Orsa IK börjar borta mot Hofors HC

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

På fredag börjar den sista kvalserien mot division 2.

Som väntat får Orsa IK spela sin första match på bortaplan.

Men premiärmotståndare blir något överraskande Hofors HC.

Från Orsalägret var man övertygad om att man skulle ställas mot något av division 2-lagen Avesta eller Sandviken och närmast till hands låg Avesta, då det är det bäst placerade laget från en högre division mot tabelltvåan från förkvalet.

Det hade varit det mest logiska, men nu ställs OIK i kvalpremiären mot samma motståndare man fått möta två gånger i förkvalet.

– Ja, det blev inte alls som vi trodde. Jag var övertygad om att vi skulle få möta Avesta, kommenterar ”Linkan” Lindkvist, en förvånad Orsacoach.

Det blev två stentuffa matcher i förkvalet mot Hofors, där Orsa vann båda. Den första, på bortaplan, efter förlängning och i Orsa ishall var hemmalaget i brygga, men lyckades kriga till sig en kvittering i slutet av ordinarie tid för att sedan vinna straffläggningen.

– Vi kan ju varandra rätt bra efter de här två matcherna, menar Lindkvist.

Vi har tidigare berättat om den här kvalserien, som består av fyra lag, att eftersom det kommer två lag från division 2 som tvingas till negativt kval, så spelar dessa fyra lag om just två platser.

Men det är inte alls säkert att det blir två lag från den här kvalserien som spelar division 2 nästa säsong.

– Det vi vet är att det är ett lag som är garanterad plats i tvåan, det är det vi har vi fått höra.

– Normalt brukar det vara två lag som går upp, men sedan beror det på hur det går för lagen i serierna ovanför. Att Malung klarade sig kvar i ettan, tänkte vi att det var bra för oss i den här kvalserien, annars skulle de, om de åkt ur, hamnat i den här division 2-serien. Sedan kanske det hänger på hur det går i kvalet till ettan för division 2-lagen Strömsbro, Fagersta och Hallstahammar, funderar Lindkvist.

– Men jag vet inte riktigt hur de (förbundet) tänker och det enda vi fått höra är som sagt att ett lag från kvalet är garanterad en plats i tvåan.

Om bara kvalvinnaren går upp, blir det förstås svårare för alla inblandade lag. Det är av förståeliga skäl inte optimalt att inte veta vilka förutsättningar som råder när man går in i en serie.

– Eftersom det kommer två lag från division 2 som kvalar, så borde det mest logiska vara att man spelar om just dessa två platser.

På fredag (1/3) inleder alltså Orsa IK kvalspelet borta mot Hofors HC. På söndag (3/3) är det hemmamatch mot nästjumbon i Hockeytvåan; Avesta BK. Därpå bortamatch mot Hockeytvåans särklassiga jumbo (bara en seger på 33 matcher) Sandvikens IK på onsdag (6/3) och returmöte hemma mot Sandviken två dagar senare, fredag den 8/3.

Sedan blir det borta mot Avesta söndag 10 mars och kvalserien avslutas onsdag den 13 mars hemma mot Hofors.

Då vet vi (förhoppningsvis) om Orsa IK har ett division 2-lag nästa säsong.

– Det man kan säga om det här, det är att vi måste vinna serien, då vet vi i alla fall att vi går upp, konstaterar OIK-tränaren.

Bilden. Här var det jubel i Orsalägret. Så har det sett ut många gånger den här säsongen, ska det fortsätta i samma fina spår i det sista kvalsteget mot division 2? Orsa IK inleder på fredag med bortamatch mot Hofors och första hemmamatchen i kvalserien är på söndag mot Avesta BK. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsa pingis 2
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin