Poängkungen fortsätter som lagkapten

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Han är tvåbarnsfar och jobbar heltid.

Därför tvekade Markus Tomt inför att följa med Orsa IK upp i division 2.

– Men jag pratade med familjen och de tyckte jag skulle fortsätta, säger Tomt.

Den rutinerade 29-åringen, som har meriter från division 1-spel med IFK Ore och även några allsvenska matcher med Mora IK, var Orsas klart viktigaste spelare när laget i fjol tog steget upp en division.

Inte minst poängmässigt visade det sig. Han vann treans poängliga överlägset och med sina 81 poäng, via 24 mål och 57 assist, på 20 matcher, var Tomt drygt 30 poäng före Ludvikas Victor Enmalm, ytterligare en som har förflutet i Mora IK.

I kvalet gick det lite trögt för en halvkrasslig OIK-kapten, men trots det skrapade han ihop 16 (1+15) poäng på tio matcher.

– Jag hade astma som ung, men sedan växte det bort. Men under kvalspelet så åkte jag på nåt skit, vet inte riktigt vad det var, men jag hade ingen ork.

En astmakoll gjordes, men det var inte det som hade kommit tillbaka.

– Men jag har ändå börjat använda astmamedicin. Det öppnar upp luftvägarna gör att det känns lättare när jag anstränger mig. Men medicinen jag tar är inte dopingklassad, är han noga med att påpeka.

Efter säsongen var Tomt som sagt tveksam till en fortsättning, det då hockeyn skulle ta väldigt mycket tid, med två matcher i veckan plus två träningskvällar, samt att han själv arbetar heltid och familjen har två mindre barn, Lea och Nelli.

– Sedan jobbar tjejen (sambon) till klockan 18.00 om kvällarna, så det är svårt att pussla ihop allt, konstaterar han.

Men efter ett snack med familjen, beslutade han sig för en fortsättning i den röda OIK-tröjan.

– Både tjejen och barnen tyckte jag skulle fortsätta med hockeyn. Sambon drar ett jäkla stort lass, men vi tar även hjälp från mor- och farföräldrar. Vi har också kompisar som ställer upp för att få allt att gå ihop.

När han fick ”grönt ljus” från familjen, så var det bara att köra.

– De tycker ju om att jag spelar hockey och barnen brukar vara med och kika på matcherna.

Och glad blev förstås Linkan Lindkvist, som under torsdagskvällen berättade för laget att Markus Tomt även fortsätter som lagkapten.

– Jag har ju varit det under träningsmatcherna, så det lutade väl åt det, kommenterar Markus själv rollen som lagkapten.

Och nu ser han fram emot att leda sitt Orsa IK ännu en säsong, men med en viss skillnad. I fjol förlorade OIK bara en enda seriematch under ordinarie tid av de 21 som spelades i Dalatrean.

Många av matcherna slutade också med tvåsiffriga segrar.

– Det ska bli riktigt kul. Roligt att få spela jämna matcher, det är nästan så att jag hellre förlorar med 2-3 än vinner med 13-1, säger han med ett skratt.

– Visst vill man alltid vinna, men det är jämna matcher man vill spela, konstaterar Markus.

Tränare Lindkvist är utåt sett försiktig i målsättningen och nöjer sig med att säga: ”klara kontraktet”.

Tomt sticker ut hakan lite mer.

– Vi ska inte bli något bottengäng. Jag tycker vi har ett bra lag och ska väl vara i mitten av tabellen och utmana topplagen. Det ska vara jobbigt att möta oss.

Dock håller han med om att truppen är något tunn.

– Får vi ha alla hela och friska, så ser det bra ut, men det är klart att det blir känsligt om vi åker på flera skador och sjukdomar.

Inte minst hyllar han nyförvärven och ungdomarna som visar framfötterna.

– Se på Emil Olsson, som tar för sig, berömmer Tomt det 18-åriga nyförvärvet från Mora IK:s J20.

Olsson svarade för övrigt för ett urläckert mål i genrepet mot Alfta, där han lurade upp två backar på läktaren för att sedan sätta pucken i nät.

Men framför allt får OIK stor nytta av de forna MIK-spelarna Jonas Westerling och Daniel Hermansson.

– Där har vi två spelare med mycket rutin, det är bra att få in. Sedan har vi Jonas Westman, som spelat i Norge, säger lagkaptenen om backförvärvet som spelade i vårt västra grannlands högsta liga i fjol.

– Vi har ett bra gäng, det ska bli jobbigt att möta oss.

Och de som (förhoppningsvis) först får det jobbigt är fredagskvällens premiärmotståndare i Orsa ishall; Söderhamn/Ljusne.

Bilden. Markus Tomt, fjolårets poängkung och lagkapten, fortsätter i den röda OIK-tröjan och 29-åringen fortsätter även som lagkapten. Här ser vi Orsakaptenen från division 2-premiären mot Söderhamn/Ljusne. Bilden är som ni förstår inlagd i efterhand, då den första bilden höll för dålig kvalité. Foto. JÖRGEN WÅGER

Läs även:

Dela sidan:
Annonser:
Orsasjön 250 x 149
Plåt-Sven
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360
Karl Hedin