Orsa IK inleder förkvalet med två hemmamatcher

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Förkvalet drar igång kommande onsdag med hemmamatch mot Ockelbo HC.

Två dagar senare väntar Häradsbygden, även den matchen i Orsa ishall.

– Det är säsongens enkronasmatch, då hoppas jag på 400 åskådare.

Den uppmaningen kommer från OIK-tränaren Lars-Göran ”Linkan” Lindkvist. Enkronasmatchen innebär att företag går in och sponsrar en viss summa per åskådare, så ju fler åskådare det blir, desto mer ”klöver” kommer in till klubben.

– Vi håller som bäst på att jobba med företagen och även privatpersoner är välkommen att skänka pengar, det är bara att höra av sig till klubben, säger Linkan.

I fjol kom det 285 besökare till enkronasmatchen, den siffran hoppas Lindkvist ska slås med råge.

– Hallen tar 500, jag hoppas på minst 400 åskådare och att varje åskådare är värd över 200 kronor, säger han lite drömmande.

–  Vi siktar på åtminstone 300, men helst vill vi att det kommer fler.

Och ju fler åskådare, desto mer pengar till föreningen som har målet att vara ett division 2-lag nästa säsong.

– Förhoppningsvis sluter folket upp, den här matchen är viktig för klubbens ekonomi, konstaterar han.

Själv har Linkan spelat i Orsa ishall inför betydligt fler åskådare som är tillåtet.

– Det var när vi kvalade mot division 1, samma serie som Mora spelade i, och vi mötte Bofors. Jag var junior, så det måste ha varit runt 1990. Det hade byggts specialläktare med pallar och jag tror det var runt 1000 åskådare i ishallen. Vi förlorade båda hemma och borta i sudden, minns Linkan.

Orsa IK snittar strax under 90 åskådare på sina elva matcher i serien, så det krävs ett rejält lyft om det ska komma upp i Lindkvists önskemål på runt 400 åskådare. Men då har också OIK i många matcher varit överlägset. Nu är det kval och ett helt annat motstånd, bara det bör locka ishockeyintresserade till ishallen när allvaret drar igång på onsdag.

Ockelbo HC är premiärmotståndare i förkvalet, en motståndare som Linkan inte har någon vidare koll på.

– Nej, det är dåligt, det är ju första året på väldigt länge som jag tränar Orsa. Jag vet att de ligger tvåa inför sista omgången och jag har sett att de har en del utländska namn i truppen.

Någon scouting har inte kunnat göras på kvalmotståndarna.

– Det finns inte pengar till det och inte har jag några kontakter i Gävle heller. Så jag vet ingenting om varken Ockelbo eller Hofors, det får bli en glad överraskning och vi kommer att ösa på som vanligt, säger Linkan med ett skratt.

Även om man tror sig ha koll på lagen man ska möta, så kan det alltid dyka upp nya spelare inför ett kval. Inför ett nervigt kval gör alla lag allt man kan för att ställa det bästa som går på isen och det värvas in i det sista.

– Ja, det gör det. Jag vet att bland annat Häradsbygden är ute och ”fiskar” efter spelare.

Det gör även Orsa IK.

– Vi försöker få in nån till, mer vågar jag inte säga. När jag sagt något förut, så har det inte blivit något med den tänkta värvningen.

En som tackade nej för några veckor sedan var Eric Johansson, svensk-kanadensaren som har två elitseriesäsonger med Mora IK 05/06 och 06/07 och som numera är ungdomstränare i klubben. Dessutom sköt Eric SM-guldet till HV 71 2008. Han var aktiv så sent som i fjol, så det hade blivit en fin förstärkning i kvalet för Orsa IK.

Två som tackat ja till att hjälpa moderklubben i kvalet är Orsa IK-fostrade Joakim Jackson och Oskar Smids.

– Oskar blir med mot Vansbro, medan Jocke får stå över den och gå direkt in i kvalspelet, berättar Linkan om sina två nyförvärv som är klar för spel.

Orsa avslutar division 3-spelet borta mot Vansbro. OIK är sedan länge klara seriesegrare och det kan vara svårt med motivationen. Men en morot som spelarna kan ta med sig är att den röda segermaskinen vunnit samtliga nio bortamatcher så här långt. Tio raka borde väl vara en liten fjäder i hatten.

Orsa IK inleder som sagt kvalet på onsdag, hemma mot Ockelbo HC. Gästrikeserien spelar också sina sista matcher fredag kväll och inför den sista omgången toppar Hofors HC serien före Ockelbo, men båda lagen står på samma poäng (44). Det på 17 matcher.

I Dalatrean har man så här långt spelat 20 matcher och OIK toppar på 55 poäng med Häradsbygdens SS på 48.

Oskar Smids gör comeback i OIK-tröjan i den absolut sista seriematchen, som spelas borta mot Vansbro under fredagskvällen. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Joakim Jackson, här i Kvarnsvedens tröja, får ingen ”träningsmatch” med Orsa IK utan den målfarlige forwarden får göra sin första match för moderklubben i förkvalets premiär mot Ockelbo kommande onsdag. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360