Orsa IK körde över Björbo

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK kom upp i tio raka segrar, men för två veckor sedan bröts den sviten av Häradsbygden.

Vill det sig väl kan OIK avsluta serien med tio raka vinster.

Under fredagskvällen kom andra raka för den suveräna serieledaren när Björbo krossades med  10-1.

– I 55 minuter var det här en av våra bästa matcher i serien. Vi visade kämpaglöd och spelade som ett lag, sa nöjde OIK-tränaren Linkan Lindkvist.

Det var sista fem som hemmacoachen var missnöjd med.

– Vi pratade om att hjälpa Tim (Nilsson) att hålla nollan, så får de ett skitmål. De blev lite gruff och vi tappade fokus mot slutet.

Lindkvist får medhåll av tvåmålsskytten Alexander Nissas.

– Ja, det gör jag. Vet inte riktigt vad vi höll på med sista fem, samtidigt får man inte ta ifrån Björbo att de gjorde det bra. Åka upp till Orsa en fredagkväll och bli nollade, klart de var hungriga på att få sätta en kasse. Jag tycker nästan synd om Björbo om de skulle fått åka härifrån utan att ha gjort mål.

Tycker du synd om motståndarna?

– Njae, de var väl värd att få sätta en, men det är klart att jag tycker att Tim var mer förtjänt av att hålla nollan.

Men nu fick inte OIK-målvakten göra det. Björbo slet hårt för att få in en puck och med mindre än två minuter kvar, vid ställningen 10-0, fick gästerna in en reducering.

Alexander Nissas (nr 17) blev tvåmålsskytt mot Björbo. Foto: JÖRGEN WÅGER

Normalt brukar Orsa vinna skotten klart, vilket hemmalaget också gjorde – totalt (41-31). Men i sista perioden blev skotten 17-7 i Björbofavör, enligt statistiken.

– Känns lite konstigt. jag skulle ha tippat 10-10 eller nåt sånt, men Björbo fick i och för sig tryck sista fem, då vi slutade spela, sa Lindkvist.

Nu spelar 10-0 eller 10-1 ingen roll utan det viktiga var prestationen och i den här matchen var OIK påslaget redan från början.

– Vårt signum har annars varit att vi inte kommit igång förrän efter 10-12 minuter, men nu tog vi tag i det hela direkt och det var skönt att vi kunde göra det, sa Nissas.

Dalatreans suveräne ledare av poängligan, Markus Tomt, som annars mest levererar ”mackor” till sina medspelare, inledde målskyttet efter drygt två minuter. Björbo fick mest ägna sig åt att slå ifrån sig och 2-0 kom välförtjänt efter 16.29 genom Mattias Mårten.

I början av mittperioden svarade Alexander Nissas för sitt första mål (3-0) denna afton. 25-åringen från Furudal, som bor i Mora, men som spelar hockey för Orsa IK, satte även 9-0 och matchen var förstås körd sedan länge.

– Två mål i samma match, det händer inte varje dag, haha.

Han leder långt ifrån OIK:s interna poängliga med sina fem mål och fyra assist, men däremot leder han ganska klart en annan liga. Först verkar Nissas frågande, men sedan…

– Jaha, du menar utvisningsligan, haha.

Nåja, Nissas ledde ganska klart innan mötet mot Björbo. Det hettade till i slutet av matchen och bland annat drog Daniel Karlsson på sig 5+20 för ett slagsmål. Karlsson hade bara 6 minuter tidigare och står nu på 31 minuter. Nissas fick bara en tvåa under fredagskvällen, men leder den mindre smickrande ligan med sina 35 minuter, men Karlsson tog in rejält där, kan man konstatera.

Mattias Mårten klappas om av Alexander Nissas (17) efter sitt 2-0-mål. Foto: JÖRGEN WÅGER

– Vi tar inte skit och jag tycker om när det hettar till. Det är ett matchstraff och så har jag nån 2+2, jag har jäkla temperament och det blir lätt att det rinner över, är Nissas förklaring till att han har flest utvisningsminuter i OIK.

– Någon ska väl leda den ligan också, konstaterade Nissas med ett skratt.

Efter matchen ville tränare Lindkvist plussa för just Alexander Nissas och en annan Alexander: Svensk samt Tim Nilsson i målet.

– Jo, det gick bra. Lätt att spela med så duktiga killar som Jakob (Näsén) och Mattias (Mårten), berömde Nissas sina kedjekamrater.

Orsa inledde med tio raka segrar innan Häradsbygden vann i Orsa ishall för ett par veckor sedan. Förlusten kom i halvtid och chansen finns att OIK kan avsluta med lika många segrar som man började serien med.

– Ja, det är målsättningen. Förlusten mot Häradsbygden var snöplig och obefogad, men vi kom inte upp i vår nivå där. Men håller vi bara i spelet som vi kan, så ska vi inte bara vinna serien, vi vill ta tio raka igen, sa Nissas.

Vi måste nämna lagkaptenen Markus Tomt som fortsätter snitta fyra poäng per match. Ja, han ligger faktiskt över snittet med sina 14 mål och 41 assist = 55 poäng på 13 matcher. Mot Björbo blev facit ett mål och tre assist.

Men nu var Tomt inte ensam om att notera fyra poäng mot Björbo. Det fanns tre spelare till med samma facit: Anton Melin (2+2), Joel Hanses (1+3) samt Robin Gren som noterade fyra assist i sin tredje match för nya klubben. Nyförvärvet från Surahammar har 1+8 på sina tre första i den röda tröjan, vilket är också är ett bra snitt, allra helst som back.

Anton Melin är treans främste målskytt och med sina två fullträffar är han nu upp i 21 totalt. Han skuggas av Mattias Mårten på 19. Mårten tog sig för övrigt upp på andra plats i Dalatreans poängliga, efter suveränen Tomt, med sina 32 (19+13) poäng.

Nästa match för Orsa är borta mot Vansbro kommande fredag (14/12). Vansbro som för övrigt gjorde en målmässigt jämn match mot Ludvika, men förlorade borta med 7-9. Häradsbygden och Ludvika är tvåa och trea i tabellen (båda 27 p), nio poäng efter Orsa IK, som ”rusar” mot serieseger och kval till tvåan.

Bilden längst upp. Mattias Mårten jublar efter att ha gjort 2-0 efter 16.29 i den första perioden. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dalatrean

Orsa IK-Björbo IF

10-1 (2-0, 5-0, 3-1)

Orsas mål: 1-0 Markus Tomt, 2-0 Mattias Mårten, 3-0 Alexander Nissas, 4-0 Mattias Mårten, 5-0 Anton Melin, 6-0 Anton Melin, 7-0 Daniel Karlsson, 8-0 Joel Hanses, 9-0 Alexander Nissas, 10-0 Alexander Dellsand.

Skott: 41-31 (16-6, 18-8, 7-17)

Utvisningar, OIK: 6×2, 1×5, 1×20. BIF: 11×2, 1×5, 1×20.

Publik: 70.

Domare: Anders Lindström.

Alexander Dellsand med pucken. Han gjorde OIK:s sista mål, fram till 10-0. Foto: JÖRGEN WÅGER

Robin Gren svarade för fyra assist i matchen. I bakgrunden ser vi Jakob Näsén. Foto: JÖRGEN WÅGER

Anton Melin är på väg att avlossa ett skott. Foto: JÖRGEN WÅGER

Linkan Lindkvist dirigerar sina mannar i båset. Foto: JÖRGEN WÅGER

Emil Laggar med fart. Foto: JÖRGEN WÅGER

Robin Gren med pucken. Foto: JÖRGEN WÅGER

Daniel Karlsson råkade i luven på en Björbospelare i slutet av matchen och fick lämna i förtid. Foto: JÖRGEN WÅGER

Tim Nilsson fick det rejält svettigt i slutet av matchen när Björbo så gärna ville få in en puck bakom OIK-målvakten. Bilden är från första perioden. Foto: JÖRGEN WÅGER

Anton Melin svarade för två mål och två assist och är med sina 21 mål OIK:s främste målskytt, trots att han missat ett par matcher. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360