Orsa IK premiärvann i Hockeytvåan

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Efter en darrig inledning blev det klang och jubel i Orsa ishall.

Inför drygt 360 åskådare besegrade Orsa IK gästande Söderhamn/Ljusne med klara 5-2.

Lite anmärkningsvärt att samtliga OIK-mål kom från nyförvärv

– Jätteskön seger, konstaterade en nöjd och glad Linkan Lindkvist.

Men fullt så nöjd var inte Orsacoachen under inledningen av matchen.

Ett något skakigt hemmalag hamnade i underläge efter knappt fyra minuter och det var som att Söderhamn ville säga: ”Välkomna till division 2, men räkna inte med några poäng.”

– Efter de första fem minuterna tänkte jag; ”Vad är det här, ska det bli en sån här säsong…”

– Men jag tar på mig den dåliga starten. När det går bra är det spelarnas förtjänst, men går det dåligt är det mitt fel, menade Lindkvist.

OIK har fått in tunga nyförvärv i Daniel Hermansson och Jonas Westerling, det har väl inte någon missat som är intresserad av Orsa IK. Duon bildade (i början) en formation tillsammans med Anton Melin och hela kedjan var inblandad när Hermansson från högerkanten fick på ett rappt skott som betydde 1-1.

Då stod klockan på lite drygt sju minuter och målet blev en riktig väckarklocka för hemmaspelarna.

– Ett jätteviktigt mål, där släppte alla nervknutar, konstaterade Lindkvist.

Efter kvitteringen tryckte Orsa på för ett ledningsmål. Det dröjde sex minuter, sedan kom åtta gyllene sekunder. Nyförvärvet från norska högsta ligan, Jonas Westman, satte en backhand i nät och strax efter nedsläpp gjorde Viktor Grannas, 3-1. Mindre än tio sekunder var det mellan de båda målen.

Hemmalaget hade kunnat ha få in både 4-1 och 5-1 med tanke på alla chanser som skapades, men fick nöja sig med en tvåmålsledning  i paus.

– Det måste ha varit premiärnerver, men efter första målet släppte alla nervknutar. Från 1-1 och framåt är jag jättenöjd med perioden, analyserade OIK-coachen.

Jonas Westman jublar efter sitt 2-1-mål, en snärtig backhand. Foto. JÖRGEN WÅGER

I andra kom gästerna, som inte förlorat under försäsongen, ut starkt och reducerade drygt tre minuter in i mittperioden.

Söderhamn tryckte sedan på för en kvittering, men Tim Nilsson i hemmakassen spelade stabilt.

– Vi hade väldigt stirrigt försvarsspel i andra perioden, vi uppträdde som yra höns. Jag är absolut inte nöjd med den perioden och vet att vi kan bättre.

Söderhamn/Ljusne fick inte in någon kvittering, utan i stället kunde Emil Mattsson sätta förlösande 4-2 med bara sekunder kvar till den andra pausvilan.

– Vi fick ett powerplay och jag gick all in i coachningen där. Det är alltid ängsligt med bara ett måls ledning, därför ville jag så gärna ha in 4-2 i slutet.

Ett mycket psykologiskt mål så nära paus och som tog udden på gästernas anstormning.

När man trodde att Söderhamn skulle öka trycket än mer i tredje i jakten för att ta ikapp två mål, blev det i stället åt andra hållet. Bland annat vann Orsa skotten med 20-9 sista 20.

– Jag gjorde lite ändringar i kedjorna och alla tre formationerna blev bättre efter det. Vi skapade chans på chans och det var flera gånger som jag var på väg att jubla. Vi kunde ha gjort 4-5 mål ytterligare.

Periodens enda mål kom efter 3.22. Det var återigen Emil Mattsson (som i tredje spelade med Hermansson/Westerling), som fick sätta sin andra puck denna afton. Därmed blev nyförvärvet från Mora IK:s J20 tvåmålsskytt i premiären.

– Det var en av de grymmaste perioder jag sett vi göra, en grym period av hela laget, berömde Lindkvist.

– Jag tycker vi var klart bättre än Söderhamn och vann rättvist.

Just Emil Mattsson ville OIK-coachen hylla extra mycket.

– Se vad som kan hända om man ger en kille förtroende, vilken karaktär han har.

Jubel i båset efter Daniel Hermanssons kvittering till 1-1. Dock ser tränare Lindkvist lite sammanbiten ut. Men han skulle få all anledning att le efter matchen. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Sedan har vi backarna Joel Hanses och Jonas Westman. Joel har tagit enorma steg jämfört med förra säsongen, fortsatte Lindkvist berömma.

Till sist kom han till de rutinerade rävarna Jonas Westerling och Daniel Hermansson. Förutom bra spel noterade ”Hempa” ett mål och två assist och Wesslan för två assist.

– Båda två är ledartyper och väldigt viktiga för laget och Hermanssons mål vände ju matchen åt oss.

– Men när det gäller sista 20, så gjorde hela laget en grym period.

Lindkvist ville inte sluta berömma allt och alla, även publiken fick sitt. Drygt 350 åskådare är en mycket bra publiksiffra.

– Jag är så stolt och glad över att det kom så mycket publik, jag hoppas de vill komma tillbaka.

Och det finns väl ingen anledning att stanna hemma efter en så lyckad premiär. Nästa hemmamatch är den så kallade sponsormatchen, där Falu IF kommande lördag (12/10) svarar för motståndet.

Men allra först väntar en bortamatch mot Hofors, vårens tuffa kvalmotståndare, där OIK i tre möten tog bonuspoängen, men förlorade den sista kvalmatchen som skickade Hofors upp i tvåan.

OIK fick ju som bekant vänta på sin plats i den högre divisionen, men sett till första matchen visade laget att man är förtjänt platsen i Hockeytvåan.

– Det här var bara en match, det är 32 kvar och vi vet att det kommer att bli en tuff serie, sa Lindkvist som inte ville skena iväg allt för mycket i lyckoruset.

– Men jag måste säga att det är en grym stämning i laget. Alla jobbar för varandra och jag har aldrig haft ett lag som jobbat så hårt tillsammans, det är jag jäkligt stolt över, var Lindkvist slutord.

Bilden längst upp. Daniel Hermansson, till höger, klappas om av Jonas Westerling efter sitt kvitteringsmål, som fick hemmaspelarna att släppa på handbromsen och nervknutarna att lösas upp. Anton Melin är på väg till kramkalaset. Foto. JÖRGEN WÅGER

Hockeytvåan, premiär

Orsa IK-Söderhamn/Ljusne

5-2 (3-1, 1-1, 1-0)

Orsas mål, första perioden: 1-1 (7.15) Daniel Hermansson (Jonas Westerling, Anton Melin), 2-1 (13.30) Jonas Westman, 3-1 (13.38) Viktor Grannas (Jakob Näsén).

Andra perioden: 4-2 (19.50) Emil Mattsson (Daniel Hermansson, Jonas Westerling) PP1.

Tredje perioden: 5-2 (3.22) Emil Mattsson (Daniel Hermansson).

Skott: 43-21 (14-6, 9-6, 20-9).

Utvisningar, OIK: 1×2. S/L HC: 3×2.

Domare: Per Kansell.

Publik: 364.

Anton Melin med pucken. Foto. JÖRGEN WÅGER

Jakob Näsén tar fart. Foto. JÖRGEN WÅGER

Erik Gezelius framför Söderhamns bås. Foto. JÖRGEN WÅGER

Jonas Westman bryter sig fram, sekunden senare sprätter han in 2-1 med en backhand. Foto. JÖRGEN WÅGER

Erik Lundgård i kamp om en flygande puck med en Söderhamnspelare. Foto. JÖRGEN WÅGER

Jonas Westerling var som väntat mycket nyttig. Foto. JÖRGEN WÅGER

Lagkaptenen Markus Tomt blev för en gångs skull poänglös, han som snittade fyra poäng i divison 3. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här har Orsa IK verkligen fått Söderhamn på fall. Foto. JÖRGEN WÅGER

Foto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360