Orsa IK visade klass efter debaclet

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa råkade ut för ett riktigt debacle i fredags.

Men det finns väl ingen bättre tändvätska än en förlust.

OIK studsade snabbt tillbaka upp på vinnarspåret när man besegrade Hofors med 6-1.

Längst bak stoppade lånet från division 3, Jack Uhrström, 34 av hemmalagets 35 skott.

– Synd att vi inte fick visa i fredags hur bra vi är, i dag gjorde vi en klockren insats, sa nöjde tränare Linkan Lindkvist.

Annat var det efter den tunga förlusten mot Söderhamn/Ljusne; 4-8. Det var ett försvarsspel som var under all kritik och det inför drygt 500 åskådare på hemmaplan.

– Det är så synd att vi inte fick visa de som kom i fredags. Efter matchen i kväll, kom Hofors ledare fram och sa hur ruggigt bra vi spelade, det var roliga ord att höra.

Det har varit en hel del funderingar efter Söderhamnsmatchen och inför mötet mot Hofors höll Lindkvist ett litet brandtal.

– Jag brukar inte ha så långa snack inför matcherna, men nu tog vi ett rejält snack och vi gick framför allt igenom försvarsspelet. I dag satt det klockrent, jag är helnöjd.

Det här var en match mellan två lag som känner varandra väl. Först fyra kvalmöten förra våren, där OIK vann tre efter förlängning eller straffar, men i det fjärde och viktigaste mötet segrade Hofors, en seger som tog gästrikelaget till division 2.

Orsa IK fick vänta på besked, men tilldelades ungefär en månad efter avslutat kval en plats i Hockeytvåan när beslutsfattarna sagt sitt.

OIK har verkligen visat sig vara värd sin plats i den högre divisionen då man hela säsongen legat bland topp tre.

Hofors har också gjort det bra och håller till mitt i tabellen, men mot förra vårens kvalmotståndare har man haft det svårt. Efter två tidigare vinster, tog Orsa tredje raka under tisdagskvällen.

Tidigare har det skilt två mål (5-3 och 4-2), men den här gången blev det tennissiffror fram till 6-1.

I fredags, hemma mot Söderhamn, åkte OIK på en mardrömsstart med ett baklängesmål redan efter elva sekunder.

Den här gången var det Orsas tur att få en drömstart på matchen. Matchklockan hann bara ticka 15 sekunder innan Mattias Mårten, en av OIK mesta spelare genom tiderna, skickade in pucken.

– Absolut är det viktigt med en bra start, konstaterade OIK-tränaren.

Några minuter senare satte Emil Mattsson 2-0 för gästerna, som var rejält revanschsuget efter den mindre lyckade insatsen i fredags.

Jack Uhrström (närmast), till vardags målvakt i IFK Ore, gjorde en fin debut i Hockeytvåan med Orsa IK och släppte bara en puck på 35 skott. Anton Melin, som tyvärr är lite suddig här, var betydligt mer skärpt på isen och svarade för två mål och en assist. Foto. HAMPUS TOMTH

Med lite drygt fem minuter kvar till första paus, fick Hofors in en reducering. Men det var också enda målet som målvaktslånet från IFK Ore, Jack Uhrström, släppte bakom sig.

21-årige Uhrström, som spelat fyra säsonger i trean med Furudalslaget, gjorde en fin debut i Hockeytvåan.

– En jättestabil insats av Jack, men hela försvarsspelet fungerade klockrent, berömde Lindkvist sitt lag.

I andra perioden utökade Jonas Westman och Mattias Mårten till 4-1 och vi två mål även i tredje, båda genom Anton Melin, fram till klara 6-1.

– Jag är helnöjd, så nöjd så det finns inte, sprudlade det ur OIK-tränaren.

Men som ändå hade svårt att glömma det som hände i fredags.

– Det är så synd att vi inte fick visa hur bra vi är, poängterade han.

På fredag har Orsa en ny chans att visa hemmapubliken att man kan spela bra ishockey. Då kommer Falu IF på besök. Falun som för övrigt gav OIK en hjälpande hand i jakten på en hägrande kvalplats.

Falun vann nämligen via straffar över tabellfyran Fagersta (4-3), vilket innebär att OIK har tio poängs försprång till det lag som ligger närmast under kvalstrecket mot ettan.

Och inte nog med det, så vann Alfta med 7-5 borta mot Valbo, vilket gjorde att Orsa återtog andraplatsen, två poäng före just Valbo.

Mattias Mårten (bilden) blev liksom Anton Melin tvåmålsskytt. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

– Synd bara att Hallstahammar vann, tyckte Lindkvist.

Hallstahammar toppar tabellen åtta poäng före Orsa IK.

– Men det är nio matcher kvar och 27 poäng att spela om, än finns chansen att komma ikapp, sa OIK-tränaren som hellre tittar uppåt än neråt i tabellen.

Till sist kan vi nämna att OIK saknade flera mot Hofors. Båda ordinarie målvakterna, Tim Nilsson och August Eriksson, är på skadelistan, men där Nilsson hoppas kunna bli spelklar till fredagens möte mot Falun.

Vidare mot Hofors saknades bland annat Sonny Karlsson, Jonas Westerling och Erik Köpman. Den trion är aktuell för spel på fredag, dock inte Daniel Hermansson.

Viktor Grannas, Alexander Lindkvist och Timmy Hammargård är också på frånvarolistan och den trion är det mer osäkert när de är tillbaka.

Skapligt gäng som OIK saknade, men där andra klev fram i bortamötet mot Hofors.

– Alla ska ha ett stort plus, hela laget, spelare och ledare, samt chauffören Mange (Magnus Andersson), avslutade en sprudlande glad Linkan Lindkvist efter att hans lag studsat upp på vinnarspåret igen.

Bilden längst upp. Anton Melin (på isen) blir hyllad efter ett mål tidigare under säsongen. Mot Hofors svarade OIK-forwarden för två mål och en assist. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Hockeytvåan

Hofors HC-Orsa IK

1-6 (1-2, 0-2, 0-2)

Orsas mål, första perioden: 0-1 (00.15) Mattias Mårten (Kevin Jågas Hansson, Jonas Westman), 0-2 (4.48) Emil Mattsson (Anton Melin, Erik Gezelius).

Andra perioden: 1-3 (2.57) Jonas Westman, 1-4 (10.26) Mattias Mårten (Markus Tomt, Kevin Jågas Hansson).

Tredje perioden: 1-5 (2.44) Anton Melin (Emil Svensson, Oskar Smids), 1-6 (8.25) Anton Melin (Emil Mattsson, Joel Hanses).

Skott: 35-36 (10-12, 14-10, 11-14).

Utvisningar, HHC: 1×10, 2×2. OIK: 4×2.

Domare: Tomas Mccarthy.

Publik: 158.

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin