På Tallhed blir det draaaaag

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

På flygfältet blir det i helgen en högtidsstund för alla motorvänner.

Då arrangerar Night Cruisers Färnäs klubbens årliga dragracingtävling; Tallhed Spring Open.

– Det ser ut att bli skapligt väder, så vi hoppas på mycket publik, säger ordförande Anders Höijer.

”Nu blir det draaag”, brukar en viss Ingemar Andersson ha som uttryck.

Och ett rejält drag förväntas det bli när högljudda motorer ska ”kräma” ur det som finns under huven på Tallheds ”streeta”.

På 1980-talet kördes den här tävlingen första gången, då i Custom Car Clubs (CCC) regi. På grund av att det blev något fel när ny asfaltsbeläggning skulle läggas på flygfältet någon gång under 90-talet, blev det ett ofrivilligt tävlingsuppehåll på ett antal år.

– Jag minns inte exakt, men det är väl runt tio år sedan som vi drog igång Tallhed Spring Open igen, berättar Höijer.

Night Cruisers Färnäs är arrangör, men för att få ihop funktionärer tar klubben hjälp av CCC, som alltså en gång startade upp Tallhed Spring Open.

– Klubbarna närmar sig varandra mer och mer, konstaterar Anders.

Och det är fullt förståeligt då såväl Night Cruisers Färnäs som CCC har samma ordförande; förre Orsabon Anders Höijer som sedan några år bor i grannkommunen.

Det arrangeras en dragracingtävling kring midsommar också. Den är väldigt populär och har varit så i många år.

– Norrmännen älskar Tallhed och det kommer alltid en uppsjö av norrmän med fräna dragsters på våra tävlingar.

– Det finns norrmän som bor bara tre kilometer från deras egen bana vid Gardemoen, men de väljer ändå att åka hit fastän de har tävling på hemmaplan samma helg.

Cirka 30 mil till en tävlingsbana i stället för tre kilometer. En viss skillnad det.

– De säger att det är en trevlig bana på Tallhed och att det är speciellt att komma hit. Det tycker vi förstås är kul.

Även de norrmän som slutat tävla kommer tillbaka till Tallhed vid midsommar.

– Om de lagt av, så kommer de hit som publik i stället. De har alltid varit i Tallhed och firat midsommar och det fortsätter norrmännen med, men även svenskar som slutat tävla kommer tillbaka, berättar Höijer.

Men innan det är dags för midsommartävlingen, ska Tallhed Spring Open genomföras. Även den tävlingen växer i popularitet och bara de senaste åren har förarantalet ökat med nästan 100 procent.

– Det är fler och fler som upptäcker att det även kan vara kul med en majtävling. För tre år sedan hade vi 48 förare och i år är det runt 85 som kommer, så det ökar successivt.

En hemmaförare som kommer till start och som är sugen på att köra snabbt är Mats Lusth, numera före detta Moratränare. Nu kan han satsa helhjärtat på dragracing igen när det inte är någon hockey som ”stör”.

Pro Street är klassen som gäller för hockeyikonen från Orsa.

Lusth, som i vintras klarade av mandomsprovet att släpa sig igenom Vasaloppets nio plågsamma mil, känner sig nog mer bekväm i en dragster jämfört med att stå på ett par skidor.

– Mats brukar åka bra här, han har tagit några vinster på Tallhed.

Nu hoppas ordförande Höijer och övriga i arrangörsstaben att även publiken hittar till Tallhed i samma utsträckning som förarantalet har ökat.

– Det kostar bara 100 kronor i entré. Det ser även ut som att vädret ska bli skapligt, uppmanar Anders de som är tveksam.

Och skulle det regna i centrala Orsa, kan det faktiskt hända att det är uppehåll på Tallhed.

– Jag vet ett år då brorsan ringde och frågade vad jag gjorde. Jag svarade att det är ju dragracing och det visste han om. Men det spöregnar ju i Orsa, inte kan ni väl köra då, tyckte brorsan.

– Men molnen går ofta runt Tallhed, så när det regnade som bara den i centrala Orsa, hade vi uppehåll och kunde köra på.

– Om det skulle regna, kan man alltid gå in på vår Facebooksida/hemsida, där brukar vi uppdatera vädret, säger Höijer som ett tips till de som i helgen tänkt besöka Tallhed, men som kanske tvekar om vädret inte verkar stabilt.

Höijer vet inte säkert hur många förare från Night Cruisers Färnäs och CCC som kommer till start.

– Alla har inte fått grejer än till sina bilar, så det är svårt att säga, men jag skulle tro att det är mellan fem och tio förare härifrån som är med.

Under lördagen genomförs kval. Det drar igång klockan 09.00 och håller på till ungefär klockan 18.00.

På söndagen är det eliminering och finaler. Starttiden är densamma, klockan 09.00.

– Sedan är allt klart någon gång mellan klockan 14.00-16.00, det beror bland annat på vädret hur länge vi håller på.

Bilden. Så här såg det ut vid midsommar på Tallhed i fjol och nåt liknande drag lär det bli under helgens tävlingar. Foto. JOHNNY DANIELSSON

Dela sidan:
Annonser:
LG Köpman vent
Orsasjön 250 x 149
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360