Revansch i stafetten för Jessica

Jörgen Wåger Sport

Jessica Häggqvist kom till EM i draghund med en dröm om medalj.

Den gick tyvärr inte i uppfyllelse, men den till Orsa nyligen inflyttade 38-åringen fick lämna mästerskapet med en mycket fin insats i stafetten att ta med sig.

– Vi fick den efterlängtade revanschen, summerade Jessica söndagen.

Draghunds-EM avgjordes i Nybro i slutet av den gångna veckan. I torsdags inledde Jessica cykelklassen med sin Gunder och det svenska ekipaget blev åtta den första av två tävlingsdagar. När Häggqvist dagen efter hoppades kunna avancera i resultatlistan, grusades dessa planer av att bakaxeln på cykeln lossnade och där försvann alla förhoppningar om en framskjuten placering.

Det blågula ekipaget trampade, när hon väl fått cykeln i åkbart skick igen, till slut in på en 15:e plats

Jessica och Gunder placerades i söndagens stafett i Sveriges tredjelag. Där fick duon allt att klaffa och cykeln höll ihop.

Häggqvist lag trampade in på elfte plats av totalt 21 lag. Sveriges förstalag blev sexa. Av Sveriges tre lag var det bara elitcyklisten Hanna Bergman som med sin tid 5.13 som var snabbare än Jessicas 5.18 av de blågula deltagarna. Och det trots att lagen kör med mixade lag. Det innebär att Jessica slog alla sex killar som ingick i de tre svenska lagen. Sverige lag 2 blev 13:e.

– Vi fick den efterlängtade revanschen i stafetten och den gick fint. Jag är enormt nöjd med Gunder och har stora förhoppningar om framtiden med unghunden.

Det ska poängteras att alla kör samma sträcka. Sveriges lag 1 kom som sagt sexa och hade 1.03 upp till Storbritannien, som tog guldet. Finland, som tog silver, klockades på samma sekund (17.38) som bronsplacerade Tjeckien. Sjätteplacerade Sverige 1 var bara 13 sekunder från att vara med i medaljstriden.

Och leker man lite med siffror så kan man konstatera att Jessicas tid (5.18) var 1.23 snabbare än Sveriges startsträcka i det sjätteplacerade blåggula laget. Nu är det väl lite speciellt att ha en startsträcka i en stafett, men sätter man in Jessicas tid (5.18) och byter ut den mot förstasträckan i Sverige lag 1, så hade sjätteplatsen tidsmässigt gett ett guld.

Nu är stafett i sig speciellt och inte minst starten lär var något extra.

– Den som inte sett en stafett har nog svårt att förstå hysterin och den kaosartade situationen som äger rum. Det finns knappt ord. Det är fullt ös, maxlopp, supertaggade hundar och spända förare, berättar Jessica.

Hanna Bergman tog en individuell medalj i den klass som den tidigare Härnösandsbon tävlar i. I övriga klasser blev det en del svenska medaljer som finns att läsa om på draghundsport.se.

– Hela svenska laget hade totalt sett många stolpe ut detta mästerskap, men vi fick med oss en hel del medaljer inom polarhundar och spann. Hannas brons får vi inte heller glömma. Nästa år hoppas vi på fler medaljer. Jag vill passa på att ge en stor eloge till Nybro Draghundsklubb som gjort ett hästjobb, till ledare för svenska laget och såklart till mina sponsorer.

Så trots strulet med cykeln i det individuella loppet, lämnade Jessica Häggqvist EM med mersmak.

Dessutom är Gunder bara 1,5 år och har precis fått börja tävla, så nog bör det finnas högre kapacitet för ekipaget, inte minst med tanke på att det här bara var Jessicas blott andra internationella mästerskap och det första på barmark.

Sitt första internationella mästerskap var på snö med lånad hund och dessutom har hon bara hållit på med draghund i tre år.

– Nu blir det vila och sedan kör vi igång med träningen inför vintern. Vill ni följa mig, min träning och mina hundar finner ni mig på sociala medier, avslutar Jessica Häggqvist.

Foto: HÄRNÖSANDS DHK

Dela sidan:
Annonser:
Plåt-Sven
Orsagrisen
LG Köpman vent

Läs även:

Annonser:
Karl Hedin