Orsa IK:s segertåg rullar vidare

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Det verkar inte finnas någon hejd på Orsa IK:s framfart i Hockeytvåan.

Under tisdagskvällen kom den på bortaplan rödvita segermaskinens sjätte raka trepoängare.

Nykomlingen besegrade Hedemora med klara 7-2.

– Den här matchen kan man lägga karbonpapper på jämfört med de senaste; en trevande inledning, men i andra och tredje sköljer vi över dem, var OIK-tränaren Linkan Lindkvists analys av matchen.

Framför allt har Orsa haft en genomgående stark andraperiod rakt igenom i serieinledningen. Bortsett premiären hemma mot Söderhamn/Ljusne, som till slut blev 5-2, men där spelade OIK ”bara” oavgjort (1-1) i mittperioden.

De övriga fem andraperioderna har resultaten; Hofors 3-0 (slutresultat 4-2), Falun 4-1 (6-2), Lindefallet 2-0 (3-1), Fagersta 4-1 (5-3) och så Hedemora 4-1 (7-2).

OIK har 30-12 totalt i målskillnad och bryter vi ned det hela till bara mittperioderna så är siffrorna 18-4. Procentuellt sett så har Orsa producerat hela 60 % av sin målskörd just i den andra akten.

Intressanta siffror, men den har sin logiska förklaring, enligt Lindkvist.

– Det visar att vi är bra tränade. Vi har ett skridskoskickligt lag och vi bara möljer ner motståndarna.

– Det visar sig framför allt i andra perioden om man är ett sämre lag så är det oftast jobbigt då det är långt till båset, är OIK-coachens förklaring till att hans lag i fem av sex mittperioder gjort två eller tre mål fler än sina motståndare dessa 20 minuter i matchen.

Erik Köpman gjorde ett hattrick mot Hedemora. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Lika bra som man varit i mittperioderna, ungefär samma (o)vana har man haft att inleda matcherna lite svagt.

– Jag vet inte om vi tagit ledningen med 1-0 i någon match. Jo, mot Lindefallet, annars har vi hamnat i underläge, sa Lindkvist.

Och samma visa mot Hedemora. Efter lite drygt tre minuters spel kunde hemmalaget ta ledningen när de fick in första pucken bakom Tim Nilsson, som inte vaktat kassen sedan premiären den 4 oktober då Söderhamn besegrades.

Det återstod bara 34 sekunder av perioden då Erik Köpman kvitterade och det stod 1-1 på resultattavlan i första pausen.

– Vi började matchen lite lojt och kom inte alls upp i den nivå vi kan. Men Sedan tycker jag vi kom ut med en helt annan inställning i andra perioden och visade där att vi är bra lag, konstaterade lagkapten Markus Tomt.

– Men det hade lika gärna kunnat rinna iväg i första. Vi hade två stolpskott och ett friläge som det kunde ha blivit mål på, menade Lindkvist.

Viktor Grannas, nyförvärv från Mora IK:s J20, hade gjort ett mål på de fem första matcherna. Nu svarade den 19-årige backen för både 2-1 och 3-1. Noterbart att Grannas inte gjorde ett enda mål under fjolårssäsongen i MIK:s juniorlag.

Backgiganten Jonas Westman samt Erik Köpman, som gjorde sin fjärde match efter comebacken i moderklubben, såg till att gästerna skaffade sig en betryggande 5-1-ledning.

Hedemora reducerade innan andra pausen, men roligare än så fick inte hemmapubliken.

I tredje såg Jonas Westerling och Erik Köpman till att spika resultatet till 7-2.

Därmed blev Köpman tremålsskytt. Den forne division 1-spelaren verkar ha fått upp farten efter att haft skadeuppehåll på lite drygt två hela säsonger. På sina fyra matcher har den 28-årige forwarden gjort fyra mål och tre assist för moderklubben.

När vi ändå är inne på poänggörarna måste vi förstås nämna Jonas Westerling, passningsgeniet som de två senaste matcherna svarat för tre mål. Mot Hedemora noterade han ett mål och fyra assist.

Markus Tomt, Orsa IK:s lagkapten. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Mora IK-ikonen har på sina fem matcher i OIK-tröjan producerat 13 (3+10) poäng och 37-åringens fem ”pinnar” under tisdagskvällen förde upp honom på en total tredjeplats i Hockeytvåans poängliga.

”Wesslan” är så otroligt viktig för division 2-nykomlingen som fått en sån succéstart på serien.

Vi kan också nämna Emil Mattsson, liksom Grannas ett nyförvärv från Mora IK:s J20. Han var också mållös i fjol, men på sex matcher i OIK-tröjan har han svarat för lika många poäng (4+2).

Mot Hedemora parades Mattsson efter en period ihop med Jonas Westerling och Erik Köpman och det resulterade i två nya assist från den snart 20-årige forwardens klubba.

Noterbart från mötet mot Hedemora är att tre av de sju målen tillkom i numerärt överläge.

– Vi har ett grymt bra PP. Fastän vi kanske inte alltid gör mål, så skapar vi flera målchanser och motståndarna får inte tag i pucken under de här två minuterna.

– Dessutom saknade vi en av de skickligaste PP-spelarna, påpekade coach Lindkvist och syftade på Daniel Hermansson.

OIK hade för övrigt sex spelare borta totalt och fick inte ihop tre fulla femmor, men vann ändå komfortabelt.

– Hermansson blir inte med nästa match heller. Anton Melin är väl den som ligger närmast att komma tillbaka, men vi får se om han kan spela redan mot Smedjebacken på fredag.

Ordet succé kan ibland kanske missbrukas, men passar väldigt bra in på Orsa IK:s fina inledning i Hockeytvåan.

OIK är tillsammans med Hallstahammar de enda lagen som ännu inte tappat poäng. Tredjeplacerade Fagersta förlorade mot Smedjebacken i den här omgången och är numera sex poäng efter tätduon.

Linkan Lindkvist är förstås supernöjd över inledningen, men står säkert med båda fötterna på jorden.

– Visst har det gått överraskande bra, men vi tänker inte sväva iväg. Vi är fortfarande ödmjuka och tar match för match, var hans kommentar om succéinledningen med sex raka trepoängare.

Viktor Grannas, backförvärvet från Mora IK:s J20 svarade för två mål mot Hedemora. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Även Markus Tomt, som även han börjat röra på sig i den interna poängligan (två assist mot Hedemora= 2+6 totalt) och där nu bara Jonas Westerling har fler, är inne på sin tränares linje:

– Det är många matcher kvar, men visst är det otroligt skönt att få en bra start på säsongen med sex raka segrar. Alla poäng kommer att vara viktiga när det börjar dra ihop sig efter jul.

Lindkvist ville framhålla ovan nämnde Tomt, Westerling, Westman och Köpman lite extra

– Fantastiskt bra killar som lägger ner ett stenhårt jobb. De är goda föredömen.

Han ville även ge Tim Nilsson plus, som var stabil längst bak och räddade 28 av Hedemoras 30 skott.

– Men framför allt vill jag framhålla det gó vi har i laget, ja i hela klubben. Det är fantastiskt, sa den stolte Orsacoachen.

På fredag väntar en ny bortamatch för OIK, då sjundeplacerade Smedjebacken tar emot på hemmais.

Smedjebacken har plockat nio poäng på de sex första matcherna och vann något överraskande borta mot Fagersta med 3-2 i tisdagskvällens omgång.

– Det blir till att möta ännu ett lag man inte vet något om, men vi fortsätter med vår fartfyllda hockey och stenhårda jobb, oavsett motstånd.

Bilden längst upp. Jonas Westerling svarade för ett mål och fyra assist i 7-2-segern mot Hedemora. ”Wesslan” har klättrat upp till andra plats i Hockeytvåans poängliga med sina 3+10= 13 poäng. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Hockeytvåan

Hedemora SK-Orsa IK

2-7 (1-1, 1-4, 0-2)

Orsas mål, första perioden: 1-1 (19.26) Erik Köpman (Joel Hanses, Robin Gren).

Andra perioden: 1-2 (3.33) Viktor Grannas (Joel Hanses, Jonas Westerling), 1-3 (7.05) Viktor Grannas (Jonas Westerling, Emil Mattsson), 1-4 ( 9.29) Jonas Westman (Jonas Westerling) PP1, 1-5 (11.19) Erik Köpman (Emil Mattsson).

Tredje perioden: 2-6 (5.16) Jonas Westerling (Jonas Westman, Markus Tomt) PP1, 2-7 (7.45) Erik Köpman (Markus Tomt, Jonas Westerling) PP1.

Skott: 30-30 (11-8, 12-16, 7-6)

Utvisningar, HSK: 5×2. OIK: 2×2.

Domare: Michael Vikström.

Publik: 112.

Jubelbild från Hedemora, där OIK spelade i rödvita bortatröjor. Foto. KRISTOFFER TOMT

En till bild efter ett av Orsas sju mål borta mot Hedemora. Foto. KRISTOFFER TOMT

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsa pingis 2
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin