OIK tog femte raka i seriefinalen

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa såg ut att vara på väg mot första förlusten mot ett tungt Fagersta.

Men än en gång vred sig den röda segermaskinen ur ett svårt underläge.

Division 2-nykomlingen tog femte raka trepoängaren via 5-3 i seriefinalen.

– Det är sån otrolig moral i det här laget, sa en nöjd och stolt Linkan Lindkvist.

Bakom segern låg framför allt kedjan med de förre Moraspelarna Jonas Westerling (suverän) och Daniel Hermansson (vilken sniper), som kompletterades av äkta Orsakillen Erik Köpman, som gjort comeback efter ett par års skadeuppehåll.

Men efter första perioden var OIK-coachen något orolig. Ett tungt spelande Fagersta, som tillsammans med Orsa och Hallstahammar var de tre lag som hade full pott efter fyra omgångar, forcerade in två puckar i första perioden.

Båda målen kom till på samma sätt, Fagerstaspelare som var hetast framför duktige hemmamålvakten August Eriksson, som hade önskat sig bättre hjälp.

Även gästernas tredje mål såg likadant ut som de två första, där Karl Hessel, som för övrigt har ett förflutet i OIK, fick trycka in en retur fram till 3-1. Det bara 24 sekunder efter OIK:s reducering.

– Det var en trevande första period, men där även vi hade chanser. Vi hade ett bra snack i paus och sedan löste vi upp knutarna bra och ordnade till det som var mindre bra, tyckte Lindkvist.

Daniel Hermansson (närmast kameran) har här precis reducerat till 1-2. Det här var andra matchen som den förre MIK-forwarden var med och liksom i premiären gjorde han hemmalagets första mål. Emil Mattsson till vänster om Hermansson. Foto. JÖRGEN WÅGER

Orsa har haft det svårt i början i alla sina tre hemmamatcher så här långt. I premiären mot Söderhamn hamnade OIK i tidigt underläge och såg lite vilset ut i början. Kanhända kan det förklaras med premiärnerver.

– Men liksom mot Söderhamn som nu mot Fagersta så gjorde Hermansson första målet. Det är så viktigt och gör att vi vågar tro på det här.

Fast glädjen över Daniel Hermanssons reducering till 1-2, den varade inte ens en knapp halvminut. Sedan kom kallduschen som betydde 1-3.

Ett lag är aldrig så sårbart som strax efter att man själv gjort mål, är en klyscha, och den stämde in här.

Men hemmalaget lät sig ändå inte nedslås. Stärkta av att ha vänt underlägen i de två tidigare matcherna på hemmaplan, så trummade Orsa på. Mot Falun i lördags, vände den röda segermaskinen 0-2 till seger med 6-2 och i toppmötet mot Fagersta kom ännu en vändning.

– Jag har sagt det förut och säger det igen, vilken moral det är i laget, berömde Lindkvist sina mannar.

Drygt sex minuter in i mittperioden hade Orsa kvitterat. Av de sex målen fram till 3-3 så gjorde lagen sina mål i stort sett på samma sätt. Fagerstas mål tillkom genom bök och stök framför August Eriksson och så skickade någon in en retur.

– Och på två av dessa hade vi pucken under kontroll innan Fagersta gjorde mål.

Hemmalagets mål, det var rena delikatesserna. På första (1-2) skickade Westerling, som stod ungefär vid förlängda mållinjen, en lång ”macka” diagonalt till radarkompisen Hermansson, som nöp till direkt.

Jonas Westerling (13), tredje från vänster, har gjort 5-3 i början av tredje och klappas om glada lagkamrater. Foto. JÖRGEN WÅGER

Alexander Dellsands fullträff var också ett direktskott, men absolut vackrast var Jonas Westerlings kvittering, hans första mål i OIK-tröjan.

Westerling är ju inte direkt känd som någon målskytt, utan han lägger smörpass till andra som får sätta pucken i nät, de som bättre behärskar själva skyttet. Vid 3-3-målet spelade MIK-ikonen tvärs igenom boxen till Markus Tomt och där trodde nog alla, i alla fall Fagerstaspelarna, inklusive målvakten, att det skulle komma skott.

Men OIK-kaptenen spelade tillbaka genom boxen, varpå Westerling kunde raka in pucken i tom kasse. Det var riktigt hockeygodis, som de 265 åskådarna i Orsa ishall kunde njuta av. Det målet kom i spel fem mot tre och då finns det utrymme att kunna bjuda på sån där fredagsgodis.

Hermansson sköt och sköt och knappt tre minuter efter kvitteringen, så fick ”Hempa” än en gång utdelning för sin skottvillighet.

På sju minuter hade OIK vänt 0-2 till ledning med 4-3.

Efter det målet tog Fagersta timeout och lyckades få stopp på blödningen med fyra raka mål i baken innan ens halva andra perioden spelats. I början av tredje blev även Jonas Westerling tvåmålsskytt, då han från nära håll petade in 5-3.

Det blev också sista målet och OIK hade liksom mot Falun vänt tvåmålsunderläge. Mot Fagersta låg Orsa under med två mål två gånger dessutom.

– Det var som sagt trevande i första, men i andra och tredje perioden var det stabilt. De fick skjuta långt utifrån, vi låg bra i skottlinjen eller också tog August (målvakten Eriksson) skotten som gick igenom. Jag var inte ett dugg orolig i de två sista perioderna, sa Lindkvist.

Westerling och Hermansson gjorde två mål vardera och dessa herrar betyder väldigt mycket för Orsa IK.

– Vi hade stoppat in Köpman (Erik) som tredje länk och vilken klippa han är, Erik är fruktansvärt viktig för oss, berömde Linkan.

Jonas Westman trampar förbi en Fagerstaspelare. Foto. JÖRGEN WÅGER

Och så har vi strategen Jonas Westman på backen, vilket lass han drog.

– Vilken kung han är, Westman är ruggigt bra. Men hela laget ska ha beröm, vilken lagmaskin vi har, sa en mycket nöjd Orsatränare.

Orsa IK är alltså fortfarande obesegrat efter fem spelade matcher, nykomling som man är. OIK ledde serien inför fredagskvällens omgång, men tappade till andra plats, det då Hallstahammar besegrade Hedemora med klara 6-1.

Det innebar att Hallstahammar gick om OIK med två måls marginal, båda lagen har 15 poäng.

Men tappad serieledning var inget som Lindkvist brydde sig så mycket om. Han har större problem än så.

– Vi har flera skadade spelare och den kommande veckan kan inte Hermansson vara med, varken mot Hedemora på tisdag eller mot Smedjebacken, på fredag. Det är jobbigt med dessa skador, konstaterade Orsacoachen.

Om OIK har överraskat positivt, så har Hedemora gjort det omvända.

– Jag trodde att Hedemora skulle vara ett topplag, sa Lindkvist om tisdagens motståndare som bara har spelat ihop en poäng på fem matcher.

– Men det finns inga lätta matcher i den här serien. Tappar vi fokuset, så kommer de att käka upp oss, varnade OIK-tränaren inför bortamötet mot jumbolaget i nästa omgång av division 2.

Bilden längst upp. Jonas Westerling har precis kvitterat till 3-3 i öppen kasse efter en macka från lagkapten Markus Tomt. Foto. JÖRGEN WÅGER

Hockeytvåan

Orsa IK-Fagersta AIK

5-3 (0-2, 4-1, 1-0)

Orsas mål, andra perioden: 1-2 (2.06) Daniel Hermansson (Jonas Westerling, Erik Köpman) PP1, 2-3 (4.16) Aleksander Dellsand (Markus Tomt, Joel Hanses), 3-3 (6.27) Jonas Westerling (Markus Tomt) PP2, 4-3 (9.08) Daniel Hermansson (Robin Gren, Erik Köpman).

Tredje perioden: 5-3 (00.56) Jonas Westerling.

Skott: 45-32 (15-9, 17-10, 13-13).

Utvisningar, OIK: 2×2. FAIK: 5×2.

Domare: Aleksander Westberg.

Publik: 265.

En fokuserad Erik Köpman med pucken. Foto. JÖRGEN WÅGER

Daniel Hermansson, med pucken, och Jonas Westerling (13) blev båda tvåmålsskyttar i toppmötet mot Fagersta. Foto. JÖRGEN WÅGER

Emil Mattsson i en tuff närkamp med en Fagerstaspelare. Foto. JÖRGEN WÅGER

Daniel Hermansson med pucken samt Erik Köpman. Foto. JÖRGEN WÅGER

Erik Köpman stångas med Fagerstaförsvaret. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här såg det inte så roligt ut, Fagersta har precis bökat in sitt första mål bakom en annars duktig August Eriksson. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360