Orsa IK upp på vinnarspåret igen

Jörgen Wåger Sport

Efter tio raka vinster, åkte Orsa IK på säsongens första förlust förra fredagen.

Nu har suveräna serieledaren påbörjat en ny segersvit.

Som väntat hade IFK Ore inte mycket att sätta emot när OIK vann den målrika tillställningen med 13-5.

I Orsas elfte match bröts så den fina sviten när Häradsbygden vann med 6-3. Men det fick IFK Ore sota för under fredagskvällen, när en revanschsugen tabelletta ville upp på vinnarspåret igen.

– En stabil seger där vi malde sönder Ore, sammanfattar assisterande tränaren Anders Björck.

När IFK Ore gästade Orsa ishall den 12 oktober, blev det förkrossande 14-0 i hemmalagets favör. Så 5-13 i Furudals Hockeycenter var ett klart fall framåt för tidigare tabellfyran, som nu halkat ner till sjätte plats.

I matchen som spelade i oktober, hade Emil Laggar en Oretröja på sig. Det var hans tredje och sista framträdande i Orelaget.

– Direkt efter den matchen gick jag över till Orsa. Jag har ju spelat i Orsa i hela mitt liv, men efter ett uppehåll på fem år, valde jag Ore till en början, då tjejen kom från Furudal. Jag vill spela i seriöst lag och Orsa satsar på att gå  upp, så därför gick jag tillbaka till den klubb jag spelat för i så många år, förklarar Emil klubbytet mitt i säsongen.

Och att möta gamla klubbkamrater är alltid speciellt.

– Jo, visst blir det lite tråkningar, det får man räkna med, menar Laggar.

Vi kan nämna när det gäller tabellen att OIK är klar etta med sina 33 poäng. Häradsbygden går en hård kamp om andraplatsen med Ludvika, som innebär kval till tvåan (med Orsa). Båda lagen står på 24 poäng efter fredagens matcher.

Stenhårt är det också mellan lagen från fjärde till sjunde plats. Det skiljer bara två poäng mellan fjärdeplacerade Kvarnsveden (13p) och sjuan Björbo (11).

IFK Ore är sexa med 12 poäng. Sedan ska det poängteras att serien haltar, då lagen har spelat mellan tio och tolv matcher.

Älvdalen sladdar lite i tabellen med sin jumboplats och sex inspelade poäng på elva matcher.

Anton Melin gjorde tre mål mot Ore. Här har vi en bild från mötet i Orsa i oktober. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Om vi återgår till mötet i Furudals Hockeycenter, så var det hemmalaget som tog ledningen efter knappt tre minuter. Orsa brukar börja lite segt och fredagskvällens möte var inget undantag. OIK kunde visserligen kvittera genom Markus Tomt och även ta ledningen genom Patrik Strömlid.

När sedan OIK fick chansen att utöka ledningen i numerärt överläge, så kvitterade i stället Ore genom Ludwig Woxlin.

Notoriska målskytten Anton Melin såg dock till att Orsa kunde gå till pausvila med 3-2. Det med bara 15 sekunder kvar av första perioden.

Melins mål kom efter 19.45. 45 sekunder in i andra perioden satte Anton även 4-2 och sedan kunde gästerna gå fram till 6-2 genom Robin Gren, som i numerärt underläge satte 5-2 varpå Markus Tomt sedan gjorde OIK:s sjätte mål denna afton.

Vi kan nämna att det här var Grens andra match i Orsatröjan. Nyförvärvet från division 1-laget Surahammar gjorde debut i förlustmatchen mot Häradsbygden och Moragrabben, som står noterad för fem matcher för Mora IK säsongen laget gick upp i SHL, fick i sin andra match för sitt nya lag, göra sitt första mål. Den 20-årige backen noterades även för två assist.

Visserligen reducerade IFK Ore både en och två gånger, men närmare än 4-6 kom aldrig hemmalaget. När andra perioden var slut, stod det 4-9 på resultattavlan. Sedan utökades det till 13-5 i Orsafavör när matchen var över.

– En stabil seger där vi malde sönder Ore. Trots några enkla misstag från vår sida, så fortsatte vi att köra på och tröttade ut Ore. Stort beröm i dagens match förtjänar debutanterna Emil Olsson, Lukas Salo och Markus Hyttergård som var inlånade från J18-laget, summerar assisterande tränaren Björck.

Vi måste än en gång nämna Markus Tomt. OIK:s rutinerade lagkapten har snittat fyra poäng per match de elva första matcherna. Dock noterade han ”bara” tre poäng (1+2) i seriefinalen mot Häradsbygden (3-6) för en vecka sedan. Det följde han upp med att ligga bakom sju poäng mot IFK Ore, via fyra mål och tre assist.

Timmy Hammargård är en pålitlig poänggörare i Orsa IK. Under fredagskvällen svarade han för två assist mot Ore. Här ser vi en bild på Hammargård från derbyt i Orsa i oktober. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Det innebär att Tomt har nästan dubbelt fler gjorda poäng än Dalatreans tvåa i poängligan, lagkamraten Timmy Hammargård. Orsakaptenen har på sina 12 matcher noterat hela 51 (13+38) poäng medan Hammargård står på 29 (12+17) poäng.

– Tomt är oerhört viktigt för oss. Så duktig och en så ödmjuk person, säger Emil Laggar.

Främste målskytt i trean är Anton Melin. Med sina tre fullträffar mot Ore, gick han nu ensam upp i topp med sina 19 fullträffar, två fler än Mattias Mårten, som svarade för ett mål under fredagskvällens derby i Furudal. Melin har också spelat två matcher färre än sina lagkamrater.

Sedan en liten anekdot när det gäller Anton Melin. Pappa Thomas är en levande målvaktslegend inom Mora IK. Målvakts-Melins styrka var att stoppa puckar, medan Anton är duktig på att hitta nätet. Kanske sonen fått tips av sin far vart puckarna säkrast ska sitta för att hamna bakom målvakten.

Orsas nästa match är kommande fredag, hemma mot nästjumbon Björbo. Där blir det en match i matchen mellan två av Dalatreans främsta målskyttar: Anton med sina 19 fullträffar på tio matcher mot Björbos Victor Enmalm (med en säsong i Mora IK), som svarat för 16 mål på lika många matcher.

– Det kan vara nyttigt med en förlust ibland, säger Laggar och syftar på seriefinalen mot Häradsbygden för en vecka sedan.

Den 27-årige forwarden bodde i Göteborg under ett antal år och spelade ett par säsonger i division 3 där. Sedan lade han av, 22 år ung, men efter fem års uppehåll har han återfått suget på hockeyn och flyttat tillbaka Orsa.

– Vi har så mycket sjukdomar i laget just nu, men vi har fått tillbaka gnistan efter förlusten mot Häradsbygden. Det kan vara nyttigt att förlora ibland. Juniorerna som var med i dag var riktigt duktiga, säger Emil och håller med Björck i dennes beröm över J18-trion.

– Bara vi får hålla alla spelare friska och skadefria har vi en bra chans att gå upp i tvåan. Nu ska vi först ta Björbo, där ska det bli en ny vinst, lovar Laggar som stod för två assist i mötet mot sin gamla klubb.

Bilden längst upp. Alexander Dellsand har missat ett antal matcher på grund av hjärnskakning, men var tillbaka till derbyt mot Ore och svarade för ett mål i segermatchen. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dalatrean

IFK Ore-Orsa IK

5-13 (2-3, 2-6, 1-4)

Orsas mål: 1-1 Markus Tomt, 1-2 Patrik Strömlid, 2-4 Anton Melin, 2-5, Robin Gren, Markus Tomt, 4-7 Anton Melin, 4-8 Emil Olsson, 4-9 Markus Tomt, 4-10 Joel Hanses, 4-11 Alexander Dellsand, 5-12 Markus Tomt, 5-13 Mattias Mårten.

Skott: 19-48 (5-15, 7-15, 7-18).

Utvisningar, Ore: 3×2. OIK: 1×2.

Domare: Per Kansell.

Publik: 70.

Här ser vi Emil Laggar bryta sig fram i hemmamatchen mot Kvarnsveden den 16 november. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Anton Melin här hårt uppvaktad av Ores Carl-Alfred Nordqvist från mötet i oktober. Melin är målhetast i hela Dalatrean. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Markus Tomt svarade för hela 7 (4+3) poäng mot Ore. Arkivfoto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsasjön 250 x 149
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Färgad egen annons 250 x 360
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360