Pontus Falu BTK kvalar till Superettan

Jörgen Wåger Sport

Ovansiljans SK har inget lag i seriespel den  här säsongen.

Men klubben har ett samarbete med Falu BTK.

Och i division 1-laget som nu ska kvala mot Superettan ingår Orsagrabben Pontus Johansson

Inför det sista sammandraget i Falun hade Ängby SK B greppet om seriesegern, vilket innebär kvalspel till Superettan, landets näst högsta serie.

I Falun spelades de fyra sista omgångarna av division 1 herrar norra.

Under lördagens två matcher tappade Falu BTK en poäng. Arrangörsklubben tog en ”pinne” efter oavgjort mot (7-7) mot PK Smyg i lördagens första match och vann den andra med 8-4 över Vassunda.

Ängby å sin sida vann först över PK GV med 8-5 och i den andra besegrades Norberg med 8-2.

Det innebar att Ängby ledde tabellen med tre poäng före Falu BTK inför den sista dagen.

Det var med andra ord inte mycket som talade för Falun inför den avslutande dagen i ettan. Full pott skulle innebära fyra poäng, men då var Falun också beroende av andra resultat.

Men det är inte klart förrän det är helt klart. Ängby hade inte förlorat en enda match på hela serien – förrän sista matchdagen. Då förlorade Ängby först mot PK smyg med klara 2-8. Ängby hade ändå ett klart grepp om seriesegern, men i säsongens sista match, mot Söderhamn, blev det även där en klar förlust med 2-8.

Det samtidigt som Falu BTK först besegrade Söderhamn med 8-3 och sedan även PK GV med 8-4.

Det innebar att Falulaget, förstärkt av Ovansiljansförvärvet Pontus Johansson, i den absolut sista omgången, för första gången tog sig upp på förstaplatsen och säkrade en kvalplats mot Superettan.

Falu BTK vann norrettan med 22 inspelade poäng före Ängby som kom upp i 21.

När det gäller Ovansiljans bidrag i Falu BTK kan vi nämna att Pontus noterade en vinst och en förlust när det gäller singelspelet mot Söderhamn.

Desto mer framträdande var han i sista matchen, mot PK GV, Upplandsklubben som 2010 bildades och började sitt seriespel i division 6. Johansson vann samtliga tre singelmatcher, 3-0, 3-2 och 3-0.

Plus att Pontus tillsammans med Jesper Källberg, sonen till den tredje spelaren i Falun BTK, Mats Källberg, som för övrigt undertecknad mött vid pingisbordet i ungdomens dagar, vann en dubbel med 3-1 i set.

Det innebar att Falun vann med 8-4 och att Ovansiljans bidrag var inblandad i fyra av de åtta segrarna som till slut gav den sista så viktiga vinsten i kampen om seriesegern.

Nu väntar kvalspel för Pontus och hans lagkamrater i Falu BTK för att ta sig till landets näst högsta bordtennisserie. Det är ett för invecklat system att förklara det här och vi återkommer när det börjar närma sig avancemang.

Men stort grattis till Pontus och han lagkamrater i Falu BTK kan vi kosta på oss i alla fall

Bilden. Pontus Johansson, näst längst till vänster, är Ovansiljan SK:s bidrag till Falu BTK i pingisens division 1. Falun passerade tidigare serieledande Ängby den sista speldagen i ettan, tog sig förbi upp till förstaplatsen och är nu klart för kval mot Superettan. Foto: FREDRIK LARSSON

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
Orsa pingis 2

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Färgad egen annons 250 x 360
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360