Orsa IK får vänta på besked

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK förlorade den avgörande matchen om en plats till tvåan mot Hofors HC.

Men hoppet om division 2 lever än.

Enligt kvalseriesegrande Hofors får Gästrikelaget OIK med sig upp i tvåan.

Men om så är fallet, så lär det dröja innan Ovansiljansklubben får klara besked.

Inför kvalserie A till Hockeytvåan, gick det klara besked ut från förbundet att man bara kunde garantera en plats i tvåan till kvalserievinnaren.

Därför gick de hårdsatsande Orsa IK och Hofors HC all in i kvalet. De båda tidigare division 2-lagen, Avesta och Sandviken, blev trea och fyra och de två främsta lagen i kvalserien är division 3-segrarna från Dalatrean och Gästrikeserien, som båda förstärkt med spelare från division 2 inför kvalet.

Orsa och Hofors har varit riktigt jämna drabbningar, där OIK vunnit tre av fyra möten. Men den sista och helt avgörande vann Hofors, efter att Orsa varit ytterst nära att vända ett tvåmålsunderläge i slutet av matchen till att faktiskt ta den där åtråvärda förstaplatsen i serien som innebär spel i tvåan nästa säsong.

Medan Hofors spelare, iförda guldhattar, ledare och tillresta fans firade avancemanget, var det tomt stirrande blickar i hemmalaget som hade hoppats på en klang och jubelföreställning i en kokande och nästintill fullsatt Orsa ishall.

Men så är idrotten, det är glädje och tårar. Den här gången, trots tre förluster mot OIK, så var det Hofors som kunde ”skratta sist”.

Hofors ledare gratulerade dock Orsa till andraplatsen och sa att OIK också följer med till tvåan. Något som tränaren ”Linkan” Lindkvist hade svårt att tro på.

– Det där får Dennis (ordförande Färnström) kolla upp, sa en besviken Lindkvist efter förlusten mot Hofors.

Joakim Jackson, som vi ser här på bilden, och alla andra i Orsa IK slet mot Hofors väldigt hårt för att klubben skulle få ett division 2-lag, men under onsdagen kunde man inte säkra platsen. Nu står hoppet till att kvalet i de högre divisionerna går OIK:s väg. Foto: JÖRGEN WÅGER

Och Färnström var inte sen att skriva till förbundet för att höra om det fanns någon möjlighet att Orsa IK kan få spela division 2, trots allt.

– De senaste två åren har två lag från kvalet till division 2 gått upp i tvåan. Ett lag är garanterat, men vad är kriterierna för att det kan bli två lag? Vem bestämmer det och när kommer beslutet?, skriver ordförande Färnström till förbundet.

OIK-ordföranden fortsätter sin frågeställning:

– Som läget är nu så ligger vi på den platsen (tvåa) och skulle vilja bygga vårt lagbygge så fort som möjligt, innan alla spelare bestämt var de ska spela.

Claes E Hallqvist, som är ordförande i tävlingskommittén, region väst, svarade så här:

– Som du mycket riktigt påpekar är endast ett lag garanterad uppflyttning. Om det blir ytterligare lag är beroende på hur många lag från överliggande division som degraderas, var det svar som Orsa IK fick från ordföranden i tävlingskommittén väst.

Alltså inga klara besked från förbundet, det är bara att vänta och hoppas för hela föreningen som hade division 2 som ett självklart mål den här säsongen.

Joakim Jackson talar nog för hela Orsa IK hur känslan är så här dagen efter förlusten mot Hofors:

– Det gör ont både i kropp och själ idag. Det var synd, skulle gärna velat haft tre poäng igår. En vinst efter full tid var det enda jag hade i huvudet hela dagen igår, oavsett vad någon annan sa, så det är verkligen lite tomhet idag.

För Jackson gjorde det nog lite extra ont, kroppsligt sett, med tanke på den tackling som OIK:s främste målskytt i kvalserierna åkte på med bara minuten kvar av ordinarie tid.

– Tacklingen i hörnet var jag inte riktigt med på att den skulle komma så som den gjorde. Jag upplevde att den tog mer i huvudet än bröstet, men domaren tyckte tvärtom  Fläskläpp och öm i ansiktet idag, förutom de andra skavanker man har spelat med de senaste matcherna, analyserade Jackson kvalspelet.

Orsa IK:s spelare och ledare kan inte göra så mycket mer än att hoppas på att förbundet ger en plats i tvåan till OIK.

Men som vi nämnde efter ödesmatchen mot Hofors, så fick Lindefallets SK, som var i samma situation som Orsa IK i fjol, reda på först i maj att klubben hade en plats i division 2.

Så det kan bli två månaders oviss väntan innan OIK vet om man är ett lag i division 2 eller om det blir till att börja om i trean.

– Det är bara att bryta ihop och komma igen. Och givetvis hålla tummarna att vi får en division 2-plats, trots förlusten, summerade Joakim Jackson det senaste dygnet.

Bilden längst upp. Orsatränaren ”Linkan” Lindkvist kliar sig i huvudet, kanske han tänker: ”Vilken division blir det nu?”Lika fundersam är assisterande tränarna Hasse Andersson, till vänster, och Anders Björck. Foto: JÖRGEN WÅGER

Daniel Jansson har precis gett Joakim Jackson en rejäl tackling. Huvudtackling, menade man i Orsalägret, men domaren tyckte inte det, så det blev ingen utvisning. Foto: JÖRGEN WÅGER

Timmy Hammargård har tillhört de främsta målskyttarna i Orsa IK den här säsongen och han svarade för två mål mot Hofors i säsongens sista match. Foto: JÖRGEN WÅGER

Det var visserligen Orsa IK som hade mest puck, men det var Hofors HC som skapade de bästa och flesta chanserna, som här framför Tim Nilsson. Foto: JÖRGEN WÅGER

Duracellkaninen Joakim Jackson var alltid ett orosmoment mot Hoforsförsvaret, men måltjuven tvingades gå mållös från denna match. Foto: JÖRGEN WÅGER

En bild som säger allt om onsdagskvällens match; deppande Orsaspelare i form av målvakten Tim Nilsson, Robin Gren (5) till vänster, och Erik Lundgård. Foto: JÖRGEN WÅGER

Joakim Jackson (10) och Jakob Näsén (7) gav som vanligt allt, men tyvärr räckte inte det. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360