Nyförvärv och måltjuven fortsätter

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Ett nyförvärv, två på try out och en förlängning.

Det händer saker i hårdsatsande Orsa IK.

Den som skrivit på för division 2-klubben är Daniel Backman, 21-årig forward.

– En Morakille som spelat division 1, passar perfekt in hos oss, säger Linkan Lindkvist.

Coachen och lagbyggaren Lindkvist kan dessutom glädja sig åt en förlängning för Emil Mattsson. Morakillen som hade det svårt att få det att lossna i MIK:s J20 och bara noterades för tre mål på 70 matcher under två säsonger.

I OIK-tröjan blev det en riktig islossning för den 20-årige forwarden.

– Han var på väg att flytta till Stockholm, men jag är jätteglad att han valde att stanna. I Mora gjorde han knappt något mål, men den gånga säsongen tog han ett jäkla steg i utvecklingen, berömmer Lindkvist.

Nog är det en enorm skillnad med tre mål på 70 matcher i MIK:s J20-lag säsongerna 2017/18 och 18/19 till att på 36 matcher (inklusive kvalspel) i Orsa IK producera 14 mål och totalt 30 poäng.

– Jättekul att vi kunde få till den här förlängningen, konstaterar en nöjd Lindkvist.

Nöjd är han också över att knyta till sig Daniel Backman, en Morakille som även har ett förflutet i Orsa IK:s juniorlag.

Efter att han lämnade Mora IK:s J20 2018, har 21-åringen hunnit med två säsonger i division 1. Första året med IFK Arboga och den gångna säsongen i Lindlöven.

– Det här är en spelare vi försökte få hem redan till kvalet (till div. 1) i våras. En kille som passar perfekt in i vår prägel på laget där vi vill ha spelare från närområdet.

I Lindlöven noterade Backman tio mål och elva assist på 43 matcher.

– Daniel är en hård arbetande spelare, stark framför målen, vilket är det vi saknat i laget, och han gjorde även en del poäng i ettan, beskriver Linkan nyförvärvet.

Ska vi få se Markus Tomt i Orsa IK:s tröja igen? I alla fall håller klubben på att bearbeta de två senaste säsongernas lagkapten efter att han sagt att han skulle lägga av. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Sedan kommer Orsa IK att plocka in två spelare på try out. Oscar Tyskhagen är en Rättvikskille som spelat två säsonger i Mora IK:s J20-lag, men som även spelat juniorhockey både i Leksand och Almtuna.

– Han började i Malung förra hösten, men tog sedan ett uppehåll under i stort sett hela säsongen.

Enligt databasen för hockeyspelare, Eliteprospects, så står den 21-årige forwarden inte noterad för en enda match i Malungströjan.

Under sin sista juniorsäsong i MIK, 2018/19, så står Tyskhagen även noterad för nio matcher för det amerikanska juniorlaget Odessa Jackalopes.

– Han gjorde illa fingret när han spelade där och det är därför som han haft ett uppehåll.

– Det var han själv som frågade om han fick komma hit. Vi tar in honom på en try out, men han har samma chans att ta en plats i truppen som alla andra, poängterar OIK-coachen.

Detsamma gäller Daniel Liljedahl, en 29-årig back som tillhörde Orsa IK:s framgångsrika kull födda 1991.

Från den kullen har vi också Erik Köpman, som den gångna säsongen gjorde en storstilad comeback i OIK-tröjan efter ett par års skadefrånvaro från hockeyn.

Sonny Karlsson har ännu inte bestämt sig för en fortsättning i OIK-tröjan, men Linkan Lindkvist hoppas att så blir fallet. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Erik Färnström är ny assisterande tränare i OIK, till spelande tränaren Jonas Westerling och matchcoachen och lagbyggaren Linkan Lindkvist. Färnström tillhörde också den framgångsrika 91-kullen och det är han som skött kontakten med Liljedahl.

– Daniel har bott i Stockholm, men ska flytta hem i slutet av augusti. Vi tar in även honom på en try out, det här är en Orsakille och det ska bli intressant att se honom, säger Lindkvist.

Om man kikar på Daniel Liljedahl och vad som finns på Eliteprospects, så blir man aningen fundersam. Enligt databasen har han inte spelat hockey sedan säsongen 2011/12, då han gjorde 21 (7+14) poäng på 25 matcher för OIK i division 2.

– Det stämmer att den sista säsongen som han spelade är 2011/12, bekräftar Erik Färnström.

– Vi har en bruttotrupp nu och den slutliga truppen spikar vi den 20 september. Vi får se hur den ser ut, men även Liljedahl har samma chans som alla andra, påpekar Linkan än en gång.

I bruttotruppen har Orsa IK för närvarande två målvakter, sex backar och tolv forwards.

– Sedan ska vi ha in två, tre juniorer i truppen också. Vi är riktigt nöjd så här långt.

Men än mer nöjd skulle Lindkvist bli om han även får med Sonny Karlsson och Markus Tomt. Tomt har ju varit lagkapten de två senaste säsongerna, men sa i våras att han skulle lägga skridskorna på hyllan.

– Det jag kan säga om de här två är att det finns lite saker att lösa, men jag hoppas de kommer att spela för oss, säger en försiktigt optimistisk OIK-coach.

Trots att det bara är sex backar i truppen än så länge, är inte Linkan orolig.

– Det ringer två,tre spelare varje vecka och vill komma hit. Det är populärt att spela i Orsa och det är väl ett bevis på att vi gör något bra.

– Men vi sitter lugnt i båten och när det gäller backar så kommer säkert någon duktig back att vara ledig längre fram när alla lag spikar sina trupper.

– För att vara ett division 2-lag, så ligger vi väldigt bra till, menar Lindkvist.

Sedan har vi det här med coronapandemin.

Om och när Hockeytvåan drar igång i höst, kommer det då att tillåtas publik på matcherna?

– Det har varit en omröstning om vi eventuellt ska ta bort en runda, att vi i stället för att mötas tre gånger, så möts lagen bara hemma och borta.

– Vi är för när det gäller att senarelägga seriestarten, vi vill ha publik på våra matcher, men jag vet inte hur de övriga lagen ställer sig till det hela.

Här har Erik Gezelius gjort mål i OIK-tröjan, i kvalet till tvåan mot Avesta förra våren. Mattias Mårten klänger på ”Gez” medan Anton Melin är på väg fram till kramkalaset. Det blir ingen fortsättning i Orsa IK för Gezelius. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Hur det än är så kör Orsa IK igång barmarksträningen igen kommande måndag (3/8), det efter haft ett uppehåll under en månad.

– I slutet av augusti eller början av september går vi på is, berättar coach Lindkvist.

Till sist kan vi berätta att det inte blir någon fortsättning i OIK för Erik Gezelius, som bestämt sig för att flytta till huvudstaden och spela för Nacka i division 2.

– Jag vill prova på Stockholmsserien. Det känns väldigt kul, men ändå tråkigt att lämna laget i Orsa. Jag vet dock att det kommer att gå riktigt bra för Orsa och jag önskar dem all lycka till, hälsar den blivande storstadsbon.

Fotnot. Nacka är för närvarande ett division 2-lag, men det kan faktiskt bli så att laget flyttas upp till ettan. Det om Väsby får ta Karlskronas plats i Hockeyallsvenskan. Men Karlskrona HK har gjort en ny överklagan, till Riksidrottsnämnden, när det gäller beslutet om att tvångsdegradera den tidigare SHL-klubben, som har Orsasonen Mats Lusth som tränare, till division 1. Lusth har bestämt sig för att fortsätta leda Blekingelaget oavsett om det blir spel i ettan eller Hockeyallsvenskan.

Bilden längst upp. Emil Mattsson fick verkligen ett lyft under den gångna säsongen. Här jublar han över ett av sina totalt 14 mål i OIK-tröjan. Nummer 26 på ryggen är Markus Tomt. Trots att han sagt att han ska lägga av, har inte Linkan Lindkvist gett upp hoppet om de två senaste årens OIK-kapten utan man försöker bearbeta den rutinerade 30-åringen att fortsätta. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Orsa IK:s trupp den 27 juli 2020:

Målvakter:

Tim Nilsson

August Eriksson

Backar:

Jonas Westman

Robin Gren

Joel Hanses

Oscar Smids

Erik Lundgård

Daniel Liljedahl (try out, comeback)

Forwards:

Kevin Jågas Hansson

Oskar Olsson (ny från Malung)

Jakob Hård af Segerstad (ny från Malung)

Emil Svensson

Erik Köpman

Mattias Mårten

Jonas Westerling

Anton Melin

Timmy Hammargård

Emil Mattsson

Daniel Backman (ny från Lindlövens IF)

Oscar Tyskhagen (try out, comeback efter skada)

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Plåt-Sven
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin