”Övertygad om att vi klarat det”

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK var på väg mot något stort.

Men under söndagen blåstes säsongen av och drömmen om ett historiskt avancemang gick i kras.

– Allt känns bara så tomt, säger tränaren Lars-Göran ”Linkan” Lindkvist.

Som Orsasajten berättat om tidigare hade Orsa IK:s buss redan börjat rulla mot fredagens bortamatch när de i Rättvik fick beskedet att kvalserien skulle pausas.

Under söndagen kom sedan beskedet att säsongen är över.

För att minska spridningen av coronaviruset, har Svenska Ishockeyförbundet beslutat att resten av säsongen ska avbrytas. Ingen svensk mästare koras och serierna ska, enligt beslutet som togs, se likadana ut som när man startade i höstas.

De lag som hamnade på negativ kvalplats är de enda ”vinnarna” i det här, men de flesta är förlorare och då är det det sportsliga vi syftar på här, så ingen missförstår det hela.

En av förlorarna är Orsa IK som efter en fantastisk säsong kom på andra plats i Hockeytvåan, tog sig vidare från play off-spel och som inlett kvalserien med två raka segrar.

– Det är tungt, det är väl det enda jag kan säga egentligen…

OIK-tränaren Lindkvist poängterar att han har full förståelse för beslutet att stänga ner säsongen på grund av coronaviruset, men hans besvikelse är förståelig.

– Självklart går hälsan alltid först och det måste väl vara rätt när det är experterna menar att det här är det bästa för att minska smittspridningen.

Samtidigt är han besviken över att hans lag inte fick fullfölja succésäsongen.

– Det är verkligen synd att vi inte får avsluta det hela, särskilt som vi haft en fantastisk säsong.

Ett kval är ett kval och det är förstås svårt att sia, men OIK fick en smakstart på kvalserien till division 1 med två raka segrar.

– Jag är övertygad om att vi hade klarat av att gå hela vägen.

– Det är det fler som tycker och så sent som i går kväll (söndag) pratade jag med Flyers tränare som sa att vi var det bästa laget de mött och att han trodde vi skulle ta oss till ettan.

Linkan Lindkvist kliar sig i huvudet och funderar på framtiden efter en annars fantastisk säsong som slutade så snöpligt. Det ska poängteras att bilden är från förra säsongen. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

I fredags var Orsa IK på väg till Hallstahammar för att spela den tredje matchen i kvalserien. Ett beslut hade tagits tidigare på eftermiddagen samma dag, där det var sagts att fredagens matcher skulle genomföras, men att serien skulle pausas från och med söndag.

Men då ändrade sig Svenska Ishockeyförbundet bara kort efter det första beskedet och där det nya beskedet var att pausen skulle börja gälla redan under fredagen.

OIK-bussen hann alltså komma till Rättvik när man nåddes av beslutet om paus. Och under söndagen kom så det definitiva beskedet att det inte bara blir en paus på obestämd tid, utan att hockeysäsongen är över.

– Vi hade spelat jämna matcher mot Hallstahammar, trots att vi tidigare dragits med skador då vi mött dem. Med den toppform vi visat och de flesta skadefria, så är jag övertygad om att vi skulle tagit den matchen också, menar Linkan.

Man ska komma ihåg att OIK, trots att laget som nykomling kom tvåa i serien, nästan hela säsongen dragits med stora skadeproblem, men ändå knep en av de tre kvalplatserna och var närmast seriesuveränen Hallstahammar.

– Hela säsongen har vi planerat att vi skulle vara som bäst i kvalet. Vi är skadefria och har också spelat vår absolut bästa ishockey nu och därför känns det så otroligt bittert att vi inte får fullfölja den.

Vi måste än en gång poängtera att Lindkvist pratar om den sportsliga biten här, så att ingen missförstår honom.

– Det är lite svårt att prata om det här och det kanske är lätt att folk missuppfattar vad jag menar. Jag har stor respekt för det som händer ute i världen och hälsan går naturligtvis först, men sett ur sportslig synvinkel känns det inte kul alls att vi inte får avsluta säsongen.

– Allt kändes så bra. Vi hade en jäkla bra form, vi spelade bättre och bättre och hade haft en jättemöjlighet att ta oss upp. Därför känns allting så grymt bittert, man känner sig helt tom.

Det här drabbar Orsa IK, men tittar man uppåt i seriesystemet finns det förstås de som drabbas än mer.

– Att de stänger säsongen är en sak, men jag tycker förbundet tagit ett förhastat beslut.

– Luleå som vann serien borde bli svenska mästare. Och sedan de här lagen som skulle spela negativt kval, ska de bara få vara kvar och sedan få en massa miljoner?

– Ta bara de här lagen som satsat för att gå upp i SHL, som Björklöven, Modo och Timrå. De har företag bakom sig som gått in med stora pengar och så blir det ingenting av det, funderar OIK-tränaren.

Lindkvist fortsätter:

– Det är inte så lätt att bara säga att säsongen är slut och vi börjar om på nytt med exakt samma lag i serierna som det var i höstas. Det har ju också redan kommit protester efter det här beslutet, konstaterar han.

Linkan Lindkvist har också annat att fundera på; om han ska bli kvar som tränare i Orsa IK.

Han tog 2018 över ett division 3-lag och som var på väg mot division 1, men aldrig fick möjligheten att nå hela vägen.

– Jag kan inte säga något om jag fortsätter eller inte. Vi får återkomma till det längre fram, jag måste först smälta den här säsongen, säger Linkan om framtiden.

Bilden längst upp. Så här såg det ut när Orsa IK blev klart för kvalserien efter att ha besegrat Kils AIK i play off i två raka matcher. Tränarduon Hampus Tomth och Linkan Lindkvist jublar tillsammans med överlyckliga spelare. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Plåt-Sven
Orsasjön 250 x 149

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin