Orsa vann ny seriefinal

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Förra fredagen hade Orsa stora problem i Ludvika, men vann seriefinalen med 3-2.

I returmötet i Orsa ishall fick OIK på nytt problem med tabelltvåan. Men bara i en period.

När 60 minuter spelats hade hemmalaget vunnit med 7-4.

– De har värvat och siktar liksom vi att gå upp, så Ludvika är absolut ett bra lag. De har ett tungt och svårspelat lag, men jag tycker ändå vi vann ganska säkert till slut, sa OIK-coachen Linkan Lindkvist.

Segern över Ludvika var Orsas åttonde raka vinst i trean, men liksom för en vecka sedan fick den röda segermaskinen slita för de tre poängen. I alla fall de första 20 minuterna.

Det var också Ludvika som för andra mötet i rad mellan lagen kunde ta ledningen. Gästernas mål kom efter 3.53. Glädjen blev dock kortvarig, då en av hockeytreans främsta målskyttar, Mattias Mårten, kvitterade.

Mattias Mårten är här nära att göra 3-1. Blev inget mål den gången, men två fullträffar blev det mot Ludvika. Foto: JÖRGEN WÅGER

I mitten av perioden tryckte Ludvika på för ett ledningsmål, men några svårare räddningar behövde inte Tim Nilsson svara för i det läget. I slutet av perioden var det Orsa som pressade Ludvika och efter 16.36 kunde Jakob Näsén trycka in 2-1 för hemmalaget.

Strax efter tvåan, var det ytterst nära att även 3-1 kom. Ovan nämnde Mårten kom fri och på returen som följde var Timmy Hammargård nära att trycka dit. Pucken låg vid mållinjen och en felvänd Ludvikakeeper hade inte en aning om nånting, men på något underligt vis blev det inte mål den gången

Hemmalaget kunde gå till första pausvilan med ledning 2-1. Anmärkningsvärt dock att för första gången den här säsongen förlorade OIK skotten i en period. 10-8 till Ludvika, men vad hjälpte det när Orsa var mer effektivt.

– Ludvika var kanske något bättre än oss i första perioden, erkände Lindkvist.

Timmy Hammargård (16) är här ytterst nära att få in returen efter Mattias Mårtens friläge, men Ludvikamålvakten hade lite flyt här, som synes. Foto: JÖRGEN WÅGER

I de två andra perioderna öste hemmalaget på med fler skott, 41 totalt sista 4o minuterna och producerade fem mål.

Joel Hanses satte 3-1 knappt tre minuter in i andra. Ludvika fick häng via en reducering, men repliken från Orsa och kom snabbt. 29 sekunder senare såg Mattias Mårten på nytt att OIK hade en tvåmålsledning när den nyligen fyllda 25-åringen satte sitt andra mål denna afton.

– Det hade kunnat trilla in någon mer puck, men det var dålig skärpa i dag, tyckte en självkritiskt Mattias.

Med sina två fullträffar mot Ludvika är nu Mårten uppe i totalt 13. Med det leder han Dalatreans skytteliga tillsammans med Ludvikas Victor Enmalm. Enmalm, med en allsvensk säsong i Mora IK för ett antal år sedan på meritlistan, var dock inte med i fredagskvällens seriefinal.

– Och vi saknade Anton Melin. Han är viktig för oss, men har inte kunnat vara med i de båda matcherna mot Ludvika, poängterade tränare Lindkvist.

Jakob Näsén, den minste av OIK-arna, gratuleras efter sitt 2-1-mål. Foto: JÖRGEN WÅGER

Men en som var med var tvåmålsskytten Mattias Mårten som alltså är i delad skytteligatopp med Enmalm.

– Jag har bra medspelare, var OIK-forwardens ödmjuka förklaring till målaptiten.

Hans 4-2 innebar ett lugn i hemmalägret och än lugnare blev det när Orsa några minuter senare gick fram till 6-2. Noterbart att båda dessa mål kom i boxplay.

– Vi har ju riktigt duktiga killar inne i numerära underlägen, så det var inte så konstigt med två snabba mål trots att hemmalaget spelade med en man mindre, menade Lindkvist.

I tredje reducerade tabelltvåan (som har samma poäng som Häradsbygden: 15) två gånger, men närmare än så kom inte Ludvika och Markus Tomt spikade slutresultatet till 7-4 i tom kasse.

– Vi malde ner dem till slut, tyckte Mattias Mårten.

Tränare Lindkvist var både nöjd och missnöjd.

– Anfallsmässigt är jag nöjd, men försvarsspelet finns det mer att jobba på. Det är ju också sällan vi får spela i försvarszon och Ludvika har rutinerade rävar och smällde på bra, de är ett bra lag. Men det är ju en styrka att vinna, trots att man inte är helt nöjd med spelet, sammanfattade OIK-coachen.

Det här var således åttonde raka vinsten och Orsa (24 p) ser nästan redan nu, trots att serien bara hunnit lite drygt en tredjedel, att ha säkrat seriesegern och toppar tabellen hela nio poäng före Ludvika och Häradsbygden.

– Målet är att försöka gå igenom serien obesegrad, men det gäller att vi fortsätter vara ödmjuka, var Mattias Mårtens recept på att utöka segersviten ytterligare.

Timmy Hammargård i ett flygande anfall. Foto: JÖRGEN WÅGER

I sitt lag ville Lindkvist ge extra beröm till förstakedjan med ovan nämnde Mårten samt Markus Tomt och Timmy Hammargård. Plus också till backarna Joel Hanses och Erik Lundgård.

När det gäller Tomt så noterade lagkaptenen bara en poäng förra mötet med Ludvika. Men i returmatchen, visade lagkaptenen återigen samma fina poängform som tidigare i höst. Ett mål och fyra assist blev facit denna gång. Trots bara en ”pinne” förra fredagen, har Dalatreans klart bästa poängplockare snittat fyra poäng per match de åtta första omgångarna.

Tomt toppar poängligan överlägset med sina sju mål och hela 25 assist. Tvåa där är kedjekompisen Timmy Hammargård med tio mål, 13 assist och totalt 23 poäng. Och så kompletteras den kedjan av treans främste målskytt: Mattias Mårten.

Inte undra på att tränare Lindkvist öser beröm över trion.

Nästa match för Orsa är hemma mot Kvarnsveden kommande fredag (16/11).

– Det har kommit bra med publik, men jag hoppas det kommer ännu fler nästa match, avslutade Linkan Lindkvist.

Dalatrean

Orsa IK-Ludvika HF

7-4 (2-1, 4-2, 1-1)

Orsas mål: 1-1 Mattias Mårten, 2-1 Jakob Näsén, 3-1 Joel Hanses, 4-2 Mattias Mårten, 5-2 Timmy Hammargård, 6-2 Måns Hedberg, 7-4 Markus Tomt.

Skott: 49-29 (8-10, 22-12, 19-7).

Utvisningar, OIK: 2×2. LHF: 4×2.

Publik: 85.

Tim Nilsson har ett snack med målvaktskollegan Oskar Eriksson i den första pausen. Foto: JÖRGEN WÅGER

Timmy Hammargård hade flera chanser. Foto: JÖRGEN WÅGER

Jonas Lund gjorde sin tredje match i OIK-tröjan efter återkomsten. Foto: JÖRGEN WÅGER

En lite bekymrad min från Linkan Lindkvist och övriga i OIK:s ledarteam, men det blev gladare miner ju längre matchen led. Foto: JÖRGEN WÅGER

Jakob Näsén tekar. Foto: JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Orsagrisen
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin