OIK starkast i toppmötet

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK avslutade 2019 med tre förluster på de fyra sista matcherna.

2020 har börjat desto bättre, i toppmötet mot Valbo kom andra raka segern.

6-3 i Nickback Arena innebar också att OIK utökat avståndet till Fagersta till nio poäng.

– Jag är en superstolt tränare till ett jättebra lag, sa coachen Linkan Lindkvist efter att Orsa tagit sig förbi fredagskvällens motståndare och är nya tvåa.

Succénykomlingen i Hockeytvåan har legat på kvalplats sedan omgång ett. Och med elva omgångar kvar, har Orsa hela nio poängs försprång till Fagersta som ligger precis under strecket som innebär kval mot division 1.

– Men nu tar vi upp jakten på Hallstahammar, tyckte Lindkvist som hellre tittar uppåt än neråt.

Det spelades ytterligare en toppmatch i Hockeytvåan under fredagskvällen. Hallstahammar tog revansch efter förlusten mot jumbon Lindefallet (3-7) och besegrade tabellfyran Fagersta med 4-3 efter förlängning.

– Jag vet inte vad jag ska tycka om det resultatet. Vi vill komma etta i serien, men det är klart det är viktigt att vi utökade avståndet till Fagersta.

Tabellettans seger innebar att OIK ökade avståndet med två poäng till Fagersta, precis under kvalstrecket, som nu är nio, samtidigt som man tog in en ”pinne” på Hallstahammar.

Med två tredjedelar av serien spelad (22 av 33 omg) talar allt för att det ska bli kval mot division 1 i vår för nykomlingen Orsa IK, som förra våren spelade i division 3.

Allra helst som OIK numera börjar närma sig ett ordinarie lag. Mot Valbo saknades bara Daniel Hermansson och Sonny Karlsson. Den sistnämnde avstängd efter en händelse mot Alfta (se separat artikel).

– Under hela hösten fick jag jaga ihop ett lag. Nu får jag ta ut ett lag, det är det skillnad. Nu kan vi börja tävla på riktigt.

Mattias Mårten var en av sex olika målskyttar borta mot Valbo. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Orsa gjorde inte en klockren match mot Alfta, men vann trots lite ringrostighet med 4-2.

Under fredagskvällen var ”rosten” bortslipad.

– Vi är ett mycket bättre lag än Valbo, det var klasskillnad, menade Lindkvist.

Gästerna fick en kanonstart i toppmötet. Efter drygt två minuter satt första pucken i nät, målskytt Timmy Hammargård.

När klockan hade tickat lite drygt halva perioden lyste 1-4 på resultattavlan i Nickback Arena. Målskyttar för OIK var Jonas Westerling och de båda Emil-arna; Svensson och Mattsson.

– En fantastisk förstaperiod, den bästa på hela säsongen, berömde tränaren sina killar.

Dock började inte andra lika strålande.

– Vi fick en liten dipp i början och de reducerade tidigt. De hade väl ytterligare nån halvchans och det blev lite uppstressat. Men efter sju, åtta minuter tog vi tag i spelet igen och efter det skapade Valbo inget.

Efter 9.27 satte Mattias Mårten 5-2, vilket var resultatet i den andra pausen.

OIK hade kontroll på matchen, men när Jonas Westerling, som noterade ett mål och två assist denna afton, fick sätta sig på botbänken, reducerade hemmalaget med fem minuter kvar av ordinarie tid, vilket gav lite poängvittring.

Men lite drygt tre minuter från slutet åkte Valbo på en tvåminutare och det såg riktigt mörkt ut för hemmalaget med tvåmålsunderläge och en man mindre på isen.

Då var OIK nära att bjuda in Valbo i matchen igen.

– Sista perioden var bra, utom mot slutet, då vi fick powerplay. Vi sullade till det och de skapade någon halvchans.

Men det blev inte någon riktig nerv i slutskedet och med två sekunder kvar kunde Kevin Jågas Hansson spika resultatet till 6-3 i tom kasse.

– Jag var aldrig orolig. Vi gjorde en fantastisk förstaperiod och har 4-1. Vi är ett jäkligt duktigt lag att spela på ledning, vi håller vår linjer, och att spela 1-1 i de två sista perioderna är jag kanonnöjd med.

– Det här var klasskillnad, menade Linkan Lindkvist vars lag fått en kanonstart på det nya året med två raka segrar.

– Nu när vi fått tillbaka spelare så ska vi väl fortsätta ta några segrar och försöka ta upp jakten på Hallstahammar.

Jonas Westerling svarade för tre nya poäng (1+2) mot Valbo. ”Wesslan” är OIK:s bästa poängplockare med 5 mål och 25 assist på sina 15 matcher och det är bara en spelare i serien som har bättre snitt; 2,05 mot Jonas 2,0. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Normalt spelar Hockeytvåan sina matcher tisdagar och fredagar. Men kommande tisdag är det speluppehåll. Nästa match för Orsa är hemma mot Söderhamn/Ljusne, kommande fredag (17/1).

Det är säsongens Enkronasmatch, där företag och privatpersoner lägger en slant på varje åskådare som besöker Orsa ishall.

Enkronasmatchen brukar vara en stor inkomstkälla och naturligtvis hoppas klubben på att det ska bli så i år igen.

– Jag hoppas på en fullsatt hall och att många företag och privatpersoner går in och bidrar, sa Lindkvist.

Ju fler besökare, desto mer pengar till kvaljagande Orsa IK. Förra årets Enkronas match lockade drygt 400 åskådare.

Då låg OIK i trean, nu är man på andra plats i Hockeytvåan med stor chans att få kvala uppåt, så det finns alla möjligheter att publiksiffran ska kunna nå upp till runt 500.

Bilden längst upp. Timmy Hammargård inledde målskyttet borta mot Valbo. Här ser vi Svegsonen från hemmamötet mot Valbo den 8 november. Den matchen vann Orsa IK efter förlängning (3-2). I fredagskvällens match i Valbo vann OIK Hockeytvåans toppmöte med 6-3. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Valbo HC-Orsa IK

3-6 (1-4, 1-1, 1-1)

Orsas mål, första perioden: 0-1 (2.21) Timmy Hammargård (Erik Köpman), 1-2 (4.59) Jonas Westerling (Emil Mattsson, Jonas Westman), 1-3 (6.23) Emil Svensson (Erik Gezelius, Anton Melin), 1-4 (10.37) Emil Mattsson (Erik Köpman, Jonas Westerling).

Andra perioden: 2-5 (9.27) Mattias Mårten (Robin Gren, Markus Tomt).

Tredje perioden: 3-6 (19.58) Kevin Jågas Hansson (Jonas Westerling) mål i tom kasse.

Skott: 24-29 (4-10, 9-10, 11-9).

Utvisningar, VHC: 5×2. OIK: 3×2.

Domare: David Laksola.

Publik: 97.

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360