Publikmatch eller inte är frågan

Jörgen Wåger Löpsedel, Sport

Orsa IK har haft storpublik i de senaste matcherna.

På söndag tar OIK emot Surahammar i kvalserien till ettan.

Frågan är om matchen ens får spelas inför publik.

– Vi kan då inte ta in lika många som senast, säger ordförande Dennis Färnström.

I kvalseriepremiären mot HC Flyers i söndags var den officiella publiksiffran i Orsa ishall 471.

Från och med midnatt mot i dag, torsdag, inträdde en lag att alla sammankomster som samlar fler än 500 personer förbjuds. Det för att begränsa smittspridningen av coronaviruset, ett beslut som regeringen tog under onsdagen.

Orsa IK:s matcher är gränsfall, men helt klart kommer det inte att tas in lika mycket som i de senaste hemmamatcherna, där som sagt kvalseriepremiären lockade drygt 470 åskådare och inte minst match två i play off mot Kils AIK, där den officiella publiksiffran var hela 578 åskådare.

– Maxgränsen är på 500 personer, då är även lagen och deras ledare inräknade samt personalen som jobbar i ishallen. Så helt klart kommer det att införas restriktioner, men vi vet ju inte ens om vi kommer att få ha publik på söndag, kommenterar Orsa IK:s ordförande Dennis Färnström.

Men beslutet i skrivande stund är ett maxtak på 500 personer vid ett evenemang och det trädde i kraft natten mot torsdag.

– Men det där kan ju ändras snabbt och vi vet inte nu om det är 500 som gäller på söndag, påpekar Dennis tre dygn innan nedsläpp.

– I dag kom det ett beslut i Norge om att genomföra matcher utan publik och det skulle kunna komma ett likadant beslut även här i Sverige, sa Färnström vid 16-tiden torsdag till Orsasajten.

Men om regeringens beslut står fast över helgen, kommer Orsa IK:s möte mot Surahammar, med nedsläpp klockan 16.00 på söndag, att spelas inför publik.

Men i så fall med ett begränsat antal åskådare.

Dennis Färnström, Orsa IK:s ordförande. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Det troliga är att alla som vill se matchen inte kan komma in. Det med tanke på publiksiffrorna som nämns här ovan och inte minst att OIK inlett kvalseriespelet med två raka vinster, vilket förstås ”piskar upp” intresset ännu mer.

Sedan tog ju Moras säsong slut i fredags och de som annars nöjt sig med att följa MIK, kanske nu i stället vill se Orsa IK, där merparten av spelarna i laget har ett förflutet i Mora IK.

– Vi har inte ännu spikat det exakta antalet, men säg att vi sätter en gräns på max 400 åskådare, då är det stopp vid just 400. Kommer det ändå någon från till exempel Surahammar och vill in, så är det i alla fall ”tvärnit”.

– Detsamma gäller även om du har säsongskort. Har vi satt en gräns på ett visst antal, då är det stopp där, då spelar det ingen roll att du har säsongskort om vi har nått taket, som kan bli 400 åskådare, poängterar OIK-ordföranden.

Så för att vara säker på att få se Orsa IK:s andra hemmamatch (av totalt 5) i kvalserien, så gäller det att vara ute i god tid på söndag.

– Så ser det ut just nu. Men som sagt, det beslutet kan komma att ändras, det är inget vi vet något om nu.

– Allt beror på vad myndigheterna bestämmer och det är viktigt att det verkligen är så och att inte varje enskild idrottsförening tar såna beslut.

– Skulle myndigheterna komma med ett beslut att vi inte får ha publik, ja då är det bara att rätta sig efter det, påpekar Dennis Färnström.

Beslutet om 500 personer gäller till exempel demonstrationer, teater- och biografföreställningar, konserter, idrottstävlingar och danstillställningar.

Bryter man mot gällande regler vid en sammankomst eller tillställning kan någon ställas till svars och riskera böter eller fängelse upp till sex månader.

Vi ska tillägga att Orsa IK fredag kväll spelar borta mot Hallstahammar. Hallstahammar hade 385 åskådare i sin kvalpremiär hemma mot Malung, så där är det också gränsfall om samtliga som vill ska kunna se matchen på plats.

För mer fortlöpande information angående söndagsmatchen hänvisas till Orsa IK:s Facebooksida.

Bilden längst upp. Så här välfyllt var det när Orsa IK spelade hemmamatchen mot Kils AIK den 29 januari. Den officiella publiksiffran i play off-mötet i Orsa ishall var då 578 åskådare och så många får man inte ta in nu på söndag då Surahammar kommer på besök. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

Dela sidan:
Annonser:
Brottsofferjouren
Nr 6 250 x 150 Aron Gård strand
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin
Handelsbanken nr 3 uppe 250 x 360