OIK upp i kvalserietopp efter seger i Sandviken

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Efter två poäng på de två inledande matcherna i kvalserien var Orsa IK piskat att vinna.

Och OIK gick på knock direkt och skaffade sig en tremålsledning redan innan tio minuter spelats

Den röda segermaskinen, som denna afton spelade i sin vita bortatröjor, besegrade Sandviken med 4-2.

– Det var stabilt mot slutet och det var närmare 7-2 eller 8-2 än att de skulle gjort mål, sa nöjde tränaren ”Linkan” Lindkvist.

Inte nog med segern, så tog Orsa IK ett skutt från sista till första plats i den otroligt jämna kvalserien. OIK bytte helt enkelt plats med kvällens motståndare Sandviken, som gjorde samma resa fast neråt.

Det tack vare att i den andra matchen vann Hofors över Avesta med 6-5 efter förlängning.

Som vi spekulerade i artikeln inför matchen, skulle det vara lite av ett drömresultat, att matchen i Hofors fick avgöras i sudden eller straffar. Det skulle betyda att om Orsa tog tre poäng, och vann med två mål eller mer, borta mot Sandviken, skulle OIK gå från sista plats i kvalserien till att toppa den efter tre omgångar.

Det var precis vad som skedde.

Men tanke på hur det såg ut i början verkade det bli en väldigt bekväm resa mot tre poäng för gästerna. Martin Hellgren gav OIK ledningen efter 2.56 och innan ens tio minuter spelats, lyste 0-3 från resultattavlan i Arena Jernvallen. Det efter mål av Jakob Näsén och Mattias Mårten.

– Vi började bra – som vanligt – och jag tänkte det skulle bli en behaglig kväll. Vi fick dem att byta målvakt och skapade chans på chans, jag trodde vi skulle vinna lätt.

Redan efter 9.42 i första perioden var det färdigspelad för hemmalagets förstemålvakt, ut med Caleb Neal och in med Felix Englund.

Den sista halvan av första perioden drog OIK på sig två utvisningar och Sandviken fick chans att komma in i matchen. Det blev inga mål, men hemmalaget fick i alla fall stopp på gästernas chanskavalkad.

– Andra halvan av första perioden var inte bra och det tog vi upp i pausen.

Jakob Näsén satte 2-0 mot Sandviken. Här ser vi nummer sju från hemmamötet mot Avesta i söndags. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Redan efter 28 sekunder fick OIK chans i numerärt överläge, men inget mål den gången.

– Vi skapade chans på chans första tio i andra, men vi fick inte in pucken. Den tog i ribban, pucken dansade på mållinjen…

– Men efter tio minuter, slutade vi spela, jag vet inte varför. Vi började ta svåra beslut och det höll i sig perioden ut.

I slutet av andra fick också Sandviken in en reducering, som förstås gav hemmalaget ny energi.

Och än mer energi fick hemmaspelarna efter lagets andra reducering, som kom 3.13 in tredje perioden.

– Liksom deras första mål, var även andra en bjudning, menade Lindkvist.

– I mitten av sista perioden började jag matcha hårdare och då spelade vi jäkligt bra, men det är bara det att vi har en oförmåga när det gäller att göra mål.

Ett mål, är just bara ett måls skillnad. Det räcker med en chans, så kan det helt plötsligt stå lika.

Men när matchuret stod på 13.21 gjorde Timmy Hammargård det så befriande 4-2-målet.

– Jag var inte ett dugg orolig de sista tio minuterna. Det var närmare fem, sex, sju, ja till och med närmare 8-2 än att de skulle få in ett mål.

Orsa vann också skotten med klara 25-7 sista 20, vilket säger en hel del om spelet i den tredje perioden.

Nu har kvalserien kommit halvvägs och OIK (+2) toppar den stentuffa och jämna tabellen med samma poäng som Hofors (5p +1), men med ett plusmål bättre.

Bakom skuggar Avesta (-1) och Sandviken (-2), båda med fyra poäng, så serien är helt öppen inför de tre avslutande omgångarna vilken som ska ta den enda (säkra) platsen till division 2.

– I våra bästa stunder, så tycker jag vi är klart bättre än alla de här tre lagen. När vi spelar bra, så kommer de knappt ur egen zon. Vi har en hög högsta nivå, men måste höja vår lägsta nivå, vi är så ojämn i spelet, sammanfattade Lindkvist halvtid i kvalserien.

– Men nu ska vi vara positiva, vi leder ju serien. Jag skiter i hur det ser ut på isen, poängen är viktigast.

– Vi har tre matcher kvar och det ska bli våra tre bästa den här vintern, hoppas Lindkvist.

Noterbart att Joakim Jackson för första gången sedan återkomsten till moderklubben gick mållös från en match. Men det spelade som tur var mindre roll.

– Jag vill plussa för Tim (målvakten Nilsson), Hellgren (Martin) och så Mårten (Mattias), som annars inte får så mycket cred men han gör alltid ett bra jobb och han gör även mål, berömde Lindkvist.

Det är tätt med matcherna i kvalet mot Hockeytvåan. Kvallagen matchar som SHL-lagen, och redan på fredag väntar returmötet mot Sandviken i Orsa ishall.

– Än en gång, jag hoppas publiken sluter upp, det är så viktigt med publikstödet, poängterade OIK-coachen Lindkvist.

Bilden längst upp. Erik Gezelius jublar från sitt mål mot Avesta i söndags. Jubel blev det också i Sandviken under sena onsdagskvällen när Orsa IK vann med 4-2 och gick upp i kvalserietopp. Mattias Mårten, till vänster om en glad Gezelius, och Anton Melin till höger. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Kvalserien A Hockeytvåan

Sandvikens IK-Orsa IK

2-4 ( 0-3, 1-0, 1-1)

Orsas mål: 0-1 Martin Hellgren, 0-2 Jakob Näsén, 0-3 Mattias Mårten, 2-4 Timmy Hammargård.

Skott: 40-49 (16-11, 17-13, 7-25)

Utvisningar, SIK: 7×2. OIK: 4×2.

Domare: David Laksola.

Tim Nilsson svarade för en bra match i Sandviken och stoppade enligt statistiken 38 skott från hemmalaget. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Så här glad var coach Lindkvist efter 4-2-segern i Sandviken. Foto: HANS LANS

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360