Orsa IK fick vända efter sent besked

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Först kom beskedet att matchen skulle spelas fredag kväll.

Men när bussen med Orsa IK var i Rättvik kom ny order.

Säsongen är pausad på obestämd tid.

Anledningen är förstås coronaviruset som härjar över världen. Evenemang efter evenemang ställs in.

Men så sent som i onsdags, som Orsasajten skrev om under torsdagen, så löd beslutet från regeringen att alla evenemang som har 500 personer eller fler ställs in.

Då utgick man från att Orsa IK skulle kunna spela sina matcher, det med ett begränsat antal åskådare.

– Men det där kan komma att ändras snabbt, varnade Orsa IK:s ordförande Dennis Färnström.

Fredag efter lunch fick Orsa IK veta av Svenska Ishockeyförbundet att kvällens matcher i kvalserien skulle spelas, men att söndagens omgång skulle ställas in.

– Det beskedet kom klockan 13.20, men bara 20 minuter senare kom det en ny order och det var även fredagens omgång ställs in och att hela kvalserien pausas på obestämd tid.

Som tur var hann inte bussen komma längre än till Rättvik.

– Där var det bara att vända och åka hemåt, konstaterar ordförande Färnström.

Det som kan tyckas märkligt är att förbundet först tog beslutet att genomföra fredagens kvalmatcher till division 1.

– När de hade bestämt att serierna ovanför skulle pausas, så var det ju ologiskt att division 1-kvalet skulle spelas. Division 1 ligger ju också under Svenska Ishockeyförbundet.

Det var kanske det beslutsfattarna insåg och så kom ett nytt, ett helt annat beslut, så tätt inpå det första.

Naturligtvis är det en svår sits för alla i en så här knepig situation, men idrott är idrott och hälsan måste förstås gå först.

– Det är nog kanske lika bra att det inte blev någon match i kväll, funderar Färnström.

Men det sena beslutet kostar pengar. Orsa IK hade hyrt en buss som börjat rulla mot Hallstahammar för fredagskvällens match.

– Nu tror jag inte det blir så farligt. Vi hyr ju bussen och betalar för antal mil och timmar och nu kom vi bara till Rättvik. Jag vet inte vad det kan gå på, kanske 5 000 till 7 000 kronor, gissar OIK-ordföranden.

Ingen kan i dagsläget, av förståeliga skäl, säga hur långt uppehållet blir och vad som händer om det blir ett väldigt långt uppehåll. Stryks hela säsongen då? Det är många frågor som hänger löst.

– Visst är vår situation knepig, men det är inget mot hur det är i SHL och hur de ska lösa det där. Det kan ju skilja 40-50 miljoner kronor beroende på om du spelar i SHL eller i Hockeyallsvenskan.

Om vi tar det sportsliga har Orsa IK fått en kanonstart i kvalet med två segrar, varav en sen vändning till 3-2 i onsdags i derbyt borta mot Malung.

I slutändan kan det visa sig att OIK:s succésäsong tar slut med coronaviruset.

Men det där är idrott, det viktigaste är som sagt människors hälsa och kan alla inställda evenemang minska spridningen av coronaviruset så är det förstås ett klokt beslut.

Digers BK:s herrar skulle ha spelat säsongens sista match i division 4 under lördagen, borta mot Enviken. Den skjuts också på framtiden.

Alla innebandyns juniorserier avslutas tidigare.

Digers damer, som spelar i tvåan, har en bortamatch kvar planerad till nästa helg, men den lär också skjutas på framtiden.

Fortsättning lär följa…

Bilden. Orsa IK har så här långt haft en succésäsong, men som nu stoppas på grund av coronaviruset. Det är en allt för övermäktig motståndare. På bilden ser vi Markus Tomt och Mattias Mårten gå i ”närkamp”. Så nära ska man helst inte vara varandra i dessa tider. Till höger ser vi Kevin Jågas Hansson. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360