong i division 2. Sonny noterade för övrigt två assist i fredagskvällens match. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Hockeytvåan

Smedjebackens HC-Orsa IK

3-2 efter förlängning (1-0, 1-2, 0-0, 1-0)

Orsas mål, andra perioden: 2-1 (6.30) Erik Lundgård (Kevin Jågas Hansson, Sonny Karlsson), 2-2 Markus Tomt (Erik Lundgård, Sonny Karlsson).

Skott: 26-47 (8-17, 6-15, 9-11, 3-4).

Utvisningar, SHC: 3×2. OIK: -.

Domare: Andreas Eldebäck.

Publik: 297.

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360