Orsaseger i hemmapremiären

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IF FK fick en jobbig första match i comebacken i A-lagsfotbollen.

Desto roligare blev det i måndagens hemmapremiär när Vansbro inför en jublande publik besegrades med 2-1.

– Helt underbart efter förlusten mot Siljansnäs, kul för killarna, säger Torbjörn Gerdemark.

Till och från under många år har Orsa saknat ett herrlag. Senast man hade ett lag i seriespel var för två år sedan, men när Per Puro tackade för sig efter 2017, innebar det att Orsa inte hade något lag i sjuan i fjol.

Det var nära att det inte blev något herrlag även detta år.

– Vi har så unga spelare, så vi stod i valet mellan att spela i en P17-serie eller i division 7. Jag tycker inte det är någon större skillnad och så bestämde vi oss för att spela i sjuan.

Det gjorde dock att Orsa tappade några spelare till Mora för att de hellre ville spela juniorfotboll.

– När vi tränade inomhus var vi inte mer än 13-14 spelare, så jag kan erkänna att det var lite jobbigt ett tag.

Men nu är det inga problem att få ihop lag.

– I dag har vi runt 30 spelare och fler droppar in. De flesta killarna är runt 15-16 år, men tanken är att få in lite fler äldre som kan lära de yngre. Vi vill blanda gammalt och ungt, poängterar Gerdemark.

Orsa IF FK:s A-lag är ett mycket internationellt lag med spelare från bland annat Afghanistan, Tyskland, Eritrea, Sudan och Irak. Det blandat med ”inhemska” killar.

– Ja, det är väldigt internationellt, konstaterar tränare Gerdemark.

Just nu håller Ramadan på och det skapar lite problem för en del killar i laget. Vid Ramadan, får man varken äta eller dricka under ljusets timmar. Att då spela fotboll utan att ha ätit något innan och inte få dricka under matchen, förstår nog alla att det inte är optimalt.

– Det är tre, fyra spelare som är inne i Ramadan. Det märktes på vissa som blev trött fort, men de hade i alla fall sovit innan matchen, säger Torbjörn med ett skratt.

Många lag i seriespel hade knappast fått ihop lag om det inte hade varit för de utländska inslagen. Orsa har många ”nysvenskar” i sitt lag, men desto fler var det i Vansbro AIK FK U som gästade Lillåvallen under den kyliga måndagskvällen. De hade en kille i laguppställningen med svenskklingande namn.

Orsa förlorade premiären för en vecka sedan borta mot Siljansnäs, som vann med hela 8-0.

Annat var det på Lillåvallen, där Orsa vann hemmapremiären över Vansbro med 2-1. Alvin Karlgren gav hemmalaget tidigt ledningen,  men gästerna kunde kvittera.

Med cirka kvarten kvar slog kvicke Karlgren till igen. Han är en erkänt duktig målskytt i innebandy, men visade här att han kan hitta nätet även med en större boll, utan klubba, och i ett större mål.

Efter ett inlägg från högerkanten, kunde Alvin göra 2-1 till den entusiastiska publikens stora jubel. Det var uppskattningsvis runt 100-talet åskådare på läktaren som gjorde allt för att heja fram sitt lag.

– Visst var det mycket folk, men när vi fått göra lite mer reklam för oss, så hoppas och tror jag det ska komma än fler längre fram och heja på oss.

Alvin Karlgren, med ansiktet mot kameran, har precis gjort 2-1 för Orsa, som också blev slutresultat. Karlgren gjorde båda hemmamålen. Foto. JÖRGEN WÅGER

Vansbro skapade kvitteringslägen, men längst bak spelade Cornelis Gerdemark stabilt och Orsa kunde hålla undan.

Behöver vi nämna att det jublades på läktaren när domaren blåste av matchen?

– Det här var verkligen en helomvändning jämfört med premiären. Mot Siljansnäs tappade vi mycket position, men i dag var det betydligt bättre och killarna pratade med varandra på planen. Vi hade några nya i laget också och det gjorde skillnad, analyserade Orsatränaren som redan i andra matchen kunde räkna in första trepoängaren.

Om vi tar lite om övriga lag i fotbollsklubben så finns det tre lag i seriespel; P08/09, P05/07 samt ett flicklag, födda 2005-08.

– Sedan har vi lag i MT-cupen och där har vi 40 barn med.

Som vanligt kommer det också att arrangeras en fotbollsskola. Robin Olsén hade huvudansvaret i fjol, men till i år har Torbjörn Gerdemark tagit över som fotbollsrektor.

– Styrelsen ville ha det så och jag har fått den äran. Det är spännande.

– Jag har nyligen fått veta att jag får åtta ungdomar till hjälp. Det är ungdomar som får det här som feriearbete, plus att det är två yngre, förutom de med feriearbete, som hjälper till med fotbollsskolan, berättar Torbjörn.

Förra året var det cirka 40 deltagare med i fotbollsskolan.

– Det är redan 10-12 som anmält sig och nog ska vi komma upp i 50 i år, tippar rektorn för fotbollsskolan.

Om vi återgår till A-laget, är det ny match kommande måndag (20/5), borta mot Malung United FC. Malung är ett av två lag som står på noll poäng efter två spelade matcher i division 7 norra.

Bland annat har Malung förlorat mot Vansbro, som Orsa besegrade, så nog finns det en klar chans till en ny trepoängare för det unga Orsalaget.

– Visst var det lite nervöst mot slutet, men en underbar seger för killarna, säger Gerdemark om den sköna vinsten i hemmapremiären.

Division 7

Orsa IF FK-Vansbro AIK FK U

2-1 (1-1)

Orsas mål: 1-0 Alvin Karlgren, 2-1 Alvin Karlgren.

Det var stundtals hårda närkamper, som här. Foto. JÖRGEN WÅGER

Foto. JÖRGEN WÅGER

Foto. JÖRGEN WÅGER

Foto. JÖRGEN WÅGER

En hel del folk hade hittat ner till ett kyslaget Lillåvallen, men segern värmde. Foto. JÖRGEN WÅGER

Alvin Karlgren (röd, längst till höger) klappas om efter sitt segermål, som det visade sig, fram till 2-1. Foto. JÖRGEN WÅGER

Foto. JÖRGEN WÅGER

Foto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Orsa pingis 2
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin