Orsa IK ställs mot Kils AIK i kvalet

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

För ett år sedan var Orsa IK ett division 3-lag.

Så här nära division 1 har inte inte klubben varit på cirka 30 år.

Valbo besegrades i den sista matchen med 7-6 och i play off ställs OIK mot Kils AIK.

– Det här är fantastiskt kul för laget, klubben och bygden, säger Linkan Lindkvist.

Han tog över för 1,5 år sedan som tränare för ett division 3-lag, som i Hockeytvåan slutar på andra plats och som nu bara är två segrar från att nå kvalserien till division 1.

– Jag är väldigt stolt och så här högt har inte Orsa varit sedan jag själv spelade och vi kvalade mot ettan när vi mötte Bofors, det var väl runt 1990 nån gång, då jag fortfarande var junior och utlånad från Mora.

Som nykomling placerar sig Orsa tvåa i serien, det efter suveräna Hallstahammar, laget som OIK pressade hårt på bortaplan (förlust 5-6) för en vecka sedan.

OIK behövde en seger under ordinarie tid mot Valbo för att ta sig förbi. Seger blev det och lagen bytte plats i tabellen. Det i sin tur innebär att Orsa i sina möten mot Kil börjar borta nu på onsdag (26/2) för att sedan ha hemmamatch nästa lördag (29/2).

Joel Hanses från fredagskvällens match mot Valbo. Foto. RASMUS FORSSTRÖM

Tack vare segern mot Valbo, så får OIK en eventuell avgörande match mot Kil även den på hemmaplan, en match som då spelas dagen efter match två, söndagen 1 mars, Vasaloppssöndagen.

– Vi var ute efter andraplatsen och behövde tre poäng. Vi tog tre poäng och det är jag nöjd med.

Publiken verkade trivas över att se många mål, men som tränare var inte Lindkvist så nöjd.

– Jo, jag är nöjd med två perioder. Sedan när vi fick 7-3 i tredje, efter det vet jag inte riktigt vad som hände. Vi trodde nog att det var klart då och sedan började de få in mål.

Valbo tog ledningen i mitten av första, sedan slog Joakim Jackson till och gjorde sitt femte mål efter återkomsten till moderklubben. Han svarade ju för fyra mål i comebacken mot Alfta (8-0) i tisdags.

Det stod 1-1 efter första perioden och efter 40 minuter hade hemmalaget gått fram till ledning 4-2.

– Det var smickrande siffror för Valbo, vi borde haft en större ledning.

Gästerna fick målvaktsproblem under matchen. Det i sin tur höll på att ställa till det för OIK.

Redan vid Jacksons kvittering till 1-1, knappt 15 minuter in i matchen, bytte Valbo målvakt, efter att förstekeepern Carl Wahlén skadat sig.

Men i andra perioden skadade sig även reservmålvakten Elias Burefjord.

Det i sin tur tvingade Valbo att sätta en utespelare som målvakt. I tredje perioden kom gästerna ut med sin tredje målvakt denna afton.

Robin Gren och målvakten August Eriksson, som vaktade kassen i mötet mot Valbo. Eriksson stod hela matchen, till skillnad mot gästerna, som tvingades använda tre målvakter, varav en egentligen är utespelare. Foto. RASMUS FORSSTRÖM

Gästerna fick en tidig reducering, men 7.27 in i tredje perioden så hade Valbos tredjemålvakt tvingats släppa tre puckar bakom sig.

Tittar man i Swehockeys matchstatistik, står noteringen ENG på OIK:s 5-3, 6-3 och 7-3, vilket alltså skulle betyda att Valbo körde med sex utespelare och inte hade någon som agerade målvakt.

Så var inte riktigt fallet, men tydligen går det inte att ha en tredjemålvakt, allra helst om denne spelat ute tidigare i matchen. Har man varit utespelare, så räknas man som det hela matchen och enligt Swehockey statistik hade Valbo plockat målvakten vid OIK:s samtliga tre mål i tredje.

Förvirrande? Nåväl, hemmalaget gick upp till en fyramålsledning – och slutade spela efter det.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. De fick in ett par puckar och så blev det lite nervigt.

Men närmare än 7-6 kom inte Valbo och Orsa tog sig i och med segern under ordinarie tid förbi Valbo med en poäng och slutar alltså på andra plats.

– Det här blev en väldigt konstig match. De två första perioderna är jag nöjd med, men tredje…

– Men huvudsaken vi tog tre poäng, det var ju det vi skulle göra.

Jonas Westman brukar vara en flitig målskytt, men överlät det åt lagkompisarna mot Valbo, men två assist blev det från backklippan. Foto. RASMUS FORSSTRÖM

Nu ställs alltså Orsa IK mot Kils AIK, laget som kom trea i Hockeytvåan B.

– Jag vet ingenting om Kil, men jag lägger heller inte så stor vikt vid det. Jag vet att vi är ett svårslaget lag när vi spelar bra, det är det jag fokuserar på, poängterar OIK-tränaren.

Nu är alltså Orsa bara två segrar från att ta sig till kvalserien mot division 1 och där skulle man bland annat ställas mot Malungs IF, som har Göran Tärnlund som tränare, Tärnlund som har ett förflutet i Mora IK.

– Nu har vi klarat av det här steget, nu tar vi sikte mot nästa och det är att ta oss till kvalserien.

Vad målet blir efter det, får vi återkomma till…

– Det här är jättekul för klubben och jag hoppas det här bidrar till att fler vill börja spela hockey, vi vill ju att hockeyn ska överleva här.

– Och vi har tagit oss så här långt med spelare som är från närområdet, vi har inte värvat in utländska spelare, poängterar Lindkvist.

OIK-tränaren hoppas det blir knökfullt i Orsa ishall nästa lördag och eventuellt dagen efter, om det skulle behövas en avgörande match.

– Det här är kul för hela bygden och jag hoppas det kommer så mycket folk det bara går att ta in.

I det andra play off-mötet ställs Valbo HC mot HC Flyers, från Karlskoga.

Bilden längst upp. Sonny Karlsson och Erik Köpman från mötet mot Valbo. Foto. RASMUS FORSSTRÖM

Hockeytvåan A

Orsa IK-Valbo HC

7-6 (1-1, 3-1, 3-4)

Orsas mål, första perioden: 1-1 (14.249 Joakim Jackson (Jonas Westman, Jonas Westerling) PP1.

Andra perioden: 2-2 (11.46) Timmy Hammargård (Jonas Westerling, Jonas Gren), 3-2 (16.54) Kevin Jågas Hansson (Emil Mattsson, Erik Gezelius), 4-2 (18.39) Kevin Jågas Hansson (Emil Mattsson) PP1.

Tredje perioden: 5-3 (2.12) Sonny Karlsson (Joakim Jackson, Jonas Westman), PP1, 6-3 (6.50) Markus Tomt (Viktor Grannas, Sonny Karlsson), 7-3 (7.27) Emil Svensson (Emil Mattsson).

Skott: 22-20 (11-7, 8-6, 3-7).

Utvisningar, OIK: 1×2. VHC: 6×2, 3×20, 2×5, 1×10.

Domare: Alexander Bauer.

Publik: 214.

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360