OIK tog blytung bonuspoäng

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Jonas Westerling har missat de senaste matcherna.

I ödesmatchen mot Skedvi/Säter var han tillbaka.

Tillsammans med målvakten Tim Nilsson blev ”Wesslan” matchvinnare.

Segern skrevs till 2-1 och OIK tog två blytunga poäng i jakten på en kvalplats.

16 straffar krävdes det för att skilja lagen åt. När Tim Nilsson höll ihop benskydden på Säters åttonde straff och Westerling säkert satte den efterföljande, så fick rysaren ett slut.

– Det här var en skön seger och det var en seger som satt långt inne, konstaterade OIK-målvakten som räddade 27 av gästernas 28 skott.

Stort jubel förstås i hemmalägret, då det här var två oerhört viktiga poäng i slutspurten av Hockeytvåan.

Skedvi har visat bra form en tid och kommit smygande och gått förbi tidigare fyran Fagersta och är det lag närmast under kvalstrecket till division 1.

Jonas Westman, i mitten, (mellan Mattsson och Melin) gratuleras efter sin kvittering till 1-1 i numerärt överläge i slutet av den första perioden. Erik Köpman till höger. Foto. JÖRGEN WÅGER

Om gästerna tagit en seger under ordinarie tid, hade OIK bara haft två poäng till godo inför de tre avslutande omgångarna. Men i och med att Orsa tog bonuspoängen, utökades avståndet från fem till sex poäng, med bara nio kvar att spela om.

– Jag är så nöjd att vi tog två poäng och kunde rycka ifrån med en, sa OIK-tränaren Linkan Lindkvist.

Till det ska läggas åtta plusmål bättre för OIK, så förstår ni att Hockeytvåans succénykomling har ett guldläge att nå kvalspel mot division 1.

– Om Säter hade tagit tre poäng, då hade det verkligen blivit spännande med tanke på vilka matcher vi har kvar, så det var skönt med två så vi kunde dra ifrån. Men det är absolut inte klart, poängterade målvakts-Tim.

Orsa IK:s återstående matcher är mot suveräna tabellettan Hallstahammar, borta på fredag. Borta även mot luriga Alfta kommande tisdag (18/2), hälsingelaget som har två spelare bland topp tre i poängligan, samt att OIK avslutar hemma mot Valbo fredag den 21 februari.

Jonas Westerling med en chans framför Sätermålvakten Viktor Björk. Foto. JÖRGEN WÅGER

Den sista matchen kan, om inte OIK säkrat kvalplatsen innan, bli helt avgörande vilket av lagen Valbo och Orsa som tar en plats bland topp tre.

Efter 30 spelade omgångar är Valbo tvåa i serien med samma poäng (58) som OIK, men där Valbo har nio mål bättre.

– Vi har ett gyllene läge och jag hoppas vi kan slå in matchbollen. Oavsett så tycker jag vi har gjort en fantastisk säsong med tanke på alla skador och sjukdomar vi haft, påpekade Lindkvist än en gång.

– Det är en bedrift att vi kan hänga med där uppe med tanke på att vi inte någon gång under hela säsongen kunnat spela med det som var tänkt som ett lag, jag tror inte folk förstår det.

Från omgång 1 och framåt har OIK legat på kvalplats, det vore olyckligt om man skulle tappa den i slutskedet.

Men de två poängen mot Skedvi/Säter innebär att det ser än ljusare ut än inför tisdagskvällens omgång.

– Jag är så nöjd att vi tog två poäng, men egentligen skulle vi tagit tre, vi är ett bättre lag än Säter och deras tränare sa också att vi vann rättvist.

Jonas Westman, som blev ende målskytt i hemmalaget under ordinarie tid, och Tim Nilsson som hade fina räddningsprocenten 96,43. Foto. JÖRGEN WÅGER

Men gästerna saknade inte chanser. OIK släppte till flera frilägen där Säterspelare fick komma ensam med Tim Nilsson, som spelade stabilt längst bak.

– Vi hade snackat om innan att de har en kille hela tiden som ligger högt upp. De fick väl några frilägen, framför allt i andra, men i dag gick det att ta dem. Tredje perioden tyckte jag vi stängde igen bra, sa Nilsson.

– Så här spelar alla lag mot oss numera. Så var det inte i början av serien, men nu spelar alla vi möter tajt försvarsspel och satsar på kontringar. Visst skapade de också chanser och med lite oflyt, så hade vi kunnat förlora en sån här match, menade Lindkvist.

Säter tog också ledningen, det redan efter 1,5 minuts spel. Men därefter spikade Tim Nilsson igen.

I slutet av perioden kvitterade Jonas Westman i numerärt överläge och de här två målen blev de enda under ordinarie tid.

Jonas Westerling satte den avgörande straffen mot Skedvi/Säter och han noterade även en assistpoäng till Jonas Westmans 1-1. Foto. JÖRGEN WÅGER

Men chanser saknades inte. Säter fick sina frilägen efter kontringar och OIK hade också bra lägen att avgöra under ordinarie tid.

I sudden skapade hemmalaget ett par bra chanser och fick spela sista minuten i numerärt överläge, men matchen gick till straffar.

Kevin Jågas Hansson satte första. Säters första straff var en Foppavariant som misslyckades.

Anton Melin missade sin straff medan Sonny Karlsson satte OIK:s nästa. Men då hann Säter med att göra två, varav Nilsson protesterade mot den ena.

– Jag tyckte jag hade plocken på pucken när han slog in den, men domaren höll inte med.

Jonas Westman, Gustav Olsson (med galler) och Tim Nilsson. Foto. JÖRGEN WÅGER

Sedan följde en mängd missade straffar, eller räddningar från målvakterna, åt båda håll.

Till den åttonde straffomgången, då Nilsson stängde igen benskydden och sedan Jonas Westerling, som gjorde comeback mot Säter efter frånvaro, kyligt la in vinstpucken som betydde 2-1 och två oerhört värdefulla poäng.

– Den här veckan har vi för en gångs skull haft mycket folk på träningarna och kunna kört på bra. Vi är på gång igen, menade OIK-coachen.

– Hela säsongen har jag fått skrapa ihop ett lag i stället för att ta ut ett. Jag är jäkligt stolt som tränare att vi trots det fortfarande kan hänga med topp tre.

– Och det har sett bättre ut senaste veckan. Vi har bara fått tre poäng, det skulle varit sex. Bara en poäng mot Smedjebacken var rena stölden, men vi har ändå en bra chans att nå kvalet, avslutade Linkan Lindkvist.

Bilden längst upp. Emil Mattsson är framme och oroar Sätermålvakten Viktor Björk. Foto. JÖRGEN WÅGER

Hockeytvåan

Orsa IK-Skedvi/Säter IF

2-1 efter straffar (1-1, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0)

Orsas mål, första perioden: 1-1 (17.33) Jonas Westman (Anton Melin, Jonas Westerling) PP1.

Avgörande straff: 2-1 Jonas Westerling.

Skott: 38-28 (13-10, 12-12, 9-6, 3-0, 1-0).

Utvisningar, OIK: 1×2. SSIF: 5×2.

Domare: Alexander Bauer.

Publik: 179.

Erik Gezelius i en kampsituation med Säters Jesper Svennberg. Foto. JÖRGEN WÅGER

Sonny Karlsson med fart. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360