OIK:s tredje raka kvalseger efter dramatik

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK siktar på att ta steget upp i division 2.

Det gör även Hofors HC. Under söndagen möttes förkvalets båda obesegrade lag i en seriefinal.

OIK tog ett stort steg mot slutkvalet, då laget tog tredje raka segern.

Efter en dramatisk tillställning vann Orsa efter förlängning med 5-4. 

– Det här var bästa laget vi mött och vi gjorde vår bästa match, en otroligt skön seger, kommenterade nöjde OIK-coachen ”Linkan” Lindkvist.

Stor matchvinnare blev Oskar Smids, som bara 42 sekunder in i sudden kunde säkra OIK:s tredje raka kvalseger. Målet kom i numerärt överläge, då Hofors i slutet av ordinarie tid (19.39) åkte på en tvåa på grund av spelförstörelse.

– Vi gick för en trea de sista sekunderna, men jag poängterade att vi måste vara vaksamma så de inte får en kontring. Det var viktigt att få med oss poäng hem.

– Vi hade någon halvchans att avgöra i ordinarie tid.

Men bara minuter innan det fick Hofors chansen att avgöra i numerärt överläge.

– De  hade några bra lägen, det hade kunnat studsa fel för oss, men vi klarade oss där, konstaterade Lindkvist.

I stället kunde Orsa starta förlängningen i spel fyra mot tre och det tog bara 42 sekunder för OIK att avgöra.

– Markus (Tomt) hade pucken bakom mål och spelade in till Oskar (Smids), som lurade målvakten och drog upp en backhand i nättaket. Så otroligt skönt.

– Och så rättvist. Det hade känts hårt om vi förlorat. Hofors är visserligen det bästa laget vi mött, men vi var bättre. Ändå har vi inte sett det bästa, vi har mer att ge, menade Lindkvist.

Det här var en svängig match, där båda lagen tappade varsin tvåmålsledning. Hofors skaffade sig 2-0 tio minuter in i matchen, men det vände OIK till egen fördel efter fyra raka mål och ledning med 4-2 lite drygt fyra minuter in i tredje.

– Vi började bra och de kom knappt ur egen zon, men sedan bjöd vi på båda deras fram till 2-0. Vi har pucken under full kontroll, men tappar den. Det var lite dåliga beslut som ställde till det för oss.

Markus Tomt var som vanligt mycket nyttig. Mot Hofors noterade OIK-kaptenen ett mål och två assist. Foto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt vann Dalatreans poängliga med bred marginal och snittade fyra poäng per match (81 poäng på 20 matcher).

Under förkvalets inledande två matcher har OIK:s lagkapten noterat sju poäng, samtliga efter assist. Mot Hofors kom första fullträffen i kvalet. Speldirigenten Tomt satte den så viktiga reduceringen till 1-2.

I andra perioden såg Alexander Nissas och Martin Hellgren, nyförvärvet från Alfta, till att OIK kunde gå till pausvila med ledning 3-2. En ledning som borde varit större, enligt Orsatränaren.

– Vi spelade riktigt bra i andra och skapade chans på chans. Det var stolpe och ribba, där hade det kunnat rinna iväg.

4.20 in i tredje satte Joakim Jackson, ett annat nyförvärv (Kvarnsveden), trots att han är Orsason i grunden, 4-2 för sin modeklubb.

Men gästerna fick en kortvarig tvåmålsledning. Bara lite drygt tre minuter senare, lyste 4-4 från resultattavlan i Hofors ishall. Ett resultat som stod sig efter 60 minuter och förlängning fick avgöra seriefinalen i förkvalet.

– Vi hade två dåliga byten, var Lindkvist förklaring till att hemmalaget kom ikapp.

Alla lag i kvalet har rustat för att få ett så slagkraftigt lag som bara möjligt i jakten på att nå division 2. Orsa hade inför kvalet förstärkt med två hemvändare i Oskar Smids och Joakim Jackson, plus Martin Hellgren från Alfta. Till mötet mot Hofors hade ytterligare ett nyförvärv tillkommit, Erik Gezelius, från Falu IF.

Hofors värvade en hel kvartett inför kvalfinalen mot Orsa IK, spelare som varit tongivande i division 2-lagen Alfta, Falun och Hedemora den här säsongen.

– Sedan hade de innan kvalet värvat in en kanadensare (centern Raffaele Maietta). Det var de här som låg bakom det mesta i Hofors.

Men det räckte ändå inte för att besegra Orsa IK, som nu alltså tog två värdefulla poäng inför de tre avslutande matcherna.

– Vi har ett guldläge, men inget är klart, var Lindkvist noga med att påpeka.

– I stort sett alla mål vi släppt in i kvalet (9), har vi bjudit på. Vi måste jobba bort de individuella misstagen och vi har inte sett det bästa av OIK än, det finns sparkapital.

Erik Lundgård spelade mycket stabilt i bortamötet mot Hofors. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Efter söndagens match hade OIK-tränaren ett koppel spelare han ville hylla lite extra.

– Erik Lundgård gjorde sin sin klart bästa match, Martin Hellgren var kung på planen, Markus Tomt var som vanligt bra, Jocke Jackson likaså. Sedan har Jakob Näsén varit kanonbra i kvalet, berömde Lindkvist.

I den andra kvalmatchen besegrade Ockelbo Häradsbygden med 5-3. Det här var Leksandslagets tredje raka förlust, men då ska man också ha i åtanke att Häradsbygden tvingades börja med tre raka bortamatcher. Det har som bekant varit melodifestival i Leksand och det är väl en inte allt för vågad gissning att det kan haft påverkan på det konstiga upplägget med tre raka bortamatcher.

Nu krävs tre raka vinster på hemmaplan om Häradsbygden ska ha någon som helst möjlighet att nå slutkvalet. Desto större möjlighet har Orsa IK, som inlett förkvalet med tre raka segrar och åtta poäng av nio möjliga.

– Vi har ett guldläge, konstaterade en nöjd ”Linkan” Lindkvist.

I och med att det blev en suddenvinst är Orsa IK (8) en poäng före Hofors (7). Ockelbo har tre poäng efter segern mot Häradsbygden, som väntar på sin första poäng.

Ett orosmoment för  OIK är att man drabbats av ett par tunga skador på backsidan.

– Joel Hanses och Mattias Holmin dras med skador, men jag hoppas båda kan vara med på onsdag.

På onsdag, vid seger hemma mot Hofors, kan OIK säkra en plats i det sista kvalsteget, en serie mot division 2-lagen Avesta och Sandviken. De två bästa i den miniserien spelar i division 2 kommande säsong.

– Som vanligt vill jag  uppmana publiken att komma, det är viktigt om vi ska få ett division 2-lag i Orsa, vädjade ”Linkan” Lindkvist.

Bilden längst upp. Oskar Smids satte det avgörande målet för Orsa IK när han tryckte in 5-4 i sudden och säkrade två nya kvalpoäng för sitt lag, som nu toppar förkvalet med med åtta inspelade poäng. Bilden är från hemmamatchen mot Häradsbygden i fredags. Foto: JÖRGEN WÅGER

Jakob Näsén har hållit en mycket hög nivå i kvalet, berömde tränare Lindkvist. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Förkval till division 2

Hofors HC-Orsa IK

4-5 efter förlängning (2-1, 0-2, 2-1, 0-1)

Orsas mål: 2-1 Markus Tomt, 2-2 Alexander Nissas, 2-3 Martin Hellgren, 2-4 Joakim Jackson, 4-5 Oskar Smids (sudden).

Skott: 33-34 (7-10, 10-11, 16-11, 0-2).

Utvisningar, HHC: 5×2. OIK: 4×2.

Publik: 265.

Domare: Emil Westrin.

Markus Tomt driver som vanligt på sitt OIK. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt från fredagens match mot Häradsbygden. Foto: JÖRGEN WÅGER

Joakim Jackson gick som vanligt inte mållös från en match och var i övrigt mycket nyttig. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Martin Hellgren är invärvad från Alfta för att ta upp OIK en division och har blivit ett lyft för Orsalaget. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360