Orsa IK började året med seger

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK inledde det nya hockeyåret med en seger.

Det när Alfta besegrades med 4-2.

OIK blev för övrigt det enda laget bland topp fyra som tog full pott i omstarten.

Bland annat förlorade suveräna ledarlaget Hallstahammar mot bottenlaget Lindefallet med klara 3-7. Det efter att ha legat under med 0-4 efter två perioder.

– Jag hörde att de låg under, men Hallstahammar brukar kunna vända i tredje perioden. Inte den här gången, så det var väldigt överraskande, konstaterade OIK-tränaren Linkan Lindkvist.

Sedan så vann tabelltvåan Valbo i sudden mot fjärdeplacerade Fagersta, vilket innebar att Orsa nu bara är en poäng efter Valbo samtidigt som man utökade, vilket var än viktigare, avståndet till Fagersta, som är precis under kvalstrecket till division 1, till sju poäng.

ERIK KÖPMAN SÄTTER HÄR 1-0 EFTER ”SMÖRPASS” FRÅN JONAS WESTERLING. FOTO. JÖRGEN WÅGER

De drygt 300 åskådarna som letat sig till Orsa ishall fick inte se någon gnistrade tillställning.

– Vi gör en godkänd insats, men kan mycket bättre, var Lindkvists korta sammanfattning av matchen.

Segern fick dock en bitter eftersmak. Sonny Karlsson åkte på ett matchstraff efter en så kallad slewfooting och efterföljande intern uppgörelse med gästernas Alex Koopmeiners.

Det blir automatiskt avstängning minst en match. Sedan ska disciplinnämnden ta upp ärendet och då kan det bli frågan om en eventuell längre avstängning.

Men Orsa IK tänker under onsdagen lämna in en protest till förbundet. Man ska göra allt för även försöka få bort den automatiska avstängningen på en match.

– Vi tycker det är alldeles för hårt straff med en avstängning. Även Alftas egen spelare (som blev drabbad), menade att det räcker med själva matchstraffet, berättade Lindkvist.

Vi lär återkomma hur det går, men självklart vill OIK-ledningen göra allt för att försöka få med den förre MIK-forwarden till fredagens viktiga toppmöte borta mot Valbo.

HÄR ÄR DET KRAMKALAS EFTER ANTON MELINS 3-1 I NUMERÄRT ÖVERLÄGE. MÅLSKYTTEN ÄR NUMMER TVÅ FRÅN VÄNSTER. FOTO. JÖRGEN WÅGER

Det sprudlade inte direkt om hemmaspelarna och det är väl heller inte så konstigt efter ett långt speluppehåll.

– Det var en trevande första period från vår sida, sa Lindkvist om de mållösa första 20 minuterna.

– Det märktes att vi inte spelat match på länge, det stämde inte riktigt.

Desto mer nöjd var hemmatränaren med mittperioden.

– Vi diskuterade igenom det hela i periodpausen. Andra perioden var ett klart fall framåt, men jag tycker ändå vi ska kunna bättre.

Efter lite drygt en kvarts spel fick publiken se en underbar passning från egen zon signerad Jonas Westerling, upp till en friställd Erik Köpman vid offensiva blålinjen. Fri med målvakten kunde Köpman sätta första målet.

Sedan dröjde det bara 20 sekunder så uppstod tumultet där en frustrerad Sonny Karlsson fick lämna isen efter sitt matchstraff.

ANTON MELIN, TILL VÄNSTER, KRAMAR OM MARKUS TOMT EFTER LAGKAPTENENS 4-1. FOTO. JÖRGEN WÅGER

Förutom själva segern var det väldigt glädjande att se Jonas Westman tillbaka på isen. Han har dragits med ljumskproblem som bidragit till att OIK:s backgigant missat sju matcher. Av dessa problem syntes inget och han dominerade isen i gammalt gott slag.

– Väldigt kul att vara tillbaka och ljumsken verkar hålla ihop bra faktiskt så det är väldigt skönt, kommenterade Westman.

Glad över försvarsklippans återkomst var förstås även tränare Lindkvist.

– Ja, du förstår vilken stor betydelse han har för vårt lag, skönt att han är tillbaka.

Förutom ett stort spel på isen, klev Westman fram och satte viktiga 2-0, det bara två minuter efter Köpmans mål.

Men 17 sekunder före paus fick Alfta ett mycket psykologiskt mål när Orsamålvakten August Eriksson olyckligt stötte en retur rätt på en av gästernas spelare, som fick öppet mål fram till en reducering.

I tredje fick Alfta inleda med drygt en minuts numerärt överläge, men där besannades klyschan att det alltid är svårt att inleda en period med en man mer.

I stället kunde Anton Melin via ett direktskott, efter en ”macka” från Jonas Westerling, se till att ge sitt OIK en tvåmålsledning, det i powerplay.

Sedan bjöd lagkapten Markus Tomt på ett solonummer och i princip säkrade trepoängaren fram till 4-1 med tio minuter kvar av ordinarie tid.

JONAS WESTMAN HADE MYCKET PUCK I COMEBACKEN OCH HAN SÅG LIKA BRA UT SOM INNAN SKADAN, TROTS LÅNG FRÅNVARO. FOTO. JÖRGEN WÅGER

Alfta fick visserligen in en reducering med 1.37 kvar, men gästerna hade inte orken att kunna hota på allvar.

– Alfta har ett rutinerat lag som står rätt och spelar disciplinerat, ett lag som jobbar bra så länge de orkar. Jag tycker inte 4-2 speglar siffrorna, det hade kunnat rinna iväg och borde snarare ha varit 6-1 eller 6-2 med tanke på alla chanser vi hade, menade Orsacoachen.

Vi kan nämna att Hälsingelaget saknade Hockeytvåans främsta poänggörare, Owen Sobchack, som inte kunde spela på grund av magsjuka.

Lindkvist å sin sida saknade bara Daniel Hermansson och kunde, förutom då ”Hempa”, mönstra ordinarie lag för första gången den här säsongen.

Med tanke på att Orsa IK trots svårt skadeläge under säsongen ändå legat med i toppen, så höjs förstås kraven nu när i stort sett alla spelare är tillgängliga.

– Vi gjorde en fullt godkänd insats med tanke på att vi inte spelat match på länge och det är nya formationer, men vi kan mycket bättre än vi visade i dag.

AUGUST ERIKSSON FÅR HÄR TILLBAKA SIN HJÄLM FRÅN ALFTAS EDVIN SÜSTLER, SOM RÅKADE KROCKA MED OIK-MÅLVAKTEN. FOTO. JÖRGEN WÅGER

Jonas Westerling snurrade ibland friskt med Alftaspelarna och svarade för tre assist.

Det syntes inte att Jonas Westman inte spelat på länge och det märktes inga problem i skridskoåkningen. Dessutom noterade han ett mål och en assist i sin comeback.

– De här två är så värdefulla för oss. Sedan vill jag plussa för Mattias Mårten som är ett föredöme i båset och alltid gör sitt jobb, berömde Linkan Lindkvist.

Bilden längst upp. ”The king is back”. Jonas Westman var tillbaka efter skada och det med besked. Här jublar han över sitt 2-0-mål i slutet av andra perioden. Foto. JÖRGEN WÅGER

JONAS WESTERLING HAR MYCKET OGJORT ÄN PÅ ISEN. MOT ALFTA SVARADE HAN FÖR TRE ASSIST. FOTO. JÖRGEN WÅGER

Hockeytvåan

Orsa IK-Alfta GIF Hockey

4-2 (0-0, 2-1, 2-1)

Orsas mål, andra perioden: 1-0 (15.45) Erik Köpman (Jonas Westerling, Emil Mattsson), 2-0 (17.46) Jonas Westman (Jonas Westerling, Joel Hanses).

Tredje perioden: 3-1 (6.08) Anton Melin (Jonas Westerling, Jonas Westman), 4-1 (10.06) Markus Tomt (Joel Hanses).

Skott: 39-24 (14-9, 14-7, 11-8).

Utvisningar, OIK: 5×2, 1×20, 1×5. Alfta: 6×2.

Domare: Per Kansell.

Publik: 304.

ROBIN GREN, NÄRMAST KAMERAN, GJORDE LIKSOM JONAS WESTMAN SIN FÖRSTA MATCH PÅ LÄNGE. JOEL HANSES, POÄNGGLAD BACK SOM SVARADE FÖR TVÅ ASSIST MOT ALFTA, I BAKGRUNDEN. FOTO. JÖRGEN WÅGER

AUGUST ERIKSSON GÖR HÄR EN AV SINA 22 RÄDDNINGAR MOT ALFTA. FOTO. JÖRGEN WÅGER

KEVIN JÅGAS HANSSON VISADE SOM VANLIGT UPP BRA FART PÅ ”RÖREN”, MEN BLEV POÄNGLÖS I SIN TREDJE MATCH I OIK-TRÖJAN. FOTO. JÖRGEN WÅGER

EN NÅGOT STÖKIG SITUATION. OSKAR SMIDS, TILL VÄNSTER, ERIK GEZELIUS OCH MATTIAS MÅRTEN (21). FOTO. JÖRGEN WÅGER

”VAD SKA DU ÄTA TILL MIDDAG?” NÅT SÅNT KANSKE ERIK KÖPMAN FRÅGAR ALFTAS PETTER NORÉN. FOTO. JÖRGEN WÅGER

ERIK LUNDGÅRD GÖR EN DJUPDYKNING, JONAS WESTERLING ÄR NÄRMASTE VITTNE. FOTO. JÖRGEN WÅGER

AUGUST ERIKSSON RÄDDAR TILL JONAS WESTMANS LÄTTNAD. FOTO. JÖRGEN WÅGER

SONNY KARLSSON FÅR ESKORT TILL BÅSET AV EN AV LINJEMÄNNEN EFTER SITT MATCHSTRAFF. DET BLEV DOCK INTE MÅNGA SEKUNDER I UTVISNINGSBÅSET, DET VAR BARA ATT BYTA OM FÖR JOHANSSON. FOTO. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Plåt-Sven
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360