Orsa gör Sverige ledande i Norden

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

STIHL Timbersports har sitt säte i Orsa.

I helgen skördade det svenska landslaget stora framgångar när NM avgjordes i Norge.

Bland annat tog Ferry Svan och Emil Hansson en varsin titel.

– Kul och riktigt häftigt, killarna är duktiga, konstaterar förbundskaptenen Hans-Ove Hansson.

Och killarna har en duktig läromästare i coachen. Så sent som 2016 tog Hans-Ove hem NM-titeln och han som numera lägger allt krut på att sprida Timbersports i Sverige, visade att takterna sitter i. I värstingklassen var det bara Ferry Svan som besegrade förbundskaptenen.

– Jag åker ju runt och arrangerar tävlingar och har inte tid att träna själv. Men inför NM i Norge, tänkte jag att nu behöver jag inte göra något med själva tävlingarna, så då tränade jag för det här och ställde upp.

Han ställde inte bara upp, han pressade faktiskt Ferry Svan, som är Timbersports stora affischnamn i Sverige.

– Med det namnet, så blir det ju så. Och alla vet väl att när det gäller en Svan, så är det allt eller inget som gäller.

– Jag lyckades jaga honom ett tag, men sedan fick jag ge mig, han var för bra, säger förbundskaptenen till Orsasajten.

Ferry själv var revanschsugen efter fjolårets fjärdeplats i NM och inte minst efter att i en tävling förra helgen blivit diskvalificerad och sedan ”bara” bli tvåa. För en Svan är en andraplats inte gott nog.

– Det känns fruktansvärt bra. Jag hade revanschlust från förra helgens tävlingar i Trollhättan och hade en bra känsla i kroppen, säger guldmakare Ferry i ett pressmeddelande.

Att Hansson ska fortsätta jaga sin betydligt yngre adept, behöver inte 22-årige Svan vara orolig för.

– Nej, nu jagar jag nya meriter, poängterar Hans-Ove.

Det gör han som ansvarig kapten för det blågula Timbersportslaget. Han gör allt för att sprida sporten och för att Sverige ska kunna ta upp kampen med ledande nationer som USA, Kanada och Nya Zeeland.

Och landslaget har sitt säte i en lokal på Born, där gamla Dala Laminat tidigare höll till. Den lokalen har Hansson köpt och det är i Orsa som landslaget vässar formen inför olika mästerskap.

– Det blir tredje vintern nu som vi kommer att använda vår fina träningslokal. Det är helt suveränt och jag har fått mycket hjälp från kommunen, säger Hans-Ove tacksamt.

Skamheds Ferry Svan tog guld i seniorklassen i NM och blir förhoppningsvis svenskt VM-hopp när mästerskapet avgörs i november. Foto. STIHL TIMBERSPORTS

Lokalen som är gjord för Timbersportsutövare är den enda i sitt slag i Sverige.

– Ja, faktiskt den enda i hela Norden, poängterar den i Bergkarlås boende svenske kaptenen.

I sammanhanget kan vi också nämna att de som är intresserad av att testa Timbersports får möjlighet till det i oktober.

– Helgen den 12-13 oktober har vi ett nybörjarläger dit man är välkommen att prova på.

Även fast Hans-Oves inhopp i tävlingssammanhang nu bara var tillfälligt, finns det en annan Hansson i juniorlandslaget. Och Emil har alla möjligheter att bli bättre än vad pappa någonsin varit.

Under NM satte 18-åringen nytt juniorvärldsrekord i grenen Stock Saw, där det gäller att såga två skivor från ett träblock på 40 centimeter i diameter så snabbt som möjligt. Emil sågade de två skivorna på 10,45 sekunder, så snabbt har ingen junior i världen klarat av tidigare.

Behöver vi ens nämna att Emil vann rookie-klassen. Det var för övrigt andra året i rad som unge Hansson vann titeln.

Emil som för övrigt tog brons när rookie-VM avgjordes i maj.

– Klart jag är jätteglad och stolt som pappa att det går bra för Emil, men han är ung och det finns så mycket annat att göra. Man får bromsa honom lite. Lagom är bäst och han ska hinna med annat också.

Det blev för övrigt helsvenskt på pallen i rookie-klassen i Norge. Visserligen placerade sig en tjeck och en fransman som tvåa och trea, de var specialinbjudna, men de räknades bort från NM. Det innebar att Adam Bjöns, Emils kompis från Bergkarlås, tog silver och att Emil Svensson, från Bjursås, tog bronset.

Och på fjärde plats kom Edvin Karlsson, en 19-åring från Orsa.

– Edvin är kompis med min Emil och han började med Timbersports så sent som i julas, berättar Hans-Ove.

Om vi återgår till den tyngsta klassen, så nöjde sig Ferry Svan inte bara med att ta guldet. I norska Dølemo slog han till med personligt rekord i både Springboard och Single Buck.

– Visst är det nån som kan besegra Ferry ibland, men han är vårt affischnamn, så är det. VM går i Prag första helgen i november och vi hoppas att han kan kvalificera sig dit, säger NM-silvermedaljören Hansson.

Vi ska poängtera att det blev svenskt på hela prispallen även här. Ferry och Hansson fick sällskap av leksingen Pontus Skye, som tog bronset. Vi kan också nämna att Bjursås Calle Svadling blev sexa.

Såväl Skye (2018) som Svadling (2017) och Hansson har tidigare vunnit NM. För Svan var det första seniorguldet.

I Norden är Sverige ledande inom Timbersports. I söndagens lagtävling ställde två blågula lag upp och Sverige kom etta och tvåa.

Återstår att se om Ferry Svan kan ta en individuell plats bland de tolv som får tävla om VM-medaljerna.

Till lag-VM, som avgörs vid samma tillfälle, är det klart att Sverige ställer upp.

– Vi har ett härligt go´i laget och det är så häftigt med alla duktiga killar vi har och det har vi tack vare vår fina träningsanläggning i Orsa, poängterar kapten Hansson.

Bilden längst upp. Det svenska Timbersportslaget som sopade rent i NM i helgen. Längst upp Emil Hansson. Foto. STIHL TIMBERSPORTS

Emil Hansson tog hem rookie-NM. Foto. STIHL TIMBERSPORTS

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin