Orsa IK får mest genom Gräsroten

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Gräsroten-pengar brukar normalt delas ut i november.

Men på grund av coronapandemin delas det ut 20 miljoner kronor i förskott.

Vi har hittat några Orsaklubbar som får ta del av pengarna.

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige.

Utbetalningen brukar alltså ske i november, men nu kommer en förskottsbetalning. Totalt är det 3 600 föreningar runt om i landet som får dela på 20 miljoner kronor i denna förskottsbetalning.

I förskottsutbetalningen, som sker den 6 maj, får fotbollen mest pengar – 11 miljoner kronor, följt av ishockey på 3 miljoner kronor och handbollen på närmare 1 miljon kronor.

–  Det här är en positiv nyhet. Många idrottsföreningar har tappat intäkter till följd av Coronapandemin och ungdomsidrotten behöver allt stöd den kan få i detta läge, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, står att läsa på Svensk Fotbolls hemsida.

Vi har kikat lite på Svenska Spels lista över föreningar som får ta del av pengarna och hittat i fem klubbar från Orsa som får en liten slant under första veckan av maj.

Här ser vi ett av Orsalagen som förra sommaren var med i MT-cupen och det jublas efter ett mål mot Sälen på Lillåvallen. Fotbollsklubben tilldelas 2 244 kronor från Gräsroten. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Klart mest av klubbarna i Orsa går till Orsa IK (ishockey) som tilldelas 7 649 kronor och näst mest får fotbollsklubben, Orsa IF FK, som får ett tillskott på 2 244 kronor.

Strax där bakom kommer Orsa SK (längdskidor) 2 126 kronor, Digers BK (innebandy) 1 857 kronor samt ridklubben, Orsa RK, med 1 856 kronor.

Det kan hända att undertecknad missat någon Orsaklubb, då listan över klubbar står i bokstavsordning, som tilldelas pengar. Om så är fallet, får den som vet något gärna berätta det för Orsasajten, så lägger vi självklart till den klubben.

När det gäller Dalarna är det Leksands IF som får mest pengar; hela 227 821 kronor.

Det är sedan ett rejält hopp pengamässigt ner till tvåan Kvarnsvedens IK som får 25 076 kronor.

IK Brage får 23 511 kronor och Kais Mora tilldelas 20 883 kronor, vilket gör innebandyklubben placerar sig på fjärde plats i dalaligan över mest pengar från Gräsroten.

Vi kan tillägga att det skilde bara cirka 400 kronor för Orsa IK att ta sig in på topp 20 i Dalarna.

Någon kanske undrar över Mora IK, men den allsvenska ishockeyklubben finns inte med i listan över de 3 600 föreningar som i maj tilldelas pengar via Svenska Spels Gräsroten.

Bilden längst upp. Orsa IK är den klubb som i maj får mest pengar ur Gräsroten med nästan 8 000 kronor. Här ser vi Orsa IK:s J18-lag med tränarna Jörgen Ek och Tony Pettersson från en match i november 2019. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Här ser vi ungdomar från Orsa SK:s under invigningen av multiskidbanan i Grönklitt i höstas. Skidklubben tilldelas 2 126 kronor från Gräsroten. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360