Orsakorpen introducerar pickleball

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Under söndagen hade Korpen öppet hus där flera aktiviteter visades upp.

Det var en välbesökt sporthall där man kunde testa olika motionsvarianter som Korpen har att erbjuda.

Många var det som tog chansen att bland annat pröva racketsporten pickleball.

Vad är nu pickleball, undrar nog många? Jo, det sägs vara den snabbast växande racketsporten i Sverige just nu och kan liknas som en blandning av tennis, pingis och padel, där spelplanen är stor som en badmintonplan.

I sporthallen hade Korpen ställt i ordning två planer, som utnyttjades flitigt.

– Det här är en skitfarlig sport, en sport man vill spela hela dagarna, var Andreas Grens omdöme efter att ha spelat några game.

Andreas var en av dem som för första gången provade på pickleball och han blev frälst direkt.

Och det är tydligen en vanlig ”åkomma” när man får testa på den i Sverige färska racketsporten.

– Man kan lära sig att spela på fem minuter, säger Gunnar Svalander, som går under smeknamnet Mr pickleball och som åker runt i landet och introducerar sporten i Sverige.

Gunnar Svalander, Mr pickleball, slår här in en backhand. Foto. JÖRGEN WÅGER

I Sverige är den tämligen färsk, men i USA är pickleball riktigt stort.

– På 60-talet var pickleball populärt där, men sedan sjönk det. Men nu är det jättepopulärt igen, det har formligen exploderat och det byggs 400 nya pickleballbanor varje månad i USA.

– På ett pensionärsställe i Florida så har de 120 banor. De gör om tennisbanor till pickleballbanor och man får plats med fyra pickleballbanor på en tennisbana, vilket gör att fler kan hålla på samtidigt.

– Det här är en sport för alla åldrar, gammal som ung, poängterar Gunnar Svalander.

Gunnar är en eldsjäl som åker land och rike runt för att sprida sin älskade idrott.

– Om man jämför med tennisen, så har den sett likadan ut sedan jag var liten grabb. Jag var intresserad av något nytt. För ett par år sedan var jag i Madrid och där spelades det matcher hela dagarna, från klockan 09.00 på morgonen till 21.00 på kvällen.

– Jag spelade bland annat mot världstvåan, så jag fick bra sparring. Efter vistelsen i Madrid, brinner jag fullständigt för sporten och jag har jobbat ideellt under 2,5 år för att sprida pickleball här i Sverige, berättar Svalander.

Under söndagen var det Orsas tur att få besök av eldsjälen från Tyresö och från och med torsdag (12/9) går det spela pickleball i Kyrkbyskolan.

– Vi har köpt in åtta racketar, så vi har material att spela dubbel på två banor, informerar Orsakorpens Fia Bernle.

– Tyvärr är Kyrkbyskolans hall så liten att det bara får plats en plan. Visst hade det varit önskvärt att om alla fått spela en timme var, men nu har vi bara en bana till en början och alla som vill komma och prova pickleball, är välkomna.

Fia Bernle är en av många ledare inom Korpen i Orsa. Annat var det för cirka tio år sedan, då såg det inte så ljust ut för korpverksamheten i kommunen.

Vilma Olsson, i mitten med benen högt uppdragna, och hennes gäng visar vad man kan göra på en studsmatta. Foto. JÖRGEN WÅGER

– Jag besökte Orsa för tio år sedan, då var Korpen här nära att läggas ner. Men vi vände på det hela och se så många gröna och sköna ledare det finns här, säger Leif Gerhardsson och sveper med handen för att visa alla grönklädda ledare.

Gerhardsson jobbar för det nationella korpförbundet och fanns på plats när Korpen Orsa hade öppet hus och är först i Dalarna att få besök av en representant från pickleballförbundet.

– Jag tycker det är extra roligt att pickleball kommer till just Orsa. Man har en bra verksamhet, men har saknat en bollsport, nu har man äntligen fått det.

Korpen har även fått två nyutbildade instruktörer i pickleball; far och dotter, Mats och Tove Smids, som fredag-lördag gick en pickleballutbildning på Bosön i Stockholm.

– Pickleball växer mer och mer och sporten kan bli hur stor som helst. I våras genomförde vi vårt första SM, där cirka 150 deltagare spelade 285 matcher, berättar Gunnar Svalander.

– Och i somras besökte vi Båstadtennisen under tio dagar, där folk fick testa att spela från morgon till sen kväll. Vi hade 5000 besökare då vi visade upp oss där, fortsätter den entusiastiske pickleballinstruktören.

Nu när Svalander lyckats få pickleball till Orsa, ska Korpen föra ut sporten inte bara i den egna utan även i grannkommunen. Vilma Olsson kommer att instruera lärare och elever i såväl Orsaskolan som Mora Gymnasium.

– Många lägger av med sitt idrottande i 12-årsåldern. Vårt mål är att få så många som möjligt att röra på sig. Det är viktigt att de hittar nåt som de tycker är roligt och pickleball är något som alla kan hålla på med, det är så mycket glädje i den sporten, poängterar Fia Bernle.

Lukas Persson, till vänster, drar på en serie slag mot Johan Bäckman. Mathilda Bäckman är redo att dra på en serie mot sin far. Foto. JÖRGEN WÅGER

Vi kan i sammanhanget nämna att det på campingen, vid Brasserie Udden, håller på att färdigställas en multianläggning, där det ska gå att spela pickleball. Invigningen av den sker någon gång vecka 40-41.

Nu var det inte bara pickleball som besökarna kunde prova på under Korpens öppet hus-dag.

Mathilda Bäckman är nybliven instruktör i boxning.

– Jag har tränat boxning i två år. Det roligaste är gemenskapen vi har, men det ger också bra styrka och kondition. Boxning är bra träning, konstaterar Mathilda efter att ha ”pucklat på” sin pappa Johan Bäckman, som också är instruktör.

– Korpen har boxningsträning två dagar i veckan, tisdagar och söndagar, på Kyrkbyskolan. De som vill prova är välkomna, poängterar den 22-åriga instruktören.

Srour Haddad har en träningsgrupp som kallas ”Pigg & Glad”. När Orsasajten besökte sporthallen, visade Srour tillsammans med Pia Ström (som ansvarar för vattengympan) vad man kan göra för övningar med ett gummiband.

– Vi ”krånglar” till det hela, vilket gör att hela kroppen får jobba. Det är otroligt jobbigt, men det blir också mycket skratt under övningarna, säger Pia.

– ”Pigg & Glad” är verkligen en träningsform som passar hela familjen, poängterar Srour Haddad.

Pia Ström och Srour Haddad visar vad man kan göra för övningar med ett gummiband. Foto. JÖRGEN WÅGER

Så ni som funderar på att börja motionera, men som inte riktigt vet vad ni vill göra, ta kontakt med Korpen i Orsa, så kan de hjälpa dig att hitta rätt. Det kan vara den nya racketsporten pickleball, boxning, ”Pigg & Glad” eller någon annan rolig motionsform i Orsakorpens regi.

– Det har varit en jättebra dag med många besökare, summerar Majlis Ersson, en av många korpledare i Orsa, söndagens öppet hus i sporthallen.

Bilden längst upp. Per Puro, till vänster, drar en stenhård forehand under överseende av pickleballgrundaren i Sverige; Gunnar Svalander. Pickleball, numera en sport som finns att spela i Orsa. Foto. JÖRGEN WÅGER

Lite fakta om pickleball:

Racketen är gjord av komposit och påminner om ett större pingisracket, där träffytan börjar direkt ovanför skaftet man håller i.

Bollen som används är i princip en innebandyboll.

Man spelar upp till elva vunna poäng, då har man vunnit ett game. Man kan välja att spela att spela bäst av tre eller fem game, liknande som i tennis och pingis.

Man vinner bara poäng i egen serve och det finns ett område nära nät, som kallas ”köket”. Där får man stå, men inte spela volley, vilket gör att man inte gärna vill i ”köket”. Annars är volley tillåtet.

En racket kostar mellan 400-500 kronor.

Sporten uppfanns i USA på 1960-talet. Familjen som började med sporten hade en hund som hette Pickles. Under spelets gång sa de ofta: ”Pick up the ball”, därav föddes namnet pickleball, berättade Gunnar Svalander.

Janne Eriksson, till vänster, som tidigare visat sig vara riktigt duktig i alla racketsporter, fick nu en till att briljera i. Gunnar Svalander från Pickleballförbundet och Orsakorpens Fia Bernle var också nöjd med dagen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här smäller det friskt. Att boxning är en bra motionsidrott, kan Lukas Persson, Mathilda Bäckman och Johan Bäckman intyga. Foto. JÖRGEN WÅGER

Leif Gerhardsson från Korpförbundet kunde glädjas åt att Korpen i Orsa har en bred verksamhet, till skillnad mot för tio år sedan, då hela verksamheten var nedläggningshotad i kommunen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Mats Smids gick tillsammans med sin dotter Tove en instruktörskurs i pickleball på Bosön i helgen och dagen efter ”examen” fick de utöva sina nya kunskaper. Här lirar Mats med unge Rohan Wurst bredvid sig. Foto. JÖRGEN WÅGER

Här hoppar Vilma Olsson och hennes kompisar högt. Liksom Korpen Orsa, som har högtflygande planer. Foto. JÖRGEN WÅGER

Pia Ström och Srour Haddad visar hur man med en boll kan göra en ganska jobbig övning. Foto. JÖRGEN WÅGER

En fokuserad Per Puro har hittat en ny favoritsport. Foto. JÖRGEN WÅGER

Gunnar Svalander visar hur en backhand ska slås. Foto. JÖRGEN WÅGER

Pia Ström och Srour Haddad visar en av alla övningar man kan göra med ett gummiband. Foto. JÖRGEN WÅGER

Lukas Persson drar på några slag medan Johan Bäckman parerar. Mathilda Bäckman väntar på sin tur att dra på en slagserie. Boxning tränas på Kyrkbyskolan i Korpens regi två gånger i veckan. Foto. JÖRGEN WÅGER

Mats Smids i förgrunden och i bakgrunden ser vi Andreas Gren slå en backhand under överseende av Janne Eriksson. Foto. JÖRGEN WÅGER

Korpenförbundets Leif Gerhardsson drar en forehand. Foto. JÖRGEN WÅGER

Det var en tuff match på ”centercourten” mellan Per Puro och Gunnar Svalander (bilden) som mötte Janne Eriksson och Andreas Gren. Tyvärr vet vi inte vilket par som vann. Foto. JÖRGEN WÅGER

Tove Smids gick en kurs som instruktör i pickleball bara dagen innan det var öppet hus i Orsa. Foto. JÖRGEN WÅGER

Per Puro och Gunnar Svalander på ena sidan. Janne Eriksson visar ryggen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Brottsofferjouren

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin