Pingis-Fredrik tar över efter Nilsson

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Efter 13 år som tävlingsledare för Orsakajt’n lämnar Bror Nilsson över till en yngre kraft.

Ny tävlingsledare för den 40 år gamla tävlingen är Fredrik Larsson.

Det behövs riktiga eldsjälar för att hålla liv i idrotten och Fredrik är en stor sådan.

Från en eldsjäl till en annan, från Bror Nilsson till Fredrik Larsson. I Orsasajtens artikel från onsdagen berättade Nilsson att det inte var några problem att hitta ideella krafter till att ställa upp och jobba på självaste midsommarafton.

Men… Problemet var att hitta någon som vill ta huvudansvaret. Lösningen hittade man i Fredrik Larsson, en 46-åring – från Mora.

Fast det ska direkt poängteras att Fredrik har stark idrottslig anknytning till Orsa, främst då genom pingisen. Han är Ovansiljans SK:s starke man där han är kassör, tränare plus att han sköter all administration.

Pingisklubben har sedan ett antal år tagit över tennisen i Orsa och där fixar han också det mesta. Han ser till (med hjälp förstås) att grusbanorna nere vid campingen kommer i spelbart skick, sköter administrationen även där, så att folk kan boka in sig bland annat, han tränar ungdomar och är tävlingsledare.

Man tycker att det här borde räcka mer än nog, men han är även ordförande i Dalarnas Bordtennisförbund, med det ansvar det innebär.

Som om han inte hade tillräckligt med pingisuppdrag, så är han även ordförande i Falu BTK, klubben som avancerade till superettan den gångna säsongen, men som tackade nej till att ta steget upp.

– Sedan är jag även tränare i Falu BTK en kväll i veckan, där jag har hand om först en nybörjargrupp och direkt därefter en fortsättningsgrupp. Falun har en egen hall och det är inte många klubbar som har.

Nu borde det väl räcka med uppdrag? Nej, Fredrik är även vice ordförande i Mora TK, han sköter hemsidor, administration och är involverad i tävlingar som tennisklubben arrangerar.

Och trots allt ovanstående tvekade inte Fredrik att tacka ja när Bror frågade om han kunde tänka sig att ta över som tävlingsledare för Orsakajt’n.

– Vi ställdes inför det faktum att Bror ville ta ett steg tillbaka. Vid ett möte så fick jag höra att det fanns risk att Orsakajt’n kanske måste läggas ner om vi inte hittade en ny tävlingsledare, så då tackade jag ja när jag fick frågan, förklarar eldsjälen Fredrik varför han åtar sig ännu ett uppdrag.

Att just Larsson fick förfrågan var på grund av att Nilsson sett Fredriks ledaregenskaper när han ordnade pingisklubbens bidrag när det gäller ideella krafter under midsommarafton.

– Jag ställer upp av lojalitet för jag vill att tävlingen ska leva vidare, poängterar Fredrik.

– Sedan handlar det här om en begränsad tid, vi har haft tre möten för att säkerhetsställa funktionärerna som vi behöver.

Sedan påpekar pingis-Fredrik, som han ibland kallas, att han har en stark organisation bakom sig.

– Jag har ju Bror som biträdande tävlingsledare och han har ett stort kontaktnät. Sedan är det flera klubbar med i det här och vi är totalt 60-70 personer totalt som jobbar med Kajt’n.

De klubbar som bidrar till att den 40 år gamla och traditionsrika tävlingen kan fortsätta är Orsa SK, CK Uven, Orsa IF FK, Ovansiljans SK, roddklubben Sturfajten och Skattungbyns SK.

– När det gäller Skattungbyn så fick vi för några år sedan helt spontant hjälp därifrån, men vi ger en ersättning till Skattungbyns SK för deras insats, berättar Bror Nilsson.

Orsakajt’n är som sagt en 40-årig lång tradition tack vare starka ideella krafter som inte vill annat än att tävlingen ska fortsätta vara en kär tradition där utflyttade Orsabor, samt alla andra, kommer hem och inleder midsommarfirandet med löpning eller cykel, för egen maskin eller hejar på sina barn.

Under alla dessa år har sträckningen ändrats ett antal gånger. Till exempel så hade mellansträckan (14 km som numera är 15 km) sin start i Mässbacken när det begav sig i början av 80-talet. Så var det när redaktörn gjorde sitt första lopp 1982.

Sedan många år är 15 km-starten vid Tallheds flygfält, där man börjar på fältet, för att springa ut på asfalten och följa den 1 km, innan man viker av åt höger, in i skogen, där även 25 km-löparna/cyklisterna kommer in.

Inledningssträckan ändrades dock från och med i fjol efter en incident som inträffade året dessförinnan när cyklister och löpare samtidigt skulle in på en smal stig.

– Man fortsätter över flygfältet och springer mot plantskolan och så kommer man upp på grusvägen som tidigare, berättar Bror om den från i fjol ändrade starten på 15 km.

Kajt’n är också speciell där verkligen många ställer upp för att tävlingen ska fortleva. Även politiker syns i arrangörsstaben.

– I fjol var det ju inför valet och då hade Socialdemokraterna och Centern varsin vätskekontroll. Men de kommer att fortsätta med det även i år, trots att det inte är valår, och vi kommer få se kommunalrådet (Mikael Thalin) langa dricka.

Orsakajt’n/Orsabajk’n brukar också kunna locka till sig starka deltagare. I fjol vann världens bästa orienterare, Tove Alexandersson, en av klasserna, och Stina Nilsson, IFK Mora SK:s och Malungs världsstjärna på skidor, var en av många som fick stryk av Tove.

Inget att dessa namn är dock med i startlistan sent torsdag kväll, men det behöver inte utesluta att de kanske dyker upp på startlinjen.

– Jag har försökt poängtera för eliten att det är viktigt att de anmäler sig i tid, inte minst är det intressant för media, berättar Bror.

Det vi kan nämna är att Orsas egen pensionerade skiddrottning, Anna Jönsson Haag, kommer till start i 15 km löpning. En klass som hon för övrigt vunnit. Det var när hon var elit, numera är hon en ”elitskidpensionär”, en som verkligen håller igång träningen.

Anna har maken Emil med sig, även han skidpensionär. Emil springer inte (efter sin fru), utan cyklar 25 km.

När det gäller Orsabajk’n har vi vår egen Isak Nordin, som håller hög klass, men frågan är hur formen är efter att 21-åringen det senaste året utbildat sig inom det militära och därifrån nyligen muckat.

– Det finns många duktiga cyklister med. Mina förhandsfavoriter är Martin Eriksson, Art-V, som var tvåa förra året. Joel Burman, Borlänge CK, är i när han är i form en av Sveriges bästa. Erik Åkesson, CRT, och teamkompisen Anders Solin är två grymt starka cyklister, är några som CK Uvens Malin Nordin plockat ut bland favoriterna.

På damsidan nämnde Malin Anna Rutkvist, CK Natén, och Sofie Oskarsson, IK Jarl, som förhandsfavoriter, men det kan som sagt dyka upp stora stjärnor som efteranmäler sig.

– En tjej (tävlar i D15-16) att hålla ögonen på är Tilda Hylén, Falu CK. Förra året körde hon snabbast av alla damer trots sina unga år, poängterar Malin Nordin.

För några år sedan dök Calle Friberg upp i Orsabajk’n. Han var i krokarna och firade midsommar och då passade proffscyklisten på att vara med i Orsabajk’n som en del i midsommarfirandet (och vann, förstås), men han lär knappast dyka upp då han för närvarande befinner sig i Schweiz.
Totalt var 1482 anmälda vid midnatt mot tävlingsdagen, vilket innebär nytt deltagarrekord i den 40-åriga tävlingen.
Fotnot. Orsakajt’n fyller som sagt 40 år. ”De tre vise männen” som 1979 kom på idén med denna fina tradition på midsommar var Hans-Erik Laggar, Bosse Wallin och Birger Nylén.
Bilden längst upp. Fredrik Larsson, även kallad Pingis-Fredrik, tar över huvudansvaret som tävlingsledare efter Bror Nilsson. Larsson har befattningar i flera olika föreningar och är en sällsynt eldsjäl. Foto. JÖRGEN WÅGER

Tove Alexandersson visade att hon kan vinna även utan karta och kompass, som hon gjorde i fjol, då hon var snabbast på 15 km. Återstår att se om hon dyker upp på startlinjen under midsommarafton. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Skidstjärnan Stina Nilsson var med i fjolårets Orsakajt’n. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Brottsofferjouren
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin