OIK vann ännu en dramatisk match mot Hofors

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

I två dramatiska matcher i förkvalet drog Orsa IK det längsta strået.

När kvalseriens första omgång spelades i Hofors, var hemmalaget sugen på tredje gången gillt.

Men i stället för revansch, blev det tredje raka vinsten för den röda segermaskinen.

Orsa tog för tredje gången på raken bonuspoängen mot Gästrikeseriens tabelletta, när gästerna vann kvalpremiären med 4-3.

Hemma mot Hofors i förkvalet avgjorde Joakim Jackson straffläggningen (4-3 även den gången) och den här gången blev Joel Hanses matchvinnare då han 2.26 in i sudden såg till att OIK fick en fin start på kvalserien mot division 2.

Efter två poäng i premiären av kvalserien, hade man kanske förväntat sig en överlycklig OIK-coach, men det var inte riktigt så.

– Inför matchen hade jag varit jättenöjd om någon sagt vi skulle ta två poäng. Men som matchen utvecklade sig…

– Vi hade flera chanser att stänga matchen, bland annat två frilägen när vi hade 3-2, så med facit i hand, så är jag faktiskt lite besviken över att det ”bara” blev två poäng, sa OIK-tränaren ”Linkan” Lindkvist.

Men naturligtvis var han glad över att än en gång besegrat Hofors.

– Jag hade blivit rejält besviken om vi förlorat, så det är klart jag är nöjd med seger och två poäng, men jag vill ha än mer…

Orsa fick en smakstart på matchen då Joel Hanses gjorde 1-0 för gästerna efter lite drygt två minuter.

Det blev enda målet första 20, men chanser saknades inte.

– Första sju minuterna var vi ruggigt bra, då hade vi redan där kunnat stängt matchen, menade Lindkvist.

Men hemmalagets målvakt, Jimmy Söderlund, höll sitt lag kvar i matchen och efter 7.20 fick Hofors en gyllene chans till kvittering när Timmy Hammargård drog på sig en tvåminutare.

– Vi klarade av utvisningen, men gick ned oss efter den. Resten av perioden var mer ett ställningskrig, men som helhet tycker jag vi kunde haft både 2-0 och 3-0. Samtidigt spelade Tim (Nilsson) stabilt i kassen.

Fredagskvällens ena tvåmålsskytt, Joel Hanses, jagas av en Hoforsspelare i hemmamötet mot Hofors i förkvalet den 20 februari. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

I mittperioden hände inte så mycket. Det som hamnade i matchprotokollet var två utvisningar för gästerna, men hemmalaget förmådde inte utnyttja dessa.

– Vi hade bättre försvarsspel i andra jämfört med i första perioden, vi spelade enkelt och chippade ut pucken när det behövdes, sa Lindkvist.

Precis det OIK-coachen poängterat inför kvalpremiären, att det ibland räcker med att lyfta ut pucken, man behöver inte alltid spela ur sig (snyggt) i egen zon när andra laget trycker på.

– De hade två numerära överlägen, men de skapade inga vassa chanser, menade Linkan.

Efter bara ett mål de två första perioderna, blev det rena målexplosionen i tredje.

Det började med att ett av Hofors nyförvärv, Viktor Widing, nästan 12 år yngre bror till Daniel Widing, Hedemorasonen som numera spelar i Rögle, kvitterade 1-1. Viktor som för övrigt är ett nyförvärv från just Hedemora SK. I division 2 noterade Widing den yngre hela 44 poäng (16+28) på 28 matcher och han är värvad för att skjuta Hofors upp i tvåan.

25-årige Widing låg även bakom Hofors andra mål, men då hade Orsa också redan gjort två. 2-1 för gästerna svarade Joakim Jackson för.

Jackson är också värvad i slutet av säsongen, för att spela upp sitt Orsa i tvåan, och han levererar verkligen. Noterbart är att han dessutom är en en OIK-produkt, det gör det hela desto roligare, även fast han numera bor i Falun och tidigare under säsongen representerat Kvarnsveden i division 3.

Nåväl, Orsa tog ledningen med 2-1, men Hofors kvitterade bara 21 sekunder senare.

Gästerna tog ledningen än en gång och på nytt var det Joakim Jackson som var målskytt, när han 7.47 in i tredje tryckte in 3-2 för OIK.

Fyra mål på knappt åtta minuter av tredje perioden, två mål vardera av lagen.

– De kvitterade till 1-1, men sedan gjorde vi mål och var i förarsätet. Men direkt vi tog ledningen, blev vi lite ängsliga och de kvitterade igen.

Men efter att Jackson gjort sitt andra mål, fram till 3-2, hade OIK ett par frilägen att göra 4-2, men gästerna kunde inte utnyttja sina chanser till en tvåmålsledning.

I stället kvitterade Hofors till 3-3 med lite drygt fyra minuter kvar av matchen och även det tredje mötet lagen emellan, inom loppet av mindre än två veckor, skulle gå till förlängning.

– Vi var tre spelare som hade kontroll på situationen, men det blev helt fel i alla fall, så deras kvittering, var ett riktigt skitmål, tyckte Lindkvist.

– Men efter att de gjort 3-3, så steppade vi upp igen.

Orsa hade ett friläge att fixa en trepoängare, men det blev som sagt tredje matchen i rad som gick till förlängning i lagens inbördes möten.

I mötet i Hofors den 17 februari, avgjorde Oskar Smids efter förlängning. Den här gången var det Joel Hanses tur. 2.26 in i sudden blev den snart 26-årige backen matchvinnare för sitt Orsa IK när han avgjorde med sitt 4-3-mål

– En jäkligt skön känsla när Hanses avgjorde. Jag hade blivit jättebesviken om vi hade förlorat den här matchen, nu är jag bara lite besviken, sa Lindkvist.

– Men jag har jättestor respekt för Hofors. Jag tycker vi är ett mycket bättre lag, men ger man dem lillfingret, så tar de hela handen.

Men även den här gången, så fick Hofors bara en liten del av lillfingret, vilket av förståeliga skäl känns surt för Gästriketreans tabelletta.

Orsacoachen berömde sina två tvåmålskyttar i kvalpremiären; Joakim Jackson och Joel Hanses.

Joakim Jackson här i förkvalets hemmamatch mot Hofors 20 februari. Orsasonen har gjort mål i varje match sedan han återvände till moderklubben för att hjälpa upp OIK i tvåan. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

– Sedan gör Tim (målvakten Nilsson) en jättestabil match och ger oss chansen att vinna. Robin Gren är väldigt bra på backsidan och Martin Hellgren gör det lika bra, oavsett om man sätter honom som back eller forward.

– Sedan har vi Jakob Näsén, han har blivit som en ny spelare sedan vi gick in i kvalet, berömmer Orsatränaren.

Till sist måste vi nämna den andra matchen i kvalserien. Sandvikens IK hade bara vunnit en av 33 matcher i division 2 och var på väg mot fritt fall mot trean. Men i premiären av kvalserien, mot favoriten Avesta BK, måste vi väl benämna nästjumbon i division 2, så vann Sandviken med 2-1. Det trots att man förlorade skotten med 16-35.

– Jag har ju ingen koll på Sandviken, men nog är jag lite överraskad med tanke på att de bara tog en seger i tvåan, kommenterade Lindkvist den andra matchen i kvalserien.

På söndag möter Orsa ett lag som har kniven mot strupen, då Avesta BK kommer på besök, i och med deras förlust mot särklassiga jumbon i Hockeytvåan.

– Än en gång, jag hoppas verkligen publiken sluter upp. Det är viktiga poäng som står på spel om vi ska ta oss till tvåan, konstaterade Orsacoachen och uppmanar alla hockeyintresserade i bygden att ta sig till Orsa ishall i söndagens kvalpremiär.

Bilden längst upp. Orsa IK, här är den röda segermaskinen i vita tröjor, tackar sina bortafans efter segern i förlängning mot Hofors under fredagskvällens kvalpremiär. Det tredje mötet lagen emellan på mindre än två veckor, där samtliga gått till förlängning eller straffar och där OIK tagit bonuspoängen varje gång. Foto: HANS LANS

Kvalserien A Hockeytvåan

Hofors HC-Orsa IK

3-4 ( 0-1, 0-0, 3-2, 0-1)

Orsas mål: 0-1 Joel Hanses, 1-2 Joakim Jackson, 2-3 Joakim Jackson. Förlängning: 3-4 Joel Hanses.

Skott: 43-46 (13-16, 10-9, 16-18, 4-3)

Utvisningar, HHC: 2×2. OIK: 3×2.

Publik: 204.

Domare: Robin Ranje.

Tim Nilsson motade 40 skott från Hofors i kvalpremiären. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360