Orsatjejer historiska i TV-pucken

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Sommarlovet är inte slut än, men det bryr inte Linn Slottgård och Caroline Maklin Svensson sig om.

De båda Orsatjejerna kryper gärna in i en sval ishall.

15-åringarna blir historiska som den första generation tjejer som får spela TV-pucken.

Tidigare har TV-puckens motsvarighet på flicksidan haft namnet Stålbucklan, men från och med i år heter turneringen TV-pucken även för tjejerna.

– Det här är ju enda chansen vi får att vara med i TV-pucken, då vi är äldst. Det är vi som ska visa vägen, säger Linn.

Linn är den som är mest rutinerad när det gäller de två Orsatjejerna. Linn lirar till vardags med Mora IK:s U16-killar medan Caroline spelar i Mora IK:s damlag.

– Jag har varit med två gånger i Stålbucklan, berättar Linn.

– Jag hade chans att vara med i fjol, men det kom annat i vägen, så jag tackade nej, säger Caroline.

Men i år passar det bättre för Caroline och hon ser fram emot att få representera Dalarna i TV-pucken.

– Det ska bli kul att få vara med. Lite nervöst är det kanske, men jag har inte hunnit tänka så mycket på det än.

Caroline har två äldre bröder (Andreas och Anton) som förstås har inspirerat lillsyrran, men det var inte främst bröderna som bidrog till att hon började med hockeyn.

– Jag har ju växt upp med hockeyn, men det var mer Linn som fick mig att börja spela. Jag började först med konståkning, men slutade i årskurs tre.

– Sedan var det Linn som tyckte jag skulle testa och jag har spelat ett par år med Mora IK:s flicklag innan jag förra säsongen spelade med damlaget, berättar Caroline.

– Ja, jag började innan Caroline. Jag tyckte det var skitkul och sa åt henne att hon måste testa. Det gjorde hon, sen var hon fast, säger Linn med ett skratt om hur hon lockade med kompisen att spela mer seriöst.

Linns mamma Veronica har spelat hockey och där var det förstås naturligt att dottern följde i sin mors fotspår.

– Men mamma uppmuntrade mig att hålla på med alla möjliga sporter. Hon skjutsade mig överallt, så jag har henne att tacka för allt, poängterar Linn.

Att hon till slut ändå fastnade för ishockey, beror till största delen på att hon gick på Bergetskolan.

– Vi hade ju ishallen alldeles vid skolan och ibland när vi hade idrott på schemat så fick vi åka skridskor. Sedan var det en gång som ett par killar i klassen tyckte jag skulle ta med puck och klubba när vi skulle åka skridskor på idrotten.

Sagt och gjort, Linn tog med sig en klubba och började lira med grabbarna.

– Jag spelade innebandy, så hockeyklubban kunde jag hantera, men värre var det med skridskoåkningen, berättar hon med ett skratt.

Linn har en vilja av stål och lät sig inte nedslås att skridskotekniken inte fanns där från start.

– Jag stapplade fram på skridskorna, men jag gav mig f-n på att jag skulle lära mig att åka.

Hon tog alla chanser att spela med killarna på idrottslektionerna och när hon inte kunde åka i ishallen, så tog hon sig ner till Orsasjön och åkte där.

– Jag tränade och tränade och till slut så lärde jag mig.

Linn var van att lira med grabbarna i skolan och hon har fortsatt att spela med killarna även när hon började i Mora IK.

– Jag fick chansen att spela med killarna i skolan och tack vare det, så har jag lärt mig väldigt mycket, säger hon tacksamt.

– Det har gett mig hårdhet och gjort mig snabbare. Det är jättekul att spela med killar, att jag har den möjligheten har helt enkelt gjort mig bättre. När man sedan spelar med tjejer, så sänks tempot och då får jag mer tid på mig att göra saker på isen.

Vad tycker då tjejerna är sina främsta egenskaper på isen?

– Det är skridskoåkningen som jag tycker jag är bäst på, menar Caroline.

– Jag ger allt hela tiden och offrar mig för laget. Jag är ingen finlirare, utan jag spelar mer tufft, van att spela mot killar som jag är. Om jag ska säga vad som är min främsta styrka, så är det min vinnarskalle, säger Linn om sig själv.

Linn Slottgård har som vi nämnde här ovan spelat i Stålbucklan två år i rad. Då har Dalarnas placering blivit en sjundeplats 2017 och så femma i fjol.

– Vi har tappat sju spelare från fjolåret och det är ett stort avbräck, sedan har vi inte fått in så många nya, säger Linn om årets dalatrupp.

Den 20-22 september väntar TV-puckskval i Mariestad. Där gäller det att allra helst vara bland de två bästa i de tre grupper som distriktslagen är indelade i. Även två av de tre tredjeplacerade lagen i grupperna är kvalificerade för slutspelet i Leksand.

– Vi vill förstås ta oss förbi den där kvartsfinaltrenden vi haft i två år, men vårt första stora mål är att ta oss till slutspelet i Leksand, säger den mer rutinerade Linn.

De båda 15-åriga forwardsspelarna från Orsa blir historiska då de får spela den absolut första upplagan av TV-pucken för tjejer.

– Det ska bli kul. Mina två bröder fick aldrig vara med i TV-pucken, poängterar Caroline med ett skratt.

Men allra först väntar redan nu i helgen en miniturnering i Örebro. Där möter Dalarna Örebro län samt Västmanland.

Mora IK har ytterligare två spelare med i TV-puckslaget och det är Caitlyn Bammer, 12 år, och Alva Ullbors, 13.

Linn Slottgård i Dalalagets dress. Foto. ELISABET ANDERSSON

Caroline Maklin Svensson och Linn Slottgård i Mora IK:s dress. Foto. PRIVAT

Dela sidan:
Annonser:
Orsa pingis 2
LG Köpman vent
Plåt-Sven

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360