OIK vann – avgörande match mot Hofors på onsdag

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Nu är Orsa IK väldigt nära division 2.

Det efter att ha besegrat Avesta BK med 3-2 efter straffar.

På onsdag väntar en helt avgörande match mot Hofors om vilket lag som vinner kvalserien.

– Då vill jag ha en fullsatt ishall. Det blir sista chansen att se oss spela den här säsongen och nu får publiken visa att man vill ha ett division 2-lag. Killarna är värd all stöttning, uppmanade tränaren ”Linkan” Lindkvist inför dramat som väntar onsdag kväll.

I och med att Hofors krossade Sandviken med hela 12-1 och att OIK tog bonuspoängen mot Avesta, står det klart att Hofors och Orsa gör upp om den enda garanterade division 2-platsen, som går till vinnaren av kvalserien.

Med bara en omgång kvar toppar Hofors HC tabellen med elva poäng, en ”pinne” före Orsa IK. I och med storsegern har Hofors en klart bättre målskillnad än OIK, 14 plusmål mot 8.

Det gör att för OIK måste det till en seger under ordinarie tid hemma i Orsa ishall. Om OIK skulle vinna efter straffar eller i sudden, så räcker således inte det. Då hamnar båda lagen på samma poäng (12), men som vi beskrev här ovan så har Hofors fördel av bättre målskillnad.

– Ja så är det, det räcker inte för oss att ta bonuspoängen då Hofors nu fick en så bra målskillnad. Jag förstod att Sandviken skulle vika ner sig, sa Lindkvist.

– Men det finns inget annat än att vi ska vinna. Division 2 har varit vårt mål sedan vi började i augusti och vi ska klara av det, så är det bara, sa en bestämd OIK-coach.

Stor matchvinnare blev Martin Hellgren, som inte bara satte en straff, han satte även suddenstraffen.

– Jag sa till honom att ”gå nu in och visa varför jag tagit hit dig”. Och han visade verkligen rutin och satte båda sina straffar, berömde Lindkvist.

Under de fem ordinarie straffarna som lagen har, satte hemmalaget press på OIK efter att gästerna inlett med att missa sina båda första. Hemmalagets Regan Yew satte Avestas andra bakom en annars duktig Tim Nilsson.

Men redan straffen därpå replikerade Martin Hellgren och kvitterade. Resterande straffar spikade de båda målvakterna igen kassen och tillställningen gick till suddenstraffar.

– Jag sa att han skulle visa varför jag tagit hit honom och det gjorde han.

Alftaförvärvet gjorde mål även på sin andra straff och satte hård press på den ende i Avesta som tidigare fått in en straff bakom Nilsson. Men den här gången vann OIK-keepern duellen mot Regan Yew och Tim Nilsson såg med sin räddning till att Orsa som sämst kommer tvåa i kvalserien.

Tim Nilsson blickar uppåt. Kanske han har fokus mot division 2 och ett avancemang i den högre serien är inte långt borta nu. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Men egentligen skulle matchen inte ha behövt gå till övertid och straffar, menade Lindkvist. En tveksamt dömd utvisning, enligt OIK-lägret, ledde till numerärt överläge för Avesta där Regan Yew kvitterade till 2-2 med lite drygt fyra minuter kvar av ordinarie tid.

– Jag brukar inte gnälla på domaren, men den här var inte bra. Timmy (Hammargård) krockade i mittzonen med en av deras spelare och så åkte han på en tvåa. Helt felaktigt, dundrade Lindkvist.

Mål blev det i det numerära överläget och Avesta hade även behövt vinna under ordinarie tid för att ha chans på andraplatsen (som KANSKE ger en plats i div 2).

– Det var viktigt att vi fick med oss poäng härifrån, därför drog jag tillbaka mitt manskap de sista minuterna.

Rysaren gick till förlängning och straffar, där Martin Hellgren och Tim Nilsson blev de stora matchvinnarna.

Därmed säkrade OIK en direkt avgörande match mot Hofors om förstaplatsen.

Men med tanke på hur det såg ut i början av matchen, så talade det för ett drama mellan tre lag i den sista omgången.

– Liksom mot Sandviken började vi inte bra, förstaperioden var bedrövlig.

– Men sedan gick vi in och gjorde en kanonperiod. Vi vann ju perioden också med 2-0, men vi hade lika gärna kunnat göra både tre och fyra mål. Avesta hade inget. Det var en av säsongens bästa perioder, berömde Lindkvist.

– Tredje var också nästan lika bra. Vi skapade massor med lägen att avgöra fram tills domaren hittade den där utvisningen på Timmy…

Lindkvist fick som han ville, inte bara en utan OIK fick också med sig den så viktiga bonuspoängen och hängde av Avesta.

– Martin Hellgren och Markus Tomt spelade vartannat byte och gjorde ett oerhört jobb. Tim (Nilsson) ger oss chansen att vinna, men hela laget gör en kanoninsats och jag är jättestolt över killarna, vill Orsatränaren ha sagt.

När det gäller mötena mot Hofors, så har Orsa vunnit samtliga tre.

Men en intressant detalj är att samtliga matcher lagen emellan har fått avgöras i förlängning eller via straffar. I förkvalet vann OIK första mötet borta med 5-4 efter förlängning. I Orsa ishall fick straffar avgöra; 4-3 till hemmalaget. Sedan i premiären av det sista kvalsteget blev det på nytt 4-3 när lagen möttes i Hofors, denna gång efter förlängning.

På onsdag måste Orsa avgöra under ordinarie tid om man ska vinna kvalserien och säkra avancemang.

– Spelar vi som vi gjorde i första och andra perioden, då tar vi det här. Det finns inget annat än att vi ska vinna under ordinarie tid och gå upp, sa en bestämd Lindkvist.

Bilden längst upp. Martin Hellgren satte två straffar och såg till att Orsa IK vann med 3-2 och fick bonuspoängen med hem från Avesta. Det innebar också att Avesta inte har någon chans på andraplatsen, som i slutändan kan innebära en plats i division 2. Det vet vi inte än, utan det enda vi vet är att segraren i mötet mellan Orsa-Hofors på onsdag, det laget spelar i tvåan nästa säsong. Dock måste OIK vinna under ordinarie tid. Om Orsa vinner efter sudden/straffar, då behåller Hofors förstaplatsen i kvalserien tack vare bättre målskillnad. Här ser vi Hellgren från hemmamötet mot Avesta. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Kvalserien A Hockeytvåan

Avesta BK-Orsa IK 

2-3 ( 1-0, 0-2, 1-0, 0-0, 0-1)

Orsas mål: 1-1 Timmy Hammargård, 1-2 Mattias Mårten. Avgörande straff: Martin Hellgren.

Skott: 40-47 (14-13, 12-13, 12-17, 2-3, 0-1).

Utvisningar, ABK: 2×2. OIK: 5×2.

Domare: Andreas Eldebäck.

Mattias Mårten, med pucken, satte 2-1 mot Avesta medan Timmy Hammargård, som är skäret bakom Mårten, kvitterade till 1-1. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin