Orsa IK J18-lag slutade på sjätte plats

Jörgen Wåger Sport

Med två uppskjutna matcher kvar hade Orsa IK:s J18-lag en liten möjlighet att nå topp tre.

Men division 1-serien avslutades med två tunga förluster.

Mot Borlänge blev det förlust med 3-8 och mot SHC/LHF 5-7.

Därmed är hela serien färdigspelad och Orsa IK:s B-juniorlag slutade på sjätte plats i division 1 A/B västra.

– Vi hade inte tillräckligt med folk de här två sista matcherna och förstod att vi skulle få problem. Matchen i dag (söndag) försökte vi ställa in helt, men den skulle spelas. En kille var skadad, men spelade ändå och en blev skadad under matchen, så vi hade bara 12 spelare som var hela, berättar OIK-tränaren Mattias Bossel.

Det fanns som sagt en liten, liten chans att OIK hade kommit upp på tredje plats om man tagit full pott på sina hängmatcher i en serie som annars skulle ha tagit slut den 3 mars. Men då hade krävts, förutom sex poäng, två stora segrar för att lyckas ta sig förbi Häradsbygden, som hade betydligt bättre målskillnad än Orsa.

Det hade varit svårt att ta in Leksandslagets alla plusmål, men sex OIK-poäng var inte orimligt då man hade två lag att möta som låg på den nedre halvan och OIK hade en klar chans att komma upp på samma poäng som tabelltrean. Men nu blev det i stället noll och intet i de två matcherna som skulle göra division 1-serien för B-juniorer komplett.

Redan förra veckan förlorade annars så hemmastarka OIK mot Smedjebacken/Ludvika som vann säsongens sista match med 7-5. Det efter att Orsa vänt ett 2-4-underläge till ledning 5-4 några minuter in i tredje. Men gästerna vände tillbaka på nytt och slutresultatet skrevs till 5-7.

Under söndagen spelades säsongens absolut sista match och det blev ingen snygg avslutning sett med OIK-ögon. Borlänge HF som efter seger med 8-3 tog ett skutt upp från elfte till en slutlig åttonde plats i den jämna serien. BHF var för övrigt bara tre poäng efter Orsa, OIK som fick ihop 36 poäng på sina 24 matcher.

De flesta poängen plockades i Orsa ishall. 27 poäng tog OIK på hemmais, vilket gav en fjärdeplats i hemmastatistiken medan bara nio plockades på bortaplan. Om Orsa vunnit sin sista hemmamatch, skulle man placerat sig på andra plats i hemmatabellen efter suveräna Strömsbro.

– Varför det inte fungerat riktigt på bortaplan, har jag faktiskt inget svar på.

OIK hade bara tre lag efter sig i bortatabellen och tog bara en poäng mer än seriens näst sämsta lag, IFK Ore (8p), av totalt 13 i serien.

Strömsbro, med sina 63 poäng, vann serien överlägset och var hela 17 poäng före andraplacerade Malungs IF (46 p). Trea blev som sagt Häradsbygden (42 p) och fyra Håik (39 p) medan Avesta (38 p) blev femma och Orsa (36 p)sexa.

– Som helhet är det en godkänd uppstartssäsong, men vi hade en tunn trupp och åkte på lite för många skador, summerar OIK-coachen.

– Sedan hade vi häng på andraplatsen i februari, men jag vet inte egentligen om det spelar någon roll om man kommer två eller sexa i serien. Man får inte bara titta på resultaten utan det handlar om utveckling, hur spelarna utvecklats, och alla har utvecklats jättemycket, berömmer tränare Bossel sitt manskap.

Noterbart när det gäller Strömsbro, som inte tappade många poäng. Totalt tappade den suveräna serievinnaren nio poäng och åkte bara på två förluster under ordinarie tid under hela säsongen. OIK tog en av dem när man vann med 3-1 i Orsa ishall. I bortamötet pressade OIK Strömsbro till sudden, men där tog hemmalaget bonuspoängen (3-2). Så Orsa tog nästan hälften (4 av 9) den totala poäng som Strömsbro tappade på 24 matcher.

– Överlag så spelade vi bra mot de bra lagen, bortsett då när vi förlorade med 2-10 mot Malung. Sedan har vi slarvat bort många matcher mot lagen som varit efter oss i tabellen.

Orsa IK:s främste poängplockare 2018/19 blev Lucas Salo med sina 17 mål och 14 assist. Salos 31 poäng gav en sjätteplats i den totala poängligan. Salo gjorde ett ryck i de två sista matcherna med bland annat tre mål mot SHC/LHF och tog sig förbi Marcus Hyttegård-Lindberg, som slutade nia i poängligan; 5 + 24 = 29.

Hyttegård-Lindberg som för övrigt gjorde så bra ifrån sig att han var med A-laget och lirade under kvalspelet. Bossel hoppas på samma fina utveckling för fler av sina killar.

– Nu gäller det att göra en bra barmarksäsong och utveckla den fysiska nivån. Sköter killarna den biten, så kan det hända mycket och då är de där och knackar på dörren till A-laget.

Den här säsongen hade Orsa IK, förutom A-laget, bara ett J18-lag i seriespel. Men redan till nästa säsong är det klart att den hårdsatsande hockeyklubben även ställer upp med ett J20-lag.

När det gäller A-laget finns fortfarande chansen att få spela i division 2. Men i och med att man förlorade den helt avgörande matchen mot Hofors i onsdags, så avgörs det på skrivbordet vilken division Orsa IK spelar kommande säsong. Ett sådant beslut kan dröja. Som exempel kan vi nämna att Lindefallets SK så sent som i maj i fjol fick veta att de fick en plats i division 2 efter att ha missat direktuppflyttning.

Bilden längst upp. Wille Sonnerstedt svarade för ett mål i matchen mot SHC/LHF och han gjorde sitt lags absolut sista mål för säsongen, när han reducerade till 3-8 i förlusten borta mot Borlänge söndag kväll. Det innebar att OIK slutade på sjätte plats i division 1 A/B västra. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

J18 division 1 A/B västra

Borlänge HF-Orsa IK

8-3 (3-1, 4-1, 1-1)

Orsas mål: 2-1 Emil Olsson, 6-2 Alexander Dellsand, 8-3 Wille Sonnerstedt.

Skott: 42-34 (16-12, 16-9, 10-13,

Utvisningar, BHF: 6×2. OIK: 5×2.

Domare: Conny Midér.

Publik: 104.

Orsa IK-SHC/LHF

5-7 (1-1, 1-3, 3-3)

Orsas mål: 1-0 Lucas Salo, 2-1 Lucas Salo, 3-4 Lucas Salo, 4-4 Wille Sonnerstedt, 5-4 Emil Olsson.

Skott: 29-41 (9-14, 10-13, 10-14).

Utvisningar, OIK: 4×2. SHC/LHF: 3×2, 1×5 1×20.

Domare: Björn Andersson.

Publik: 35.

Lucas Salo, här i Orsa IK:s A-lagströja i ett hemmamöte mot Häradsbygden, svarade för tre mål i den näst sista matchen för OIK:s J18-lag. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Orsa pingis 2
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin