Nya Digers BK:s damlag inget strykgäng

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Digers BK har inte haft något damlag i seriespel på några år.

Men den här säsongen spelar det nystartade laget i division 2.

– Vi tänker definitivt inte bli något strykgäng, säger tränaren Micke Jonsson bestämt.

Orsasajten gjorde ett besök under en träning i sporthallen. Runt tio damspelare var på plats med tränaren Micke Jonsson. Med var också herrlagets coach Mattias Holmström och några yngre grabbar.

– Vi har egentligen över 20 tjejer, men sju spelar fotboll och så alla kan inte alla komma varje gång. Vi har tillräckligt med tjejer, men vi välkomnar fler. De bör vara från högstadieåldern och uppåt, säger den nye damtränaren.

Det var ett tag sedan Orsasajten gjorde sitt besök i sporthallen med Digers nystartade damlag, så nu bör även fotbollstjejerna ha anslutit till truppen.

– I måndags var vi över 20 tjejer som tränade. Vi har mycket folk och vi har ett bra lag, sa lagledaren Ingela Midsem Karlmats när vi pratade med henne under onsdagen (11/9).

Att det ens numera finns ett innebandylag för damer i Orsa är mer av en slump.

– Jag och Micke är vänner sedan tidigare. Vi satt och pratade i vintras om att vi skulle dra igång något, så det är jätteroligt att vi fått igång ett damlag i Digers igen och jag ser verkligen fram emot att spela, säger Frida Holmberg och tillägger:

– Jag säger också att vi kommer att få ett bra lag, poängterar hon.

Här har vi en av många pigga och unga Digerstjejer. Foto. JÖRGEN WÅGER

28-åriga Frida har Digers BK som moderklubb, men har också representerat Kais Mora i division 2.

– Kais hade tre lag tidigare, men klubben har nu bara två. Jag var inte intresserad av att satsa så hårt, därför la jag av.

– Jag har haft ett uppehåll i ett år, men det här ser jag fram emot, säger hon som är tänkt att vara lagkapten för det nystartade damlaget.

Samtalet mellan Micke Jonsson och Frida Holmberg hade även kunnat sluta med att det faktiskt hade blivit ett damlag i en helt annan sport.

– När vi satt där och pratade så kom vi faktiskt in på hockey först, men då började vi även snacka innebandy, avslöjar tränar-Micke.

Vilken idrott det blev verkade vara av mindre betydelse, men Jonsson var i alla fall redo att ta ansvaret för laget.

– Jag har alltid gillat att ha en tränarroll. Ett tag, då jag bodde i Jämtland, var jag tränare för Svenstaviks A-lag och vi blev rikskänd som Sveriges sämsta hockeylag, berättar Micke.

Jonsson bjuder på en lite härlig anekdot:

– Det året jag var tränare i Svenstavik, så hade vi en match mot Järvsö om vilket av lagen som var sämst i  Sverige. Vi vann skotten, men gjorde inga mål och behöll titeln ”sämst i Sverige”.

Från att träna hockeykillar till innebandytjejer, det kan vara en viss skillnad.

– Skillnaden är väl att att tjejerna gör som jag säger så länge jag håller mig kortfattad, menar Digerstränaren.

Digers nya damlag drog igång träningen efter nyår. I mars/april kom Micke Jonsson in som tränare.

Sedan har gruppen kört över hela sommaren, till skillnad mot herrlaget, som är nykomling i division 4, en gång i veckan, för att senare gå över till att träna två gånger per vecka.

Allt för att komma så väl förberedd för Digersdamernas comeback i seriespel som det bara går.

– Vi kommer absolut inte att bli ett stryklag, säger Jonsson säkert.

Här ser vi Micke Jonsson i båset prata med Frida Holmberg, som avstod den träningen då Orsasajten var på besök. Elin Midsem Karlmats, närmast Frida, har dubbellicens och kan representera både Digers BK och sin klubb i Sandviken, där hon studerar sista året på gymnasiet. Foto JÖRGEN WÅGER

Så här en bit in i september har det blivit definitivt klart att Digers BK kan använda sig av Elin Midsem Karlmats. Hon går på innebandygymnasiet i Sandviken och får så kallad dubbellicens.

Tyvärr gäller det inte för Jennifer Frisk, Orsatjejen som studerar på innebandygymnasiet i Gävle, som också var aktuell för spel i moderklubben.

Men Digers har det väl förspänt med duktiga tjejer ändå och ska klara seriespelet bra, tror tränare Jonsson.

– Vi har många tjejer som spelar, men fler är välkomna, det vore kul om fler tjejer började med sporten. Men de bör vara i högstadieåldern och äldre, annars kan det blir för tufft, poängterar Digerstränaren.

Micke Jonsson själv har tidigare varit aktiv i Digers BK:s herrlag, men som det verkar i dagsläget är den egna aktiva karriären slut.

Det efter att haft oturen att två gånger trampat på samma lock i sporthallens golv, som båda gångerna gett vika, vilket gett damtränaren bestående knäskador.

– Det känns jäkligt kul att få vara kvar inom sporten även fast jag inte själv kan spela innebandy, säger coach Jonsson.

Nästa helg (lördagen den 21 september) spelar Kaisdamerna DM och den 6 oktober drar division 2 igång och där Digers tar emot Valbo i seriepremiären.

Till höger ser vi Linn Slottgård, som blir historisk inom kort, som en av två Orsatjejer (Caroline Maklin Svensson är den andra) få spela den första upplagan av TV-pucken för tjejer och då pratar vi ishockey. Foto. JÖRGEN WÅGER

Emma Strandberg, Orsatjej, men tillhörande Kais Mora, gör här en räddning. Foto. JÖRGEN WÅGER

Madeleine Lindberg, en av stöttepelarna i nystartade Digers BK. Foto. JÖRGEN WÅGER

Foto. JÖRGEN WÅGER

Micke Jonsson dirigerar hur han vill att nästa övning ska genomföras, medan Madeleine Lindberg ser något överraskad ut. Foto. JÖRGEN WÅGER

Linn Slottgård med kontroll på bollen. Linn satsar främst på hockeyn, där hon till vardags lirar med Mora IK:s U16-killar, men tanken är att kombinera med spel i Digers BK den här säsongen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Tränaren Micke Jonsson och Emma Strandberg, Kaismålvakten som tränar med Digers BK. Foto. JÖRGEN WÅGER

Så här ska ni göra, instruerar coach Jonsson. Lagledare Ingela Midsem sitter och myser i bakgrunden. Foto. JÖRGEN WÅGER

Kampsituation under träningen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Mattias Holmström sparrade mot damlaget när Orsasajten gjorde sitt besök under sommaren. Ni ser hur röd han är i ansiktet, så nog fick herrtränaren slita. Foto. JÖRGEN WÅGER

Lite vätska måste man ha, annars torkar man ut. Foto. JÖRGEN WÅGER

Emma Strandberg, Orsatjej som tillhör Kais Mora, men som tränat med Digers i sommar, hade det svettigt när Orsasajten besökte en träning. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360