OIK nära magisk vändning – Hofors till division 2

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK var på väg att göra en magisk vädning.

I slutet av matchen plockades målvakten ut och via två snabba mål stod det 4-4.

Men hemmalaget behövde en trepoängare och plockade ut Tim Nilsson ytterligare en gång.

Då kom 4-5 i den tomma kassen, målet som definitivt skickade Hofors till division 2.

Och Orsa IK tillbaka till trean, efter att ha varit och nosat på den högre divisionen.

Eller…

För OIK väntar nu en oviss tid, där hoppet står till att förbundet ger två lag från kvalserie A plats i tvåan.

– Men Hofors ledare kom fram och gratulerade till andraplatsen. De ska visst ha kollat med förbundet och fått svaret att två lag går upp. Jag vet inte alls hur det är med det, men så sa de i alla fall, kommenterade en besviken ”Linkan” Lindkvist.

Besviken på det sätt hans lag förlorade.

– En grym förlust. Men man får inte bättre än man förtjänar och vi bjöd på alldeles för mycket – igen. Vi har spelat för naivt hela kvalet och bjudit på för mycket, det håller inte på den här nivån, menade Orsatränaren.

Men det som slutade med en grym förlust, kan om det vill sig väl, ändå sluta i glädje. Om det nu stämmer det Hoforsledarna sa att de fått höra att två lag från kvalserien tar plats i Hockeytvåan.

– Ja, jag vet inte vad man ska tro. Dennis (ordförande Fernström) får kolla upp hur det ligger till.

Oskar Smids åkte på en smäll i början, därav tussen i näsan. Foto: JÖRGEN WÅGER

Ett av Orsas nyförvärv inför kvalet, Oskar Smids, spelade division 2 med Lindefallets SK innan han i slutet av säsongen gick över till Orsa IK för att hjälpa moderklubben upp en division.

– Lindefallet fick ju inte veta förrän i maj att att de skulle spela i tvåan, så det kan ta tid. Det blir svårt, vad ska man säga till spelarna som man försöker få hit, när man inte vet om man ska spela i division 2 eller i trean, funderade Lindkvist.

Om vi återgår till det som utspelade sig på isen, såg det riktigt tungt ut i tredje perioden. När Niclas Elfsberg satte 2-4 efter 10.24, var uppförsbacken riktigt brant för hemmalaget.

Men påhejade av en näst intill fullsatt Orsa ishall, gjorde OIK ett sista desperat försök. Orsa behövde en trepoängare för att gå om Hofors i kvalserietabellen och säkra en plats i division 2 och redan med cirka fyra minuter kvar plockades målvakten Tim Nilsson ut första gången.

Med 2.02 kvar av ordinarie tid gav det utdelning, då Jakob Näsén tryckte in reduceringen.

Och riktigt nerv blev det dryga halvminuten senare, då Timmy Hammargård kvitterade till 4-4. Det med 1.27 kvar, en lång tid i hockey, och ishallen kokade.

Skulle OIK svara för en magisk vändning?

– Det hade väl varit nåt att skriva om det. Hoforstränaren sa också efteråt att det var rejält stirrigt i laget och hade vi bara fått en chans till, så hade den suttit, trodde han.

Men den chansen kom aldrig. Sista lilla möjligheten kom med tio sekunder kvar och tekning i gästernas zon. I stället för en sista chans, skickade Emil Erikson, han som satte 2-3, in 4-5 i den övergivna kassen.

Ridå för Orsa IK och besvikelsen var förstås stor.

Inte minst då hemmalaget ansåg sig bestulet på ett numerärt överläge i slutet av matchen. Med cirka minuten kvar, åkte Joakim Jackson på en rejäl tackling. Det small så att det hördes ändå upp på läktarplats, det fast händelsen skedde i ”fel” hörn.

Det var rejält upprörda känslor i OIK-båset.

Joakim Jackson var som vanligt pigg, men fick också ta emot mycket stryk. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Alla sa att det var en huvudtackling, det tyckte Jocke själv också, det borde ha gett 2+10 minuter, menade Lindkvist.

Men det blev ingen åtgärd av domaren. Han blåste i alla fall av spelet då Jackson låg däckad en liten stund.

– Varken huvuddomaren eller linjedomaren vågade gå in och ta för den huvudtacklingen, de var väl rädd att avgöra matchen.

Men mitt i värsta besvikelsen kunde också Orsatränaren känna stolthet för sitt lag.

– Vi har gjort en jäkla bra säsong och egentligen bara förlorat en match av betydelse under ordinarie tid, mot Avesta hemma.

– Sedan tycker jag vi haft otur med domsluten. Som mot Avesta borta i söndags, när vi åkte på en felaktig utvisning, och de kvitterade. Om de inte fått med sig den utvisningen, så hade vi kunnat få tre poäng med oss därifrån i stället för två.

Om Orsa tagit tre poäng i Avesta (3-2-seger efter straffar), hade förutsättningarna inför den här sista matchen varit annorlunda. Då hade det räckt med att vinna efter förlängning eller via straffar, precis som OIK gjort de tre övriga mötena mot Hofors.

– Då hade vi aldrig tagit ut målvakten vid 4-4, konstaterade Lindkvist.

– Idrotten kan vara grym. Vi och Hofors är de två bästa lagen i kvalserien och egentligen kan man säga att det blev oavgjort i den här matchen också efter 60 minuter.

Nu var Orsa tvunget att plocka målvakten fastän det var oavgjort. Man lyckades göra två mål när man plockat Tim Nilsson, men det gick inte en tredje gång.

OIK klarade inte av att säkra en plats i tvåan på isen. Nu får föreningen hoppas att man når division 2 via skrivbordet hos förbundet.

– Det känns surt nu, men vem vet, det kanske blir division 2 ändå och då är allt uppåt igen, sa tränare Lindkvist i ett försök att hitta en strimma hopp om spel i en högre serie.

Hofors vann kvalserien med sina 14 poäng. Orsa IK kom på andra plats med 10. I den andra, betydelselösa kvalmatchen, besegrade Avesta Sandviken med 4-0 på bortaplan. Det innebär att de båda lagen som kom från division 2, blev sist och näst sist; Avesta blev trea (8p) och Sandviken fyra med fyra inspelade poäng, som man tog i de två första omgångarna.

Bilden. Början till slutet. Hofors Emil Eriksson tackade och tog emot när OIK-försvaret bjöd på pucken i egen zon. Målet som kom i slutet av andra perioden innebar 2-3 och var riktigt jobbigt för hemmalaget. Hofors vann till sist med 5-4 och knep den enda, som vi vet, säkra platsen till division 2. Orsa IK får hoppas att förbundet ändå bereder en plats i tvåan. Foto: JÖRGEN WÅGER

Kvalserien A Hockeytvåan

Orsa IK-Hofors HC

4-5 ( 1-1, 1-2, 2-2)

Orsas mål: 1-1 Timmy Hammargård, 2-2 Martin Hellgren, 3-4 Jakob Näsén, 4-4 Timmy Hammargård.

Skott: 40-27 (16-10, 10-8, 14-9).

Utvisningar, OIK: 1×2. HHC: 3×2.

Publik: 325.

Domare: Douglas Hurtig.

Glädje i Hofors efter 2-4, medan det är deppigare i OIK-lägret. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här har Orsa skapat riktig nerv i matchen, då Timmy Hammargård, längst till höger tryckte in kvitteringen till 4-4. Anton Melin (11) och Mattias Mårten (21) är på väg att gratulera. Foto: JÖRGEN WÅGER

Det var en välbesökt Orsa ishall. 325 åskådare var den officiella siffran, men det kändes som betydligt fler. Fler än på Enkronasmatchen i alla fall och då var publiksiffran 425. Foto: JÖRGEN WÅGER

Hofors har här gjort 0-1 bakom Tim Nilsson. Foto: JÖRGEN WÅGER

Jakob Näsén, näst längst till vänster, har precis gjort 3-4 i slutet av matchen och OIK fick hopp om att ta platsen till division 2. Foto: JÖRGEN WÅGER

Lagkaptenen Markus Tomt ledde som vanligt sitt lag, men det räckte inte den här gången. Foto: JÖRGEN WÅGER

Joakim Jackson blev lite bryskt behandlad några gånger, som här… Foto: JÖRGEN WÅGER

16-årige pigge forwarden Marcus Hyttegård-Lindberg visade de betydligt äldre och mer rutinerade motståndarna ingen större respekt. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här är en hård kamp bakom Tim Nilsson i OIK-kassen. Lägg märke till vattenflaskans lilla flygtur. Foto: JÖRGEN WÅGER

Tränaren Linkan Lindkvist manar på sina spelare. Foto: JÖRGEN WÅGER

Joakim Jackson (10) stångas med Hoforsförsvaret. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Mårten skapar här ett bra läge. Foto: JÖRGEN WÅGER

Martin Hellgren, till höger, har precis kvitterat till 2-2 och gratuleras av Jakob Näsén, till vänster, och Markus Tomt. Foto: JÖRGEN WÅGER

Mattias Mårten är framme och oroar Hoforsförsvaret. Foto: JÖRGEN WÅGER

Timmy Hammargård, med ryggen mot kameran har här precis gjort 1-1. Mattias Mårten är riktigt glad över kvitteringen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Tim Nilsson med en av många räddningar. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin