OIK:s segersvit tog stopp mot Björbo

Jörgen Wåger Sport

Orsa IK är sedan lång tid klara vinnare av Dalatrean, men ville avsluta med tio raka segrar.

Tyvärr orkade inte OIK med att upprepa den fina svit som den röda segermaskinen inledde serien med.

Björbo var ofin nog att spräcka hemmalagets segersvit, då gästerna vann efter förlängning med 6-5.

– Vi får ta det här som en lärdom inför kommande kval, framför allt lär vi träna på spelet i egen zon, menade lagkaptenen Markus Tomt.

Första målet för Orsa IK var att ta sig till kval. Laget har lett serien från start till mål och då är det inte så lätt kanske att hålla fokus i alla matcher.

Men den suveräne tabellettan inledde med tio segrar innan det kom en förlust (Häradsbygden 3-6).  Nu hade OIK en morot att avsluta med tio raka segrar, men Björbo såg till att det tog stopp efter åtta.

Men efter tio minuters spel var nog de flesta i publiken, och säkert hemmaspelarna också, övertygade om att nionde raka var på väg. Efter två mål av Timmy Hammargård samt ett av Robin Gren ledde OIK med 3-0 redan efter tio  minuter.

– Det var välförtjänt med 3-0. Vi hade kunnat göra både fyra och fem mål också i första, fast även Björbo hade bra chanser, sa Tomt.

Men Björbo visade att Leif Boorks gamla devis stämmer: ”Det svåraste som finns i hockey är att leda med 3-0”.

I andra perioden reducerade gästerna två gånger innan Joel Hanses kunde göra 4-2 för OIK. Men Björbo kom tillbaka på nytt och kvitterade innan den andra pausen.

I tredje gick Björbo upp i ledningen, men med lite drygt fyra minuter kvar av ordinarie tid, kvitterade lagkapten Tomt och såg till att matchen gick till förlängning. Det var första gången den här säsongen som Orsa fick spela sudden. Den blev 3.10 minuter gammal, sedan avgjorde Fredrik Olsson och gav Björbo bonuspoängen.

Orsa hade det tufft mot Björbo. Här är det Jakob Näsén som stoppas. Foto: JÖRGEN WÅGER

Det här blev en nyttig genomkörare inför stundande kval som drar igång den 13 februari.

– Ja, vi blev verkligen synade i vårt försvarsspel i dag. Men Björbo är också ett mycket bra lag. De har förstärkt under säsongen och fått in bröderna Eriksson (Nils och Lars), som spelat division 1 med Borlänge och i fjol snittade de ungefär en poäng där.

– De vann ju över Ludvika enkelt (8-3) förra fredagen och om Björbo haft det här laget under hela säsongen, så hade de hotat oss om förstaplatsen, menade OIK-tränaren Linkan Lindkvist.

Så här bra lag, minst, ställs OIK mot, om inte redan i förkvalet, så säkert i kvalet där det väntar division 2-motstånd, om man nu tar sig så långt.

– Vi får se det här som en nyttig läxa inför kvalet, sa Tomt om förlusten. Vi gjorde inte jobbet i egen zon, vi var för bekväma, och det måste bli bättre till kvalet.

Lagkaptenen fick medhåll av sin tränare.

– Förhoppningsvis var det här en väckarklocka för oss, sa Lindkvist.

Tomt har snittat fyra poäng i serien och mot Björbo kom han faktiskt upp i fem poäng via ett mål och fyra assist.

– Att jag ska hålla snittet på fyra poäng är väl inget man tänker på, men visst är det alltid kul att vara med och bidra.

Tomt blir oerhört viktig när kvalet drar igång om mindre än två veckor. Därför spreds det en oro när lagkaptenen säckade ihop i mittzonen i slutet av andra perioden. Han låg och vred sig i smärtor ett tag, men reste sig upp och tog sig till avbytarbåset för egen maskin.

Många oroliga blickar riktades mot Markus Tomt, som olyckligt fick en motståndarklubba upp i skrevet i slutet av andra perioden. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Jag fick en klubba rätt upp i ljumsken. Visst gjorde det ont, men det gick bra, jag hade tur där.

I nästa byte var Tomt tillbaka och i tredje perioden såg han till att ta matchen till förlängning via sitt mål som betydde 5-5.

– Det ska mycket till innan jag kliver av. Tyvärr räckte det inte till seger i dag, konstaterade OIK:s rutinerade lagkapten.

Vi kan nämna, än en gång, att Tomt leder treans poängliga överlägset med sina 81 (24+57) poäng på 20 matcher.

Det blir väl det mest spännande att se om Markus i sista matchen, kommande fredag, borta mot Vansbro, kan gå igenom serien med ett snitt på fyra poäng. För det krävs tre poäng i den avslutande matchen.

Sedan jagar Tomt klubbkompisen Anton Melin i treans målliga. Melin blev mållös mot Björbo och står på 25 mål på bara 16 matcher. Tomt har 24 fullträffar på 20 matcher.

Till sist kan vi nämna att OIK till mötet mot Björbo hade lånat in tre spelare från Mora IK:s J20-lag. Målvakten August Eriksson samt backarna Mathias Karlsson och Viktor Grannas.

– Det är klart att vi får låna August i kvalet, sedan ska vi diskutera med Mora hur det blir med Viktor och Mathias, sa OIK-coachen.

Den 13 februari, en onsdag, drar förkvalet igång. En miniserie med OIK och Häradsbygden från Dalatrean, som ställs mot två lag från Gästrikeserien.

Det var länge hårt om de två kvalplatserna, men med en omgång kvar är det klart att det blir Hofors och Ockelbo som dalalagen ställs mot i kvalet. Det spelas dubbelmöten, så efter två veckors spel och sex matcher, vet vi om Orsa får möta lagen från division 2, som får spela negativt kval.

– Jag vet fortfarande inte om vi får börja hemma eller borta, men troligtvis börjar vi mot Häradsbygden i alla fall. Jag hoppas verkligen det kommer mycket publik i kvalet, vi behöver det, vädjar Lindkvist till det hockeyintresserade Orsafolket.

Bilden längst upp. Nils Eriksson (47), som tillsammans med sin tvillingbror Lars (61), spelade så sent som i fjol division 1 med Borlänge. Bröderna har sett till att Björbo fått ett mycket slagkraftigt lag i slutet av säsongen. Här har Nils precis kvitterat till 4-4 för gästerna bakom August Eriksson, inlånad målvakt från Mora IK:s J20. Björbo vann sedan med 6-5 i sudden och har på en vecka slagit serietrean Ludvika med klara 8-3, samt sett till att ge serievinnarna lagets andra förlust för säsongen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dalatrean

Orsa IK-Björbo IF

5-6 (3-0, 1-4, 1-1, 0-1)

Orsas mål: 1-0 Timmy Hammargård, 2-0 Timmy Hammargård, 3-0 Robin Gren, 4-2 Joel Hanses, 5-5 Markus Tomt.

Skott: 36-29 (13-7, 10-14, 12-7, 1-1).

Utvisningar, OIK: 3×2. HSS: 5×2.

Domare: Per Kansell.

Publik:  98.

Markus Tomt vrider sig i smärtor, men han tog sig upp och fullföljde matchen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Det ska mycket till för att knäcka en älvdaling. Markus Tomt är av det hårdare virket. Trots smärta kom han tillbaka och såg till att Orsa fick en poäng med sig i alla fall mot Björbo, via ett mål och fyra assist. Tränare Linkan Lindkvist tittar oroligt mot sin stjärnspelare, som här har ont, men lagkaptenen hade tur i oturen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här har Alexander Svensk med ett slagskott däckat Björbos målvakt Jimmie Asker. Men Asker reste sig och gästerna vann matchen och bröt OIK:s fina segersvit. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här är det Alexander Nissas som stoppas effektivt av Björbos försvar. Foto: JÖRGEN WÅGER

Alexander Nissas i kamp med Björbos Zimon Nyman. Foto: JÖRGEN WÅGER

Linjemannen Perra Andersson tittar till Björbos keeper Jimmie Asker efter att denne fått ett slagskott i huvudet. Björbomålvakten kunde fortsätta matchen och släppte bara in ett mål efter knocken. Foto: JÖRGEN WÅGER

Orsa knäade mot Björbo… Foto: JÖRGEN WÅGER

Jakob Näsén i närkamp med Björbos Fredrik Olsson. Foto: JÖRGEN WÅGER

Många närkamper blev det och här har precis en Björbospelare åkt på en rejäl ”kyss”. Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt noterade ett mål och fyra assist mot Björbo, men det blev trots det förlust. Foto: JÖRGEN WÅGER

Här har Björbo precis reducerat till 3-4. Orsa var trots allt i ledning, men det skulle bli förlust, den andra för säsongen och andra ”torsken” på hemmaplan. Foto: JÖRGEN WÅGER

En Björbospelare på fall, men det var bara tillfälligt. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin